<

Туристичний збір: які податки доведеться сплатити, аби відпочити на Світязі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:09 | 24.06.2021 / Шацьк / , /
Перегляди
12171
/ коментарів 5

Торік майже 200 тисяч туристів сплатили податки за відпочинок та відвідування Шацького національного природничого парку.

Про це розповів Суспільному начальник відділу туризму облдержадміністрації Станіслав Ольшевський.

Відпочивальники, які їдуть на Шацькі озера сплачують два податки: екологічний та туристичний.

На в’їзді у Шацький національний природний парк облаштували пост “Венське”, тут спеціалісти чергують цілодобово – збирають екологічний податок. Пост працює з 15 травня по 15 вересня, за відмову від оплати за в’їзд відповідальності немає, – розповідає працівник Нацпарку Тарас Юрчук.

Відпочивальники цього літа мають сплатити 30 грн за один легковий автомобіль і 5 грн за кожного дорослого пасажира за день відпочинку. З мікроавтобусів на посту беруть плату в 40 грн, власники вантажівок сплачують податок у 50 грн, мотоциклісти – 25 грн.

Не береться на посту плату з місцевих жителів, АТОвців, людей з інвалідністю та дітей.

Цього року відпочивальники вже сплатили орієнтовно 10 тисяч гривень, – розповіла директорка нацпарку Марія Христецька. “Кошти використовуємо на благоустрій та обслуговування санітарного стану території парку”, – каже керівниця. Додає, торік було зібрано рекордні 1,4 млн грн. У 2019-му – 850 тисяч грн.

На відпочивальників чекає ще один податок – туристичний, його встановлює місцева громада. Туристи не платять ці гроші напряму, їх включають у вартість проживання підприємці. Цього року вартість за день перебування на відпочинку – 6 гривень. Гроші спрямують на розвиток інфраструктури та промоцію краю. Податок нині сплачують не усі підприємці, тим, хто наповнює місцевий бюджет, обіцяють промоцію. В громаді нині розробляють сайт, де рекламуватимуть справних платників податків.

З початком пандемії кількість туристів, які відвідали Волинь – зменшилася. Натомість у Шацькій громаді б’ють власні рекорди з кількості туристів та зібраних податків, – каже начальник обласного відділу туризму Станіслав Ольшевський.

“Попри карантин цифри зросли саме у нацпарку. Торік було 200 тисяч людей, які офіційно переїхали через два пости. До того було 150 тисяч”, – розповідає начальник обласного відділу туризму.




коментарів: 5
  1. Гроші спрямують на розвиток інфраструктури та промоцію краю? Це куди7 Кому7Конкретніше. Хто має право брати гроші (нал) конкретно? Де і ким вони(КОШТИ) обліковуються?

    • Мені більше сподобалось : Відповідальності за відмову сплачувати кошти НЕМАЄ. Тобто хто нагліший той не платить за в’їзд ?

  2. Повний відстій, …це як брати гроші з людей за в’їзд до міст що на морському узбережжі, або хочех на Говерла ? Плати за в’їзд в карпатський заповідник. І якщо ти не місцевий заплати за в’їзд до Києва, Львова…
    Може с.Заліщики …р.дністер ? Заплатіть будь ласка а люди ці гроші витратять на благоустрій ….
    Брєд повний….
    Придумали норм схему!!!

    • Має бути проплата як в любому терміналі. Людина має отримувати квитанцію з зазначенням усіх реквізитів, щоб люба податкова перевірка бачила: скільки проплачено, скільки грошей пішло на екологію, санітарію і т.д
      А коли Марія Христецька повідомляє, що відпочивальники сплатили 10000 грн., то можна здогадатмсь, що більша частина із сплачених грошей надійшли до кишені смотрящих і крихти в кишені тим, які працюють на посту, а залишок –оті 10000, про які згадує Христецька, на благоустрій і екологію. Гроші на посту беруть так само, як водії міських маршруток: основну фіксовану частину віддати хазяїну, що залишиться–собі.
      ” Учет и еще раз учет, дорогие товарищи”. Так учил нас Великий Товарищ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця