<

Скандальне рішення КСУ: Зеленський спробує змінити склад суддів, голова конституційного суду дав брифінг, під будівлею – акція протесту

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:22 | 30.10.2020 / Новини / , , /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Президент Володимир Зеленський, який дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, в якому передбачається відновлення доброчесності судочинства в Конституційному суді, хоче таким чином змінити склад КСУ. Голова Конституційного суду вбачає у цьому спробу “конституційного перевороту”. Під будівлею 30-го жовтня відбились акції протестів.

Зеленський спробує змінити склад суддів КСУ.

Про це спробу мінити склад суддів повідомляє ZN, посилаючись на своє джерело в Офісі президента.

Повідомляється, що законопроєкт вже знаходиться в роботі у групи юристів на чолі з міністром юстиції Денисом Малюською. Внести законопроєкт Зеленський мов би вранці 30-го жовтня.

За даними джерела, суть цього проєкту закону полягає в зміні складу Конституційного суду. Відзначається, що юридичні консультації проводилися на Банковій з учорашнього вечора і тривали сьогодні цілий день з самого ранку.

Зеленський вислухав думку навіть глави КСУ Олександра Тупицького, якого запросили в Офіс президента ще до засідання РНБО. Як підкреслює джерело, на сьогодні Зеленський не бачив іншого варіанту виходу з кризи довіри до судової гілки влади і вирішення геополітичних проблем, які виникли після рішення КСУ, як зміна його складу», – повідомляє ZN.

За словами джерела, Зеленський розуміє, що такими діями він може вийти за рамки закону, але він упевнений, що на його боці верховенство права.

Новий склад Конституційного суду України може бути призначено у термін до двох місяців

Про це заявив представник президента у КСУ Федір Веніславський, пише “Обозреватель“.

“Я прогнозую, що і Верховна Рада, і президент Зеленський можуть призначити суддів КСУ у строк до двох місяців”, – прогнозує він.

За словами Веніславського, оновити склад Конституційного суду раніше навряд чи вийде, оскільки передбачена спеціальна перевірка кандидатів, яка займає щонайменше місяць, а ще потрібно 10 днів на збір документів та інші процедури. Він уточнив, що на 8-10 грудня запланований з’їзд суддів, на якому вони також можуть обрати нових 6 представників за своєю квотою.

Законопроект Зеленського про КСУ має ознаки держперевороту — голова суду

Законопроєкт президента Володимира Зеленського, який передбачає розпуск усього складу Конституційного суду, має ознаки держперевороту, вважає голова КСУ Олександр Тупицький.

Про це очільник суду заявив на брифінгу, – передає Громадське.

«Що повинно відбутися у вівторок в парламенті? Це законом чи постановою скасувати рішення Конституційного суду. Чого тоді не указом президента? Навіщо залучати парламент до такої конституційної справи. Одна особа (Зеленський — ред.) взяла на себе відповідальність», — сказав Тупицький.

Він додав, що не здивований, бо такі ідеї вже були у Міхеіла Саакашвілі (голова виконкому нацради реформ) — замість КСУ створити конституційну палату при Верховному суді.

Голова КСУ вважає це незаконним, бо такі рішення ухвалюють лише в «недорозвинутих країнах».

«Конституційний суд можна реформувати, але у законний спосіб», — додав він.

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький закликав президента Володимира Зеленського зустрітися з ним та обговорити нинішню політичну кризу, яка склалася після скасування КСУ низки антикорупційних норм.

Про це Тупицький заявив на брифінгу.

Він попросив Зеленського «не піддаватися не заклики провокаторів», саме цих неназваних провокаторів голова КСУ звинувачує у нинішній політичній кризі, а президента Тупицький «ні в чому не звинувачує».

https://youtu.be/uED16u3cdlQ

ДБР порушило справу щодо очільника КСУ Тупицького за фактами держзради та незаконного відчуження землі в Криму

Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу щодо голови Конституційного суду України Олександра Тупицького за фактами державної зради та незаконного відчуження земельної ділянки на території анексованого Криму за законами Росії.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Там повідомили, що за попередньою інформацією, голова КСУ у липні 2018 року, у складі групи осіб, самовільно зайняв не відведену йому за українським законодавством земельну ділянку. Він уклав договір, яким визнав повноваження у посадових осіб органів РФ на внесення записів про відчуження української земельної ділянки та віднесення її до категорії тих, що підпадають під юрисдикцію РФ.

У ДБР наголошують, що так Тупицький зашкодив суверенітетові, територіальній цілісності, державній та економічній безпеці України, що кваліфікуються за ч. 2 ст. 197-1 та ч. 1 ст. 111 КК України.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Підставою для справи ДБР стало те, що 28-го жовтня програма «Схеми» опублікувала журналістське розслідування, у якому йдеться про те, що голова Конституційного суду України Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки в Криму, але не зазначив цього у своїй декларації.

Як встановили журналісти, ще до окупації Криму в 2014 році Тупицький володів маєтком і землею в селищі Кореїз, що неподалік Ялти. А у 2018 році отримав у власність ще одну ділянку біля цього маєтку площею 126 квадратних метрів.

«Схеми» зазначали: закон обмежує для українських посадовців «взаємодію з незаконними органами, створеними на тимчасово окупованій території».

Водночас уже на брифінгу 30-го жовтня Тупицький заявив, що готовий нести відповідальність за допущені помилки декларації.

Під будівлею Конституційного суду України люди зібралися на акцію протесту

30-го жовтня під будівлею Конституційного суду України люди зібралися на акцію протесту через те, що суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування та закрив доступ до декларацій чиновників і депутатів, – повідомляє Громадське.

Як повідомляє наш кореспондент з місця події, до будівлі зранку прийшли кілька сотень людей.

Організаторами акції виступає «Центр протидії корупції», «Фундація ДЕЮРЕ», «Рух опору капітуляції» та «Євромайдан». Протест дістав назву «Відправимо суддів-зрадників КСУ до Ростова».

Люди принесли з собою валізи, щоб з ними «відправити суддів до Ростова», як вони заявляють на акції.

На плакатах написи: «Корупційний суд, ганьба», «Найгуманніший у світі суд» та «Корупційний сходняк України». Протестувальники перекрили дорогу, на що у Поліції діалогу нагадали, що це не планове перекриття.

На територію суду мітингарі кидають димові кулі, шини та презервативи. Після цього хтось з натовпу викрикнув, що кидати використані гумові засоби контрацепції — неекологічно.

Біля КСУ невідомі намагались затримати протестувальників

Протестувальників, які вже розходились з акції протесту під КСУ, хотів затримати гурт невідомих без розпізнавальних знаків.

Про це у фейсбуці написали активіст Автомайдану Олексій Гриценко та український журналіст Руслан Горовий.

За словами Горового, п’ятеро невідомих без розпізнавальних знаків намагалися заламати руки двом хлопцям і дівчині, які поверталися з мітингу.

Четверо з нападників утекли, коли в інцидент втрутилися перехожі. Один лишився і назвався співробітником карного розшуку, проте документів нікому не показав.

На дзвінок поліції приїхали силовики та затримали потерпілих зі словами «у райвідділенні розберемося».

Нагадаємо, 27-го жовтня Конституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників та суддів у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

Через рішення Конституційного суду НАЗК закрив реєстр електронних декларацій.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа