<

Що обіцяють кандидати в Президенти виборцям України – дослідження

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:21 | 27.02.2019 / Новини / /
Перегляди
5
/ коментарів 9

Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували друковану політичну рекламу від Порошенка, Тимошенко, Гриценка, Садового та Богомолець, яку роздавали жителям столиці протягом лютого від.

Так Порошенко обіцяє покращення життя і перспективу вступу України до ЄС та НАТО. Тимошенко знизить для виборців ціни на газ. Гриценко прогнозує в разі свого обрання подолання бідності і корупції. Садовий пропонує кроки, які уможливлять перемогу в протистоянні з Москвою. Богомолець сподівається забезпечити справедливість у всіх сферах життя. Про те, наскільки передвиборчі обіцянки кандидатів співмірні з повноваженнями Президента, – проаналізувала Громадянська мережа ОПОРА.

Протягом лютого представники Громадянської мережі ОПОРА в Києві аналізували друковані агітаційні матеріали, які роздавали від імені кандидатів у Президенти на вулицях столиці. Слід зазначити, що значна частина обіцянок, які кандидати дають виборцям, виходить далеко за межі повноважень Президента України, визначених Конституцією України.

Так Конституція покладає на Президента відповідальність передусім за національну безпеку та зовнішню політику. Однак зміни і покращення, які кандидати в Президенти обіцяють у своїх агітаційних матеріалах, крім цих двох ключових сфер, пов’язані також з реформами, які неможливо здійснити без участі парламенту та уряду.

Водночас представники ОПОРИ зафіксували, що всі проаналізовані матеріали містять вихідні дані, як цього вимагає законодавство.

Чинний Президент України Петро Порошенко в рамках свого «стратегічно курсу» робить наголос на соціальних питаннях. До 2020 року Порошенко обіцяє масштабне залучення інвестицій в українську економіку. З 2021 року завдяки потужним інвестиціям темпи розвитку економіки, за словами кандидата, суттєво прискоряться і це призведе до відчутного зростання заробітної плати, пенсій та соціальної допомоги. А вже у 2023 році кандидат у разі свого обрання обіцяє «розпочати переговори» щодо процедури вступу України до ЄС та НАТО.

Юлія Тимошенко у своїх агітаційних матеріалах обіцяє знизити ціни на газ. Попри те, що  регулюванням цінової політики в газовій сфері займається незалежний державний колегіальний орган Національна  комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Тимошенко у разі свого обрання прогнозує кардинальні зміни у цій царині. Зокрема, вона обіцяє, що весь український газ буде спрямований на потреби населення та бюджетної сфери, а новообраний Президент своїм вето скасує «всі незаконні постанови влади Порошенка» про підвищення цін на газ для громадян. Нова справедлива ціна на газ, згідно з прогнозом кандидата, становитиме 3,55 грн. за кубометр, тобто зменшиться щонайменше удвічі. Водночас для закріплення цін Тимошенко обіцяє запровадити мораторій на підвищення тарифів для населення.

Характерною особливість агітматеріалів Тимошенко є численні згадки про чинного Президента. Наприклад: «За чотири роки правління Петра Порошенка ціна на газ зросла у 12 разів. Ціна на гарячу воду – більше ніж у 6 разів. Тарифи на тепло – у понад 12 разів»

Політична реклама Анатолія Гриценко обіцяє виборцям перемогу над корупцією та подолання бідності. Досягнути цих амбітних цілей кандидат сподівається шляхом створення умов для розвитку бізнесу, знищення усіх «схем пограбування держави», проведення ліберальної податкової та судової реформ, реформи в енергетичному секторі. Крім того, Гриценко обіцяє нові робочі місця, гідні зарплати, впевненість у майбутньому та економічне зростання темпом у 10% за рік.

Андрій Садовий у своїй політичній рекламі пропонує низку кроків, які, на його думку, допоможуть повернути окуповані Росією Крим та Донбас. Зокрема, на думку кандидата, необхідно укріпити оборонні позиції на лінії розмежування, ліквідувати проросійські олігархічні монополії та їхній вплив на українську політику, створити міжнародну коаліцію держав-партнерів, які потерпали від агресії або чітко усвідомлюють небезпеку з боку Росії (Латвія, Литва, Польща, Румунія, Швеція, Норвегія, США, Велика Британія). Крім того, щоб досягнути перемоги у конфлікті з Москвою, слід, як вважає Садовий, знищити корупцію, дати поштовх розвитку економіки і забезпечити гідні умови для громадян України, які покидають окуповані території.

Також Садовий пропонує будувати бетонні автошляхи замість асфальтових та залучати на це кошти міжнародних фінансових організацій. Прикметно, що кандидат у своїх агітматеріалах саме «пропонує», а не «обіцяє».

Кандидат у Президенти Ольга Богомолець у своїй друкованій політичній рекламі апелює до поняття справедливості. Її програма «Справедлива країна», яка у тезовому викладі вмістилась на одну газетну шпальту, охоплює чи не всі сфери життя людини – від родини до податків, культури, науки тощо. Зокрема, Богомолець обіцяє виборцям доступ населення до чистої води, сучасне озброєння для військових, гранти для студентів та школярів, безкоштовне лікування інфарктів та інсультів через три роки, підтримку кінематографа, розвиток повітряної та сонячної енергетики, «сімейну атмосферу» для сиріт, гарантоване перше робоче місце для випускників вишів і негайний перепис населення.

Згідно зі статтею 102 Конституції України Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Крім того, Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Відповідно до статті 106 Конституції, Президент, зокрема:

  • забезпечує державну незалежність, національну безпеку і правонаступництво держави;
  • представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України;
  • вносить подання про призначення Верховною Радою України Прем’єр-міністра України, Міністра оборони України, Міністра закордонних справ України; призначає на посаду та звільняє з посади за згодою Верховної Ради України Генерального прокурора; призначає на посади та звільняє з посад половину складу Ради Національного банку України, половину складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; вносить до Верховної Ради України подання про призначення на посаду та звільнення з посади Голови Служби безпеки України;
  • є Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України; призначає на посади та звільняє з посад вище командування Збройних Сил України, інших військових формувань; здійснює керівництво у сферах національної безпеки та оборони держави; очолює Раду національної безпеки і оборони України; вносить до Верховної Ради України подання про оголошення стану війни та у разі збройної агресії проти України приймає рішення про використання Збройних Сил України та інших військових формувань; приймає відповідно до закону рішення про загальну або часткову мобілізацію та введення воєнного або надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, а також оголошує у разі необхідності окремі місцевості України зонами надзвичайної екологічної ситуації – з наступним затвердженням цих рішень Верховною Радою України;
  • призначає на посади третину складу Конституційного Суду України;
  • підписує закони, прийняті Верховною Радою України, або реалізує щодо них право вето.

Крім того, Конституція передбачає для Президента низку повноважень, пов’язаних з призначенням виборів та референдумів, наглядом за конституційністю актів Кабінету Міністрів, присвоєнням військових звань та дипломатичних рангів, нагородженням державними нагородами та відзнаками, здійсненням помилування, прийняттям до громадянства, створенням консультативних та дорадчих органів тощо.

«Як бачимо, у всіх проаналізованих агітматеріалах кандидати обіцяють виборцям значно більше, ніж дозволяють їм виконати повноваження Президента, визначені Конституцією. Слід зазначити, що обов’язковим елементом передвиборчої програми має бути не лише перелік обіцянок, але й хоча б приблизний аналіз механізмів, які дозволяють їх реалізувати. Громадянам, які відповідально ставляться до свого вибору, варто враховувати це під час голосування.

На жаль, деякі з проаналізованих матеріалів містять ознаки «чорного піару». Йдеться, зокрема, про звинувачення проти чинного Президента, викладені в рекламній брошурі Юлії Тимошенко. Водночас треба констатувати, що всі досліджені матеріали відповідають законодавчій нормі про наявність вихідних даних», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві Максим Зінчук.




коментарів: 9
    • шо, вадік, не розуміе тебе народ ? не вірить, шо підвищення ЖКХ зменьшуе корупцію ? не сумуй, шо поробиш, якшо народ такий темний.. Але я – за тебе і за пецю ! Перемога буде за нами !

      • Це ми про весь політичний бомонд, який хоче на старі схеми.що баб юля, що порох, львівський сміттєвоз,і пан гей з вилами.

  1. а якшо вовка стане вовкою-2 і теж “равновіддалить” від себе олігархів ? на біс, так сказати..

    • Принаймі він такий же пацан з народу , а до цього ні один з жирножопих олігархів народ не слухав.

  2. підтримую ! пеця-президент і війна до повної перемоги ! ну, чи до повного песеца, як вийде. I да, коли вже наступ почнеться, бо поп-корн жеж…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер