<

Як результати виборів змінили політичну «картину» Шацька

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:11 | 18.11.2015 / Шацьк /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Завдяки Шацьким озерам однойменний район Волині виділяється серед інших куточків Полісся.

Землю поближче до Світязя тут хочуть отримати впливові люди не тільки із області, а й діячі всеукраїнського рівня. А окупація Криму призвела до туристичного буму в районі. Тому поряд із містами обласного значення Шацький район після місцевих виборів став ареною конкуренції двох груп місцевої «еліти» (якщо так можна назвати цих політиків).

Отож, ВАР продовжує серію матеріалів про те, як результати виборів змінили політичну «картину» Волині.

В результаті місцевих виборів 25 жовтня у Шацьку райраду обрали 26 депутатів. 5 із них обрали від «Укропу», 4 – від Аграрної партії, «Солідарності» та «Батьківщини», 3 – від Радикальної партії, по 2 – від «Громадянської позиції», «Свободи» та «Нашого краю». Зважаючи на такий «розклад», політичні сили вже почали переговори між собою, аби обрати голову райради.

Причому в районі фактично конкурують не 8 партій, а 2 впливові політичні групи. Перша об’єдналася навколо екс-голоси РДАВолодимира Найди. Він вперше був призначений представником президента в районі ще 1993 році і з того часу намагався був формальним і неформальним лідером району. Як бачимо, навіть після Революції гідності екс-регіонал Найда зумів зберегти вплив і стати першим номером у списку «Аграрної партії», звідки успішно потрапити у райраду.

Хоча нині головою РДА є представник команди президента Ігор Корольчук, саме Найда залишається неформальним лідером району, адже керував ним більше 20 років та зберіг багато неформальних зв’язків. Голова районного осередку «Солідарності» та перший заступник голови РДА Сергій Сидорук працював у апараті РДА ще за часів «правління» Найди, а нині активно підтримує зв’язки із «аграріями».

Таким чином, навколо Володимира Найди формується коаліція «Солідарності», «Аграрної партії» та «Нашого краю», що разом має 10 депутатів. Після того, як представник «Батьківщини» Сергій Віннічук став головою селищної ради Шацька, він не претендує на крісло голови райради. Натомість, за інформацією ВАР, зараз три політичні сили активно збирають голоси, щоб призначити головою порошенківця Сергія Сидорчука. Для цього вони пропонують посаду в апараті представникам Радикальної партії та пробують домовитися зі іншими силами. Проте поки за кандидатуру Сидорчука голосів не достатньо.

На іншому «полюсі сили» району знаходиться директор санаторію «Лісова пісня» Віктор Карпук. Він був депутатом різних рад (селищної, районної та обласної) із 1976 року, хоча цього разу не зміг потрапити у облради від «Укропу». Також встиг попрацювати першим заступником голови РДА і головою райради. А з 2001 року Карпук керує «Лісовою піснею».

До слова, у 2015 році розгорівся скандал щодо цього санаторію, фігурантами якого стала фінансова інспекція, громадська рада при ОДА та журналісти. Так, у 2014 році фінінспекція виявила порушення у господарській діяльності. Згодом їх також побачили члени громадської ради при ОДА, які відвідали санаторій.Зокрема йдеться про «секретні» номери, про які не знав керівник, будинки, що «висять в повітрі» через санітарно-гігієнічні норми, радянські «люкси» тощо.

Проте згодом виявилося, що члени громадської ради при ОДА Богдан Рущинський, Андрій Горошко і Віталій Захарченко влаштувалися працювати у санаторій. Цей факт викликав незадоволення голови ради Ігоря Дильова та багатьох членів ради. Тому вони закликали громадські організації, які делегували Рущинського, Горошка та Захарченка, провести ротацію.

Журналістка видання «Громадське.Волинь» Оксана Петрук намагалася отримати підтвердження працевлашутвання активістів, витребувавши у санаторію штатний розпис і посадові оклади працівників через інформаційний запит. Однак Віктор Карпук відмовив на підставі власного наказу №89 від 11.08.2015 «Про введення в дію Положення «Про комерційну таємницю та конфінденційну інформацію санаторію «Лісова пісня». Тому журналісти «Громадського.Волинь» судитимуться із директором санаторію, аби таки добитися отримання інофрмації. Засідання відбудеться 19 листопада о 10:00 у Волинському окружному адмінсуді.

А тим часом голова облради Валентин Вітер заявив, що фінінспекція ще раз перевіряє «Лісову пісню», під час прес-конференції 12 жовтня.

Попри цей скандал Віктор Карпук залишається директором санаторію і фактичним представником найпопулярнішої в районі партії «Укроп». До того ж список укропівців у райраду очолив його безробітний син Сергій Карпук. За інформацією ВАР, саме Сергія партія планує висувати на голову райради.

Для цього у них є неформальна домовленість із достатньо впливовою у районі «Батьківщиною». Справа не у тому, що білосердечні раптом стали великими прихильниками «Укропу». Просто лідер місцевого осередку партії Ольга Сахарук (нині керуюча справами райради) віддавна конфліктує із Володимиром Найдою та хоче зберегти свою посаду в апараті ради(яку може втратити в разі обрання Сидорука). Тому такий ситуативний союз дає політсилам 9 голосів.

Ще 4 голоси можуть дати «Громадянська позиція» та «Свобода», які обирають менше зло, зважаючи на альтернативу – екс-регіонала Найду. Однак у «Громадянській позиції» поки не готові голосувати саме за «пацана» Сергія Карпука. Вони наполягають на іншій кандидатурі.

У такій ситуації, в райраді можуть досить довго тривати «торги» за посади, аби визначити, хто все ж буде головою. Щоправда, на рівні району політичні принципи політиків далеко не такі сильні, як на всеукраїнському рівні. А юристи стверджують, що принцип імперативного мандата на практиці реалізувати складно. Тому кандидатуру голови облради можуть вирішити гроші та обіцянки «жирних» посад. Адже саме вони часто виступають головними аргументами у переговорах.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер