<

На базі санаторію «Лісова Пісня» створять реабілітаційний центр для бійців АТО

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:58 | 9.09.2015 / Шацьк /
Перегляди
17
/ Коментарі відсутні

Комісія з питань національної безпеки  і оборони, цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів та протидії корупції Громадської ради при Волинській обласній держадміністрації на підставі звернення громадського формування «Самооборона Волині» створює реабілітаційний центр з оздоровлення бійців, які брали участь в АТО, та членів їхніх сімей на базі санаторію «Лісова Пісня». Проте, кажуть в комісії, незважаючи на велику кількість виконаної роботи, активістам і досі продовжують ставити палки в колеса.

Ініціатива створити реабілітаційний центр на базі санаторію «Лісова пісня» виникла ще наприкінці травня. Тоді активісти й звернулися до директорa санаторію Віктора Карпука, – пише Волинське Агентство Розслідувань.

«Ми звернулися з проханням створити у межах санаторію центру реабілітації бійців АТО та членів їх сімей на 50 ліжко-місць», – розповідає заступник начальника відділу протидії корупції Самооборони Волині Богдан Рущинський. Таку кількість місць розраховували із можливостей санаторію, в якому 400 ліжко-місць.

Активісти отримали схвальну відповідь.Тоді від комісії звернулися до голови  Волинської обласної ради Валентина Вітра з проханням схвалити клопотання про створення реабілітаційного центру для бійців АТО. Голова облради теж підтримав ініціативу.

«Згодом ми звернулися до міністра оборони України Степана Полторака, щоб розглянути питання про створення реабілітаційного центру та направлення до нього на оздоровлення бійців АТО та членів їхніх сімей», – додає Рущинськй.

Після звернення до «Лісової пісні» прибув радник Міністра оборони Олександр Кіхтенко, який ознайомився з лікувальною  базою та можливостями санаторію. Посадовець схвалив ідею створення реабілітаційного центру та пообіцяв всіляко допомагати розвитку центру та пошуку фінансування для проведення реабілітації.

ПЕРШІ КРОКИ

Опісля активісти написали листи до т.в.о. командира Національної гвардії Миколи Балана, голови СБУ Василя Грицака щодо створення реабілітаційного центру та можливості оздоровлення там працівників їхнього відомства. Окрім того, листи звернення надсилали голові Держприкордонної служби генералу Віктору Назаренку та Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

«До нас прибув начальник Департаменту медичного обслуговування і реабілітації, який ознайомився можливостями бази і підтримав нашу ідею. Була домовленість про те, що нам відправлять спеціалістів для ознайомлення з лікувальною базою і допомогою створення додаткових методів для психологічної реабілітації та реабілітації опорно-рухового апарату», – додає Рущинський. За його словами, посадовець зазначив, що зараз дуже багато проблем постреабілітації, які виникали й після війни в Афганістані, тому це питання він буде всяко відстоювати, мовляв, лікарні та госпіталі переповнені, не поодинокими є випадки, коли учасників АТО просто відправляють у психіатричні лікарні. «Це аж ніяк не сприяє їхньому психологічному оздоровленню. Тому для того, щоб  люди могли звикнути до мирного життя, з ними треба працювати», – вважає Рущинський.

Першими позитивними результатами звернень активістів стало те, що Міністерство оборони запросило санаторій «Лісова пісня» взяти участь у тендері на 3 мільйони гривень з реалізації путівок на оздоровлення бійців. Міністерство пропонує оздоровлювати бійців разом із сім’ями, оскільки так бійці краще адаптуються.

Щоправда, кошторисної  документації поки що немає, але калькуляція вартості ліжко-місця уже розробляється. Якщо розрахунки проводили по тендерах, по яких оздоровлюють чорнобильців, то вартість одного дня становить 225 гривень без ПДВ, загалом же «набігає» 280 гривень.

«Ми хочемо звернутись до наших народних депутатів, щоб путівки, які будуть видані учасникам АТО звільнялись від оподаткування ПДВ,  для того щоб  зменшити їх вартість», – зазначив начальник відділу протидії корупції «Самооборони Волині» Анатолій Сковера.

Влітку у «Лісовій пісні» вже оздоровлювали бійців ЗСУ та добровольчих батальйонів на близько 250 тисяч гривень.

ЯК ВІДПОЧИВАЛОСЯ БІЙЦЕВІ

Олег Твердохліб був одним з тих, кому вдалося оздоровитися в «Лісовій  пісні». «Там  ще багато роботи – треба відновити інфраструктуру, запросити лікарів. Але там хлопці зможуть добре відновитися. Там сама природа схиляє до цього. У нас багато хто з контузіями стресами, а у санаторії дуже тихо і спокійно. Та й ця чудова вода», – каже Олег. Йому дуже допомогли піші прогулянки лісом та катання, катамарані з родиною, можливість пограти величезні шахи з сином.  Він дуже зрадів, коли почув, що у санаторії зможуть оздоровлюватися інші хлопці.

«Умови чудові. Там наші хлопці зможуть добре відійти. Коли надаватимуть медичну допомогу, то це взагалі. І дуже добре, що там бійці будуть відпочивати разом з іншими людьми. Так вони відчувають себе в суспільстві», – додає Твердохліб. Тому він готовий усіляко допомагати, щоб у санаторії змогли оздоровитися і його побратими.

Цьогоріч оздоровлення відбувалося за кошти санаторію, оскільки грошей на оздоровлення не виділили.

«Ми зверталися і до голови ОДА , і до голови облради з проханням виділити певні кошти на оздоровлення бійців, бо санаторій має не безмежні можливості», – додає Рущинський. Тому основною метою на сьогодні є створення реабілітаційного центру з незалежним фінансуванням, тобто не за кошти санаторію, а за рахунок цільових програм, держфінансування тощо.

ЗИМОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ

Водночас активісти зазначають, що санаторій фактично простоював усю зиму та піввесни через відсутність коштів для оздоровлення. Тому активісти звернулися до надзвичайного і повноважного посла республіки Білорусь в Україні Валентина Величка з проханням співпраці з можливістю оздоровлення громадян Білорусі. Посол схвалив таку ідею та обіцяв направляти громадян Білорусі на оздоровлення. Зараз готують візит до Білорусі, де будуть озвучені конкретні пропозиції для санаторію.

«Сьогодні ми стараємося усіляко підтримувати санаторій, щоб  він працював круглорічно. Коли проходили Дні культури транскордонних переходів санаторій на наше запрошення відвідав Міністр молоді спорту Польщі», – розповідає Богдан Рущинський. Тому розглядають можливість і оздоровлення поляків на території санаторію. У серпні провели першу спробу – в санаторій привезли дітей, які страждають на ДЦП. Їх супроводжували представники громадських організацій, які залишилися задоволеними результатами. Тому зараз є усні домовленості про написання проекту по реабілітації дітей з паралічем. Подібних проектів в Україні ще немає. Проект буде розрахований на 5 мільйонів євро, половина суми йтиме на фінансування українського сторони, тобто власне санаторію.

Раніше у санаторії оздоровлювали матерів та дітей, тому активісти хочуть відродити і таку традицію. «У санаторія чудова лікувальна база. Є з чим працювати»,- каже Рущинський.

Зараз санаторій проходить акредитацію і представники Міністерства відзначили, що санаторій має кілька унікальних розробок, як-от фітобази.

Щоправда, активісти зазначають, що бачать перешкоди для створення реабілітаційного центру, навіть на рівні керівників місцевої влади. Тому вони просять чиновників зрозуміти необхідність створення такого центру та підключитись або хоча б не заважати.

До слова, на Волині хочуть оздоровлювати бійців з усієї України, адже «Лісова пісня» має унікальні кліматичні умови, санаторій розташований в екологічно чистій зоні та володіє значною лікувальною базою.

«Минулого року відпочивав головний лікар з «Феофанії», якому наші спеціалісти встановили проблеми серця, які він не міг встановити у себе. Він був здивований можливостями», – додає Рущинський.

Тому зараз активісти мають головні цілі – зробити роботу санаторію круглорічною та створити реабілітаційний центр. І санаторій має залишитися у власності територіальної громади.

НЕ БЕЗ НЕГАТИВУ

Проте є й негативні моменти – активісти помітили «атаки» для дискредитації працівників та керівництва з метою приватизації санаторію.

«До нас зверталися колишні працівники, зокрема пан Пугач (працівник санаторію, депутат Шацької селищної ради Микола Пугач, – ред.). Ми практично розглядали ті питання. Далі працювала Державна фінансова інспекція, яка у деяких моментах необ’єктивно і прискіпливо відносилася до санаторію», – каже Рущинський. Він з колегами вилучив незрозумілу печатку, яка працювала по фіктивних договорах з вимогами до санаторію «Лісова пісня». За його словами, фінінспекція «не зовсім прозоро і не зовсім у законному руслі» зробила перевірку.

«За фактом новововиявлених обставин ми відправили документи у правоохоронні органи», – додає Рущинський. Він додає, що у санаторії був чіткий розподіл обов’язків, який вказує на відповідальність керівників та їх заступників.

«Пам’ятаєте будиночки, які не здаються в експлуатацію? Виявився цікавий факт – помічником директора будівництва була дружина пана  Пугача. Їй навіть оголошували догану за несвоєчасне виконання робіт», – розповідає активіст. Тому необхідно, щоб усі винні були покарані.

«Ми встановили договір оренди від 2011 року, де Пугач Микола, будучи директором з будівництва заключає з собою договір з собою як з підприємцем. І платить сам собі за 66 кв м 598, 50 грн. Це питання», – додає Рущинський. Такий договір діяв три роки.

Також незрозуміла ситуація з баром «Рогань», який нібито перейшов у приватні руки – виявилося, що заклад 6 років орендував Пугач, а бар відноситься до Шацького національного природного парку. Тому активісти вважають, що це запланована акція з дискредитації санаторію і  є певні сили, незацікавлені, щоб санаторій працював та оздоровлював усіх, хто так того  потребує.

Але активісти будуть працювати в тому напрямку, щоб  санаторій працював та залишався у власності територіальної громади. А травневу поїздку, коли Рущинський з колегами по громадській раді їздили до санаторію, вважають спрямованою на дискредитацію санаторію та його керівника і працівників. «Їх хотіли очорнити нашими руками», – зазначає Рущинський. Він розповідає, що доповідні записки, якими оперував Пугач, ніде не зарєєстровані але проштамповані, найімовірніше «липовою печаткою». Але у цьому всьому має розібратися слідство.

Та незважаючи на такі моменти, активісти бачать перед собою мету – розвивати санаторій та оздоровлювати там бійців. Тому продовжують стукати в усі двері та вишукувати можливості для подальшої круглорічної діяльності санаторія.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер