<

Шоста хвиля мобілізації закінчується 17-го серпня

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:57 | 14.08.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Виконання державних завдань у рамках шостої черги мобілізації, робота  військо-лікарських комісій, створення військових комісаріатів. На цих моментах акцентували під час засідання ради оборони області, що відбулося 13-го серпня 2015 року, у режимі відеоселектору й за участі голів райдержадміністрацій та районних військових комісарів, котрі працювали в районних студіях.

– Залишилося чотири дні на виконання завдань шостої черги мобілізації. 575 військовослужбовців поставлено, – повідомив т.в.о. військового комісара обласного військового комісаріату Роман Кулик. – Показники виконання – 60%. Зусилля необхідно зосередити на завершенні процесу оповіщення, потрібно також максимально провести роботу з розшуку «бігунів», – повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

А от за рівнем поставки військової техніки Волинь – на другому місці серед областей, котрі підпорядковуються військовому командуванню «Захід».

Також, як свідчить статистика, яку оприлюднив Роман Кулик, помітні зміни у роботі військово-лікарських комісій: менше військовозобов’язаних спрямовують на додаткове медичне обстеження. Але, констатують у комісаріаті, це не надто вплинуло на загальні показники. Варто нагадати, що чимало тих, кому рекомендують пройти додаткові огляди, використовують таку можливість, аби уникнути мобілізації, й не повертаються до військкоматів після дообстеження. Зокрема, у Шацькому р-ні з дообстеження не повернулося аж 46% зобов’язаних.

Акцентуючи на необхідності більш жорстко працювати з тими, хто не бажає йти захищати власну землю й фактично віддає її на поталу ворогові, Роман Кулик повідомив: 228 осіб притягнули до адміністративної відповідальності, ще щодо 43 осіб документи передано до компетентних органів для притягнення до кримінальної відповідальності.

Після доповіді військового комісара, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик звернув увагу, що буквально за тиждень стрімко зросли показники оповіщення військовозобов’язаних, тоді як решта цифр «рухається» більше, ніж повільно. Відтак, цілком логічно постало питання про ймовірні зловживання та фальсифікацію.

– Необхідно усвідомлювати всю повноту відповідальності, – наголосив Володимир Петрович. – Президент України, Міноборони щотижня інформує українців про стан справ на Сході. Провокації ворога – все активніші. Але є й інше питання: ті, хто був призваний за другою хвилею, потребують демобілізації. Якщо так працюватимемо, то не буде ким замінити людей на передовій. Тому просив би СБУ звернути особливу увагу на відповідні моменти, бо «паперове» виконання завдань нам не потрібне. Не варто перетворювати виконання завдань шостої хвилі мобілізації у змагання цифр. Розумію, що показники оповіщення й медичного огляду не повинні збігатися, але така різниця, яка є нині, – неприпустима.

А тому рішенням ради оборони буде створено робочу групу, котра й вивчатиме питання існування дисбалансу між кількістю оповіщених у певних районах та тих військовозобов’язаних, які вже пройшли медичний огляд, а також тих осіб, яких поставлено до виконання громадянського обов’язку.

– Терміни шостої хвилі мобілізації можуть змінити, – повідомив голова облдержадміністрації. – Наголошую на цьому, позаяк учора мав розмову із представниками Міноборони. А тому не варто розраховувати на те, що можна буде перечекати ті чотири дні.

Про роботу військово-лікарських комісій доповідав начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк. Наголосив, що розцінює тих осіб, які не завершили проходження додаткового медичного обстеження як таких, що ухиляються від мобілізації. Мовляв, то дійсно один із способів уникнути мобілізації.

Загалом же придатних до мобілізації в області – 46%. На думку Ігоря Ващенюка, це – реальні відсотки, котрі підтверджуються відомостями стану захворюваності населення.

Поцікавився голова облдержадміністрації, скількох представників влади виконавчої та представницької, а також місцевого самоврядування призвано до виконання громадянського обов’язку? А позаяк військові комісари не володіли ситуацією, відтак подадуть відповідну статистику за кілька днів.

– Хотів би вкотре звернути увагу на консолідовану відповідальність представників усіх гілок влади за виконання мобілізаційних завдань, – підсумував Володимир Петрович. – Чотири місяці тому я активно критикував Нововолинського міського голову за низькі показники. Сьогодні ситуація суттєво змінилася – 63%, тому хочу подякувати Віктору Сапожнікову за хорошу роботу, бо розумію, що без втручання міського голови виконання мобілізаційних завдань неможливе.

Наголосив голова облдержадміністрації й на тому, що мобілізаційна робота доволі мляво проводиться у містах обласного значення, тоді як у сільській місцевості діють чи не радикальними методами. Позиція керівника найвищої виконавчої гілки влади краю – відповідна практика більше ніж обурює.

– У сільській місцевості – поля, які потрібно обробляти, – зауважив Володимир Гунчик. – І на них має хтось працювати! А в селах забрали у військо чимало людей. Тоді як у місті – зовсім інша ситуація. І у цю ситуацію повинні втрутитися правоохоронці та силовики! Ми повинні думати про тих хлопців, які сьогодні – в окопах. Їм потрібна заміна. Тому акцентувати треба не на цифрах, а на конкретних проблемах!

Що ж до створення нових військкоматів, то нині тривають організаційні заходи. Формують структури у два етапи: спершу шукають приміщення та укомплектовують штат, а до 30 вересня цього року необхідно завершити «паперову» діяльність. Як запевнив Роман Кулик, нині активно ведеться кадрова робота.




один коментар
  1. Думаю,що дражливе питання -це люди,які закінчили військові училища,військові академії і їм ще далеко до 60-ти років,а пенсіонери різних силових структур яким також по 40-45-50 років,то де вони заразЯ?Держава витратила величезні гроші на їх підготовку і,що замість цього кадрового потенціалу потрібно посилати пацанів на фронт?ЩО всі стали уже непридатними до бойових дій,чи повиробляли собі групи інвалідності!?..Зробити перекомісії- і от вам тисячі кадрових воїнів,а не дітей на фронт!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок