<

На порятунок Світязя проситимуть кошти у Волиньради

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:43 | 6.03.2020 / Шацьк / /
Перегляди
0
/ коментарі 3

За даними експертів водного господарства області, реконструювавши меліоративні системи, можна покращити ситуацію з водністю озера Світязь. Державний фонд водного господарства готовий виділити під ці потреби 10 мільйонів гривень, однак на проєктну діяльність кошти необхідно знайти в обласному бюджеті.

Про це стало відомо під час виїзної наради голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, що відбулася 4-го березня, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА, – передає Конкурент

Керівник Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук доповів про стан міжгосподарської (державної) та внутрішньогосподарської (місцевої) інженерної інфраструктури Копаївської меліоративної системи та заходи, які необхідно провести з метою покращення стану Шацьких озер.

Він розповів, що вище згадана осушувальна система діє 56 років. У 1989 році її реконструювали, аби вона, при потребі, могла акумулювати воду у посушливий період, або скидати її – у багатоводний. 20 років на цій меліоративній системі не проводили капітальний ремонт, бо проблем з обмілінням не було. Експерт зазначає, що шлюзи можуть затримувати великі об’єми води, а це може позитивно впливати на живлення підземних вод Шацьких озер.

Зі слів Ростислава Кравчука, після інструментального обстеження Копаївської меліоративної мережі виявилось, що відновити потрібно 43 км відкритих каналів та 18 гідротехнічних споруд. Орієнтовна вартість цих робіт – 10,1 мільйона гривень.

“Ми звернулися до Державного агентства водних ресурсів України з обґрунтуванням щодо виділення цих 10-ти мільйонів та отримали позитивний результат. Тож тепер очікуємо ці кошти з Державного фонду розвитку водного господарства. Однак, аби отримати фінансування, нам потрібно чимшвидше виготовити проектно-кошторисну документацію, а це – близько 300 тисяч гривень. Тому ми надіємося, що керівники області – Юрій Погуляйко та Ірина Вахович переконають депутатський корпус Волинської обласної ради на черговому засіданні виділити кошти на ці потреби”, – висловив сподівання головний водник Волині.

Голова облдержадміністрації, своєю чергою, зазначив: «Депутати повинні розуміти, що якщо ми вкладаємо 300 тисяч обласних коштів, то отримуємо 10 мільйонів з державного бюджету, а це хороша інвестиція у розвиток регіону та збереження Світязю, зокрема».

“Щодо внутрішньогосподарської меліоративної мережі Волині – тут є 163 гідротехнічні споруди і 185 км каналів. Після проведення інвентаризації вирішили, що 90 км мереж і 62 споруди ремонтувати недоцільно, тобто потрібно відремонтувати лише 95 км каналів та 101 гідротехнічну споруду. На ремонт цієї інфраструктури потрібно орієнтовно 9,7 мільйонів гривень, а також 300-400 тисяч для виготовлення проектної документації. Ці мережі і споруди перебувають у власності Шацької ОТГ, Пульмівської, Піщанської та Ростинської сільських рад, – розповів Ростислав Кравчук. – Фінансування цих об’єктів можливе з Державного фонду регіонального розвитку, обласного бюджету та бюджетів сільських рад”.

В.о. начальника управління екології та природніх ресурсів Волинської облдержадміністрації Вікторія Тимощук нагадала присутнім, що в обласному екологічному фонді закумульовано близько мільйона гривень, які планували розподілити на заходи щодо збереження Шацького поозер’я. Тобто їх можна витратити на фінансування проєктно-кошторисної документації для ремонту меліоративних мереж, які перебувають на балансі сільських рад.




коментарів: 3
  1. Нашо вони будуть виділяти кошти туди, де ніколи не бувають.
    Вони скорше на порятунок Монте Карло виділять.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок