<

На території Шацького району завершується будівництво очисних споруд

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:49 | 13.10.2015 / Шацьк /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Ігор Чорнуха розповів, що завершується будівництво очисних споруд на території Шацького району. Користь, що принесе регіону та Волині зокрема, масштабний польсько-­український транскордонний проект, який розпочали реалізовувати ще минулого року, важко навіть переоцінити. Адже він вирішить споконвічне питання проблеми екології території, що для Волині має особливе туристичне, а отже – економічне та стратегічне значення.

Нагадаємо, що Шацька селищна рада спільно з гміною Ханна (Польща) реалізують проект «Охорона екосистем долини річки Буг на прикордонних територіях Польщі­ Білорусі і України» у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна, – повідомляє VIP.

І нещодавно відбулася конференція з участю керівництва Шацького р­айону, селищної влади та закордонних партнерів. Участь у ній брав також депутат обласної ради, генеральний директор підприємства «Луцьксантехмонтаж No536» Ігор Чорнуха. Він безпосередньо взяв на себе відповідальність за якість виконаних робіт.

Депутат розповів, що завдання, які реалізовуються в проекті, – це будування гравітаційного колектора, оновлення та будівництво каналізаційної системи та комунікацій у західній частині селища Шацьк, розбудова напірних трубопроводів каналізаційно­очисних споруд до центральної частини селища. Якщо говорити просто і коротко – модернізація усієї системи загалом із дотриманням усіх європейських стандартів.

«Бюджет проекту – понад 4 мільйони євро. Але суть якраз у тому, що 90% витрат узяли на себе закордонні партнери. І лише 10% – наші бюджетні кошти. Таких умов досі не пропонували жодній країні світу!» – ділиться враженнями Чорнуха.

Що це взагалі означає для нашого краю? Та це – покращення екологічного стану загалом і території району та озер, які тут є, зокрема. Звісно, не секрет, що досі екологічна ситуація на території озерної перлини Волині, м’яко кажучи, бажала бути кращою. Її вирішення вимагало чималих фінансових затрат, а тому перекладалося із довгої шухляди у ще довшу. Але, як кажуть, не відчиняють тому, хто не стукає.

Однозначно: реалізація цих завдань принесе за собою розвиток туризму. А це – швидке і реальне наповнення бюджету. Також це – робочі місця, які знову ж – додаткові надходження коштів у бюджет, які можна буде використати на будівництво та ремонт доріг і покращення інфраструктури. Крім того, знаю, що зовсім скоро Шацьк стане центром об’єднаної громади, адже тут уже провели роботи із втілення процесів децентралізації, тож територія отримає величезний потенціал для розвитку.

Ігор Чорнуха також розповів, що вже побудовано приблизно 12 кілометрів мереж напірної і безнапірної каналізації, змонтовано 5 сучасних каналізаційно­ насосних станцій, відбулася реконструкція головної каналізаційної станції Шацька, побудовані очисні споруди. Будівництво фактично на завершальному етапі, ведуться налагоджувальні роботи.

До слова, Європейський інструмент сусідства та партнерства (ЄІСП), що фінансує проект у гміні Ханна та Шацькому р­ні, – ініціатива Європейської комісії, головна мета якої – розвиток співробітництва між ЄС та країнами­ партнерами за межами ЄС шляхом забезпечення комплексного і сталого регіонального розвитку.

Основна мета Програми – підтримка транскордонних процесів розвитку. Цілі досягають шляхом реалізації некомерційних проектів у рамках підвищення конкурентоспроможності прикордонної території, підвищення якості життя, мережева співпраця та ініціативи місцевих громад.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа