<

Щедрий вечір 2020: які існують традиції святкування Маланки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:51 | 13.01.2020 / Новини / /
Перегляди
75
/ Коментарі відсутні

Напередодні Старого Нового року, 13 січня, прийнято відзначати Щедрий вечір або свято Маланки. Цей день наповнений звичаями і безліччю прикмет, які сягають корінням в дохристиянський час.

Маланкою цей день називають по імені святої, яка все своє життя присвятила служінню Христа. А “щедрим” цей вечір став через звичай готувати щедрий святковий стіл. Наші предки вірили, що чим більше буде частувань, тим краще і багатше буде наступний рік, – пише Апостроф.

Основною традицією вечора вважалися страви зі свинини, які сприймалися, як символ безперервності життя. Також на святковому столі ввечері 13 січня має стояти кутя, але вже щедра, заправлена маслом і салом. Крім того на свято прийнято пекти млинці, пироги та вареники.

Ще однією традицією Щедрого вечора є щедрівки. Це обрядові пісні, які прийнято співати ввечері, вже після заходу сонця.

За звичаєм щедрувальники вбираються в костюми і ходять по домівках, співаючи щедрівки, бажаючи господарям благополуччя. Натомість вони отримують солодощі та дрібні гроші.

А в деяких регіонах України регіонах зберігся обряд “ведення Маланки”. Молоді люди переодягаються у відомих фольклорних персонажів і тварин і ходять в такому вигляді по селу. Одного хлопця вдягають у жіночий одяг і називають Маланкою.

Під кінець вечора молодь спалює солом’яного Дідуха, стрибаючи через багаття. Його вважали духом опікуна господарства і покровителя роду. Цей обряд символізує очищення від спілкування з нечистою силою.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця