<

Прокуратура передала пансіонат «Шацькі озера» у державну власність

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:29 | 8.07.2015 / Шацьк /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Майновий комплекс «Шацькі озера» вартістю більше 19 000 000 гривень, за який 4 роки поспіль точилася битва між ПрАТ «Волиньтурист» та Фондом держмайна, таки повернули державі і довели, що майно завжди перебувало у державній власності. Крапку у цьому питанні поставив Господарський суд Волинської області.

Історія ця почалася ще у 2011 році, коли Генпрокуратура скерувала до прокуратури Волинської області завдання – провести перевірку і та з’ясувати в чиїй власності знаходиться пансіонат «Шацькі озера», – повідомляє Під прицілом.

Таким чином прокуратура області встановила, що ще у 2001 році виконавчий комітет Світязької сільської ради прийняв рішення «Про оформлення права власності на об’єкти нерухомого майна». Іншим словами комплекс пансіонату, до якого входить сім корпусів та клуб-їдальня перейшов до ПрАТ «Волиньтурист».

Зважаючи на те, що ще за часів Радянського союзу пансіонат був у власності громадської організації профспілок, то при становленні УРСР, а в подальшому незалежної України, це майно повинно було б перейти у державну власність.

Однак, при прийнятті рішення, виконавчий комітет Світязької сільської ради не перевірив власника майна, а тому й віддав комплекс «Украпрофтуру» як правонаступнику профспілкових об’єднань.

Аби повернути майно у державну власність, обласна прокуратура ще у 2011 році скерувала позов до Господарського суду волинської області.

З того часу справа уже тричі пройшла усі судові інстанції.

Зрештою, Вищий спеціалізований господарський суд таки визнав, що власником майнового комплексу «Шацькі озера» є держава. Єдиним невирішеним питанням у цій справі були строки позовної давності. Саме тому Вищий спеціалізований господарський суд вкотре повернув справу до суду І інстанції

Виявляється, що ще у 2011 році прокуратура при подачі позову підняла питання про поновлення строків. Представник ПрАТ «Волиньтурист» та ПрАТ «Укрпрофтур» почали заперечувати проти задоволення клопотання про поновлення строків.

Зауважимо, що, згідно Цивільного кодексу, строк позовної давності починає спливати з моменту, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

А тому ПрАТ «Волиньтурист» та ПрАТ «Укрпрофтур» почали доводити, що Фонд держмайна знав про порушення своїх прав ще з 1992 року, коли Верховна Рада прийняла постанову, згідно якої Фонд держмайна повинен був прийняти майно у свою власність. Крім того, представник відповідачів посилався на рішення Вищого арбітражного суду від 20 січня 1997 року. В цьому рішенні «Укрпрофтур» було зобов’язано надати Фонду держмайна перелік усього майна, яке має у власності.

Відтак, строк позовної давності сплив ще у січні 2000 року.

Втім представник Фонду держмайна Дмитро Ткачук цілком заперечив такі доводи і наголосив, що прокуратура Волинської області у своїй позовній заяві просила скасувати рішення виконкому Світязької сільської ради від 2001 року, іяким було порушене право держави, на якому й ґрунтуються позовні вимоги. А тому брати до уваги усі рішення суддів чи то постанови Верховної ради, які приймалися до 2001 року взагалі не варто.

Крім того, Дмитро Ткачук наголосив на тому, що про вищезгадане рішення виконкому Світязької сільради Фонд держмайна дізнався лише у 2011 році з позовної заяви прокуратури, а тому строків звернення до суду порушено не було.

Тож враховуючи усі ці обставини суддя Господарського суду Волинської області Валентина Слупко прийняла рішення задовольнити позовну заяву прокуратури Волинської області та Фонду держмайна повністю.

Зауважимо, що якби відповідачі таки довели, що позивачі порушили строки позовної давності майновий комплекс і надалі був би у власності ПрАТ «Волиньтурист» та ПрАТ «Укрпрофтур».

Та навіть попри те, що справу розглядали 4 роки, сторони ще мають можливість оскаржити рішення суду І інстанції в апеляційному порядку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер