<

Рівень води в озері Світязь зріс на 4 см за декілька рясних дощів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:27 | 5.06.2020 / Шацьк / /
Перегляди
8
/ 1 коментар

Дощі, які у травні рясно поливали Волинь, покращили ситуацію, що складалася через обміління Світязю.

Про це у програмі Українського радіо розповів керівник регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Назарій Поліщук, – передає ВолиньPost.

За його словами, рівень опадів у травні на Волині був більший, ніж за усі попередні 4 місяці року разом взяті.

Так, лише за останні кілька днів внаслідок рясних дощів рівень озера збільшився на 4 сантиметри. Це становить площу одного кілометра квадратного.

Назарій Поліщук переконаний, що на 90% причина обміління Світязю – природня. Підземне живлення і поверхневі стоки – це єдині джерела наповнення озера водою.

“Якщо говорити про антропогенний і природний фактом, то це співвідношення 1:10. Якщо в озері наразі не вистачає для нормального режиму 60 сантиметрів води, то на весь господарський комплекс припадає із цього до 5 сантиметрів. Тобто якщо б не було споживання води туристами, населенням, яке там проживає, то рівень озера був би всього на 5 сантиметрів більший. Це якби ми його обгородили і ніхто не мав до нього доступу”, – пояснив Назарій Поліщук.

Тож він переконує, що вплив людини – це лише одна десята від загальної кількості причин обміління Світязю.

Щодо, зокрема, вирощування лохини, за його словами, негативний вплив на Світязь у розмовах перебільшений у порівнянні з реальним.

“Світязь належить до басейну Західного Бугу. А територія, де лохина росте у Шацькому районі, належить до басейну річки Прип’ять. Відповідно вплив там не настільки високий, який певні люди це перебільшують”, – запевнив керівник регіонального офісу водних ресурсів і додав: “Якщо ми говоримо про забір води, то є питання до організацій, які вирощують лохину, адже певні точки забору води в них влаштовані у невідповідності до вимог. І обсяг води, який забирається з підземних рівнів вирощувачами лохини, дуже важко проконтролювати”.

Він зауважив, що особливість озера Світязь у тому, що вона має неймовірно малу площу водозбору. Вона становить 112 метрів квадратних, тоді як загальна площа озера – 27 кілометрів квадратних.

“Озеро має критично малу площу водозбору. Накладіть на це зміни клімату, зменшення водності, зменшення атмосферних опадів. Цьогоріч ми мали ще й фактично відсутність опадів взимку, тобто відсутність снігового покриву, який раніше зумовлював і весняну повінь і весняне водопілля”, – пояснив причини обміління керівник регіонального офісу водних ресурсів.

За підрахунками фахівців регіонального офісу водних ресурсів, рівень води у Світязі зменшився на 5-7%.

“Це не критичне зменшення. Але на озері Святізь великі площі належать мілководдю”, – пояснив Назарій Поліщук візуально помітні зміни на озері.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер