<

Санаторій “Лісова пісня”, поблизу Шацька, звинувачують у серйозних зловживаннях

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:02 | 10.04.2016 / Шацьк /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні
У Волинському санаторії “Лісова пісня”, за результатами звітів Фінінспекції, йдеться про масові зловживання. Але директор санаторію Віктор Карпук стверджує, що майже всі збитки були відшкодовані.

Згідно  актів  ревізій фінансово-господарської діяльності санаторію, вказано, що директором санаторію з 1-го серпня 2008-го року не відшкодовані збитки, яких він завдав на суму майже 150 тисяч гривень – йдеться у публікації Громадського радіо.

Волинська журналістка Оксана Петрук вже тривалий час проводить розслідування щодо зловживань в цьому санаторії. Зібрано десятки документів, доказів, а також звернень до обласної ради щодо виявлених фактів. Крім того, відкрите кримінальне провадження, яке теж намагалися всілякими способами закрити. При цьому, деякі активісти, які з самого початку теж, мовляв, намагалися вирішити питання з санаторієм, стали там працювати за заробітну плату, яка в кілька разів більша, аніж в рядових працівників.

Вперше Оксана Петрук  з’явилася туди з активістами, котрі зверталися з тим, аби виділити номери для відпочинку бійців АТО:

“Там хочемо робити Центр для бійців АТО на її базі, запропонували активісти.  І там виявила фінінспекція ряд зловживань. Поїдемо на такий рейд. Ну я звісно погодилася. Поїхали. Вся ця перевірка, наш виїзд членів Громадської ради, ця робоча група з числа активістів. Вся її робота базувалась на звіті фінінспекції. Цей звіт приніс громадянин Пугач, який до 2012 року був заступником директора санаторію  “Лісова пісня” Карпука Віктора Наумовича. Я припускаю, що він знав про ці корупційні схеми, ще коли був заступником. Але він приніс їм фактично документ – звіт фінінспекції, де йшлося про ряд зловживань на сотні тисяч гривень”, — розповідає Оксана Петрук.

В документах, які є в розпорядженні журналістки, йдеться про фінансові операції більш ніж на мільйон гривень при добровільному страхуванні майна з сумнівним економічним зиском, про неефективне використання номерного фонду, про не обліковий номерний фонд.

На території комунального підприємства є стара їдальня і новий ресторан, де місцеві жителі організовують весілля. На яких умовах діє ресторан, якщо є їдальня для бюджетників з путівками, невідомо. За словами журналістки, кошти з ресторану не йдуть в бюджет комунального санаторію.

Відразу після рейду активістів з журналістами на території санаторію відбувалися ремонти. Навіть йшлося про виділення 500 путівок для бійців АТО. Однак кілька місяців потому, зовсім випадково журналістка Оксана Петрук дізналася, що деякі активісти, які були членами робочої групи з цього питання, стали працювати у санаторії.

“Я написала в “Лісову пісню” запит, чи правда, що ці люди там працюють. Але паралельно з тим у мене з`явилися віртуальні друзі, мешканці Шацького району, які почали зливати мені інформацію з санаторію. Зокрема, мені потрапили в руки фото відомостей по зарплаті, де були прізвища чотирьох осіб з числа активістів”, — каже Петрук.

На інформаційний запит журналістці відмовилися відповідати. Натомість рекомендували не втручатися у справи “Лісової пісні”. Журналістка через суд зобов’язала санаторій надати потрібні документи.

До слова, в  Акті позапланової  ревізії діяльності санаторію проведеної в минулому році чітко вказано, що  активісти – пан Рущинський, Горошко і пані Ітані працювали за цивільно-правовим договором із зарплатнею по 8 тисяч гривень.

Екс-заступник директора санаторію Микола Пугач протягом двох років піднімає питання щодо незадовільного стану справ в санаторію.

“Там вкрай низька ділова активність і 15-20 мільйонів, що звітує перед облдержадміністрацією за рік, то це можна заробити за літо – реально за три місяці при ефективній організації роботи. На сьогодні санаторій не має коштів, скажімо, за результатами його роботи. Там високий відсоток зношення основних фондів”, — каже Микола Пугач.

При цьому у відповіді на інформаційний запит, надісланий журналісткою “Громадського радіо” в обласну раду, йдеться, що перевірка даного оздоровчого закладу ще не здійснювалася.

У відповіді на звернення Миколи Пугача до Держфінінспекції йдеться по майже 150 тисяч гривень невідшкодованих збитків.

З усіма відповідними документами Микола Пугач звертався особисто до голови облради Ігоря Палиці. Але відповіді поки що не отримав.

Директор санаторію Віктора Карпук, який обіймає цю посаду з 2001-го року, запевнив, що збитки відшкодовані, але не всі:

 “Фінансова інспекція пише Акт. І значить всі ті, які вона виявила недоліки або будемо казати, зайві витрати, вони пишуть вимоги для їх усунення. І в тих вимогах написано, що і до якого числа усунути, повідомити Фінансову інспекцію. Всі ці пункти ми виконали за винятком того, що давали спонсорську допомогу  дитсадках, школах, церквам і так далі. В нас був в 2014-му році прибуток 2 мільйони 300 тисяч. І за рішенням трудового колективу прибутком розпоряджається трудовий колектив. І я його відшкодовувати не збираюся”, — роз’яснив Віктор Карпук.

Не заперечив він і той факт, що в нього справді працюють колишні члени Громадської Ради при ОДА:

“Є керівник підприємства, і кого брати чи з Громадської ради, чи не з Громадської ради, головне, щоб людина виконувала свої обов’язки.  І щоб результати від того всього були”, — зазначив Віктор Карпук і додав, що відповідь на інформаційний запит журналістам “Громадського. Волинь” теж надали:

“Ми вже надали відповідь. Якщо вона не задовольняє, то хай вони пишуть, що ми не надали відповідь”, — резюмував пан Карпук.

Наразі санаторій “Лісова пісня” припинив свою роботу до Великодня, аби підготуватися до літнього періоду.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок