<

Сім євро за в’їзд в ЄС: пояснили, як працюватиме нова система поїздок в Європу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:16 | 29.01.2021 / Новини / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

Комісія ЄС запропонувала нову систему попереднього дозволу на поїздки через зміну кількості відвідувачів, які приїжджають до Європи, і причин, за якими вони туди їдуть. Система буде стримувати потенційних злочинців і терористів.

Про те, як це працюватиме, пише ТСН.

Як повідомляє Представництво України при Європейському Союзі, саме з питань безпеки від 2021 року Європейський Союз запроваджує Європейську інформаційну систему авторизації подорожей – ETIAS.

Вона означає внесення змін до умов безвізових подорожей до ЄС для громадян третіх країн. Тобто від 2021 року ці зміни стосуватимуться не тільки України, але й, наприклад, громадян Австралії, Бразилії, Великої Британії, Канади, США та Японії.

Чому і коли було ухвалене таке рішення ЄС

Ініціатива щодо створення Європейської інформаційної системи авторизації подорожей ETIAS виникла ще у квітні 2016 року в рамках підготовки Європейською Комісією пропозицій щодо посилення безпеки на зовнішніх кордонах ЄС. Восени 2018 року Європейський Союз схвалив необхідні законодавчі рішення про систему авторизації подорожей, яка поширюватиметься на громадян третіх країн, що користуються правом безвізового в’їзду на територію Євросоюзу.

Існує чотири основних причини впровадження ETIAS:

  1. Європу відвідує набагато більше людей: торік зареєстрували близько 200 мільйонів відвідувачів;
  2. Кількість біженців і людей, що шукають притулку з різних причин, включаючи переслідування, війни, економічні вигоди – різко зросла за останні кілька років;
  3. Терористичні інциденти почастішали, і це надає тривожний вплив на громадян Європи. Нещодавно постраждали такі країни, як Франція, Бельгія, Німеччина і Іспанія.
  4. Досягнення в галузі електронних комунікаційних технологій, а також використання Інтернету мандрівниками у всьому світі зробили електронну форму попереднього дозволу на поїздку реалістичним і практичним способом отримання такої інформації, яка є корисною для колективних прикордонних служб і служб безпеки Європи. 

Як це працюватиме і скільки коштуватиме

Від 2021 року перед поїздкою до держав-членів ЄС громадянам України необхідно буде отримати попередній дозвіл на поїздку шляхом подання онлайн-заявки. Видавання авторизації на подорож займатиме декілька хвилин у разі відсутності застережень у правоохоронних органів ЄС або елементів, що потребують подальшого вивчення. За кожне звернення заявник повинен буде сплатити комісію в розмірі 7 євро (для осіб, молодших 18 та старших 70 років – безкоштовно). Авторизація буде дійсна протягом 3 років або до завершення терміну дії проїзного документа, зареєстрованого під час подання заявки.

Важливо: Європейська інформаційна система авторизації подорожей не є аналогом візової системи. Йдеться лише про простий дозвіл до поїздки. У разі відмови у в’їзді через ETIAS, особа матиме право подати апеляцію на рішення системи.

Попередня авторизація дозволить ЄС завчасно ідентифікувати осіб, що можуть становити міграційну загрозу та значно підвищить безпеку зовнішніх кордонів. Нова система також дозволить суттєво зменшити кількість відмов у в’їзді до ЄС безпосередньо під час перетину кордону, адже подорожувальники будуть знати завчасно, чи не має у держав-членів ЄС застережень щодо їхньої поїздки. Тож, у разі наявності попереднього дозволу через ETIAS та дотримання інших стандартних вимог безвізового режиму з ЄС, є можливість й надалі користуватись перевагами безвізових подорожей до ЄС.

Які дані необхідні системі

Типи запитуваної інформації містять:

  • Біометричні і особисті дані, такі як ім’я, дата народження і стать;
  • Додаткові дані кандидата, такі як домашня адреса та адреса електронної пошти;
  • Історія освіти, наприклад початкова, середня, професійно-технічна, вища або відсутність освіти;
  • Інформація про проїзний документ, наприклад, паспорт або інший документ, включаючи такі дані, як номер документа, дата видачі, термін дії та країна;
  • Поточна професія або робота, включаючи посаду, а також контактні дані;
  • Перша країна-член ЄС прибуття;
  • Загальні питання, що стосуються минулої злочинної діяльності, вживання наркотиків, поїздок в зони конфліктів, а також історії імміграції з ЄС та інших країн.

Відмова ETIAS

Кандидати, яким відмовлено в ETIAS, отримають інформацію про причини відмови. Це буде включати інформацію про конкретну країну-члена ЄС, яка ухвалила рішення щодо заявки. Кандидати, яким було відмовлено в ETIAS, мають право подати апеляцію. Обробка апеляцій також буде відбуватися в державі-члені ЄС. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа