<

Озеро Світязь піднялося до рекордного рівня за останні роки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:09 | 22.03.2023 / Шацьк / /
Перегляди
2260
/ Коментарі відсутні

21-го березня рівень води у Світязі становить 166 сантиметрів над умовним нулем. Торік у цю пору він був на позначці 147 сантиметрів.

Це явище заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук пояснює тим, що за зимові місяці на Волині випало більше двох норм опадів, – пише Волиньпост.

І хоча площа водозбору Світязя невелика, завдяки рясним дощам і снігопадам значно поповнилися запаси підземних вод, які в основному живлять Світязь та інші Шацькі озера.

Більше того, на думку деяких фахівців-гідрологів, навіть відбувається перетік підземних вод басейну Прип’яті у басейн Західного Бугу, які і живлять Світязь.

Підтриманню високого рівня води сприяє також шлюз-регулятор, капітально відремонтований в 2019 році на каналі, що з’єднує Світязь з озером Луки-Перемут. Раніше навіть у засушливий період значна кількість води витікала із Світязя саме цим каналом.

Отже, у весняно-літній сезон Світязь вступає повноводним і це тішить, як природолюбів, так і тих хто віддає перевагу літньому відпочивати на ньому.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер