<

Берег Світязю може зникнути під каналізаційними стоками

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:26 | 12.03.2016 / Шацьк /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Чи не найбільше баз відпочинку розташовано на березі волинського озера Світязь, яке може просто зникнути під каналізаційними нечистотами. Цим питанням особливо стурбовані Шацький національний природний парк, Світязька сільська рада та місцеві жителі.

Щороку перед початком сезону відпочинку питання каналізаційних стоків є одним із основних. Це питання актуальне й нині. Адже бази Світязя до прийому гостей непідготовлені й тепер, інформує Кордон.

Для того, щоб у 2016 році прийняти відвідувачів на належному рівні, необхідно переглянути усі способи водовідведення та водопостачання на ключові бази Шацького поозер’я. Зокрема, на пансіонат «Шацькі озера», санаторій «Лісова пісня» та інші рекреаційні установи. Особливо це стосується тих баз відпочинку, які знаходяться на березі озера та поблизу його.

До очисних споруд, які працюють з 1968 року, під’єднані пансіонат «Шацькі озера», база відпочинку «Гарт» Східноєвропейського університету ім. Лесі Українки, дитячо-оздоровчий табір «Супутник» та інші прилеглі бази. Ці очисні споруди не можуть забезпечити необхідного водовідведення, оскільки система може рухнути.

За офіційними даними влітку 2015 року Шацький край відвідало близько 120-140 тисяч відпочивальників. Чимало жителів села приймають туристів у своїх домівках, тому й існує питання про створення єдиної системи для водовідведення.

Господарі садиб змушені купувати величезні бочки та робити кожну каналізацію окремо для своєї садиби. До того ж, коли великий потік відпочивальників, то вигрібати яму доводиться по декілька разів на день. На цьому досить непогано заробляють власники спецтехніки, які викачують каналізаційні стоки та везуть їх зливати до тих очисних споруд біля пансіонату «Шацькі озера».

Світязька сільська рада розробила кошторисну документацію для вирішення цього питання вартістю від 45 до 50 млн гривень. Майже 10 років тому ця ж сільрада, маючи кошторисно-проектну документацію, зуміла побудувати корпус для очисних споруд, але підключення до них наразі нема. Також очисні споруди має й Світязька школа, проте вони не працюють, заросли чагарниками, до того ж вони  – далеко від озера.

«Світязь без каналізаційної системи існувати просто не може. Ми й надалі шукаємо інвесторів з надією, що питання вирішиться і не буде загрози забруднення озерної води», – коментує сільський голова Світязя Микола Цвид.

Є загроза, що всі каналізаційні стоки можуть підземними водами потрапити просто у озеро Світязь.

Photo0892-768x576
Photo0889-768x576




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер