<

Історія походження назв Шацьк та Світязь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:46 | 5.07.2017 / Шацьк /
Перегляди
542
/ коментарі 4

Однією із найцікавіших туристичних приваб Волині у літню пору є Шацькі озера. Разом із можливістю гарно відпочити, означені терени мають цікаву минувшину.

Її частинка – у топоніміці. Про це пишуть «Хроніки Любарта».

Тож, розмисли про те, чому Світязь і Шацьк мають саме такі назви, на думку місцевого люду, – у цьому матеріалі.

Шацьк

«Через ліси Полісся з Берестя до Луцька було послано князя. Дорога його ішла через територію, де село. Він був вельми обморожений красою лісів та озер і пообіщав своїй жоні, шо вони сюди повернуться. Князь закончив свою службу і повернувся на понравившеся місце. Заснував тут село Шацьк. Як перевести – то значит дорогий, багатий».

Світязь В. Кропивник, 1906 року народження, жителька Світязя:

«На місци возира Світязь був город. Тут жив багатий князь. В його була дочка Світлана. У нього було багато слуг. З їдним вона полюбилася. Вона була багата, а слуга бідний. Через те їм було вельми важко. Бо любилися вони, шоб ніхто ни знав. Через трохи у їх уродилось дитя. Коли князь дознався, хто батько її онука, він прокляв свою дочку і вигнав із дому. Вона узяла дитя на руки і, простившися з рідною хатою, пушла на край города і почала вельми гірко плакати. Тею дорогою проїзжав молодий князь Витозь. Він побачив красну дівчину з дитятком на руках, заїхав дізнатися про неї і єї судьбу. Він хтів з нею заговорити, тилько вона не уступала з ним у мову. Тоді він ше більше заінтересувався і приїздив на те місце щоранку, шоб подивитися на неї. Так було довго. Накінець з чистих сліз стало озеро, через якийсь чєс Свєтлана заговорила з князьом. Він понравився їй своєю добротою. Хутко вона його полюбила. Через те, що Свєтлана знайшла своє щастя з хлопцем Витязьом, возеро було назване Свитязь».




коментарів: 4
  1. Дурниці. “Світ-Озеро” – Свитязь. Наші предки поклонялися язичницьким богам. У тім числі й річкам та озерам, деревам і пагорбам. Тваринам та болотам. До речі, назва річки З. Буг у стародавній інтерпретації означало “бог”. Є ще “Південний бог” – річка, що впадає у Чорне море. Стосовно смт Шацька, я пізніше поясню походження цієї назви. Там було княже місто Рай-Город. Від цього й потрібно відштовхуватися.

  2. “Сацька гора” – піщане узвишшя, досить високе і розлоге, посеред дрімучого пралісу, біля якого поселились наші предки -сармати і анти (пізніше русичі, вікінги (варяги) вражені багатством місцевої флори і фауни. Звідси й назва. Бував я на тій горі. Не слухайте бабських байок. Шацьку більше півтори тисячі років.

  3. Так що БУГ шо за фігня виходить?.недостовірну інфу людям даєте.
    Перед тим як шось писати звертайтесь до проФФесора Анатоля-він крепко розумний і все знає)))

  4. Де были?
    Cвитязь переводиться просто: мисце де водиться риба язь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер