<

Шахтарі Львівщини готуються до пікетів, бо уже третій місяць їм затримують заробітну плату

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:06 | 16.02.2015 / Новини / , /
Перегляди
6
/ 1 коментар

В Україні, а саме на Львівщині та Волині, закривають шахти. У Міністерстві енергетики пояснюють – промисловий потенціал цих шахт вичерпаний.

Шахта «Червоноградська» – одна з найпродуктивніших у Львівському басейні. Щодоби тут видобувають 1200 тонн вугілля. Наразі обсягів не зменшували, навіть попри відсутність державного фінансування. Працюють на лаві, розпочатій торік. Її вистачить до літа. Тож, щоб потім не зупинитись, необхідно вже готувати нову. Треба близько 50 млн грн, а їх нема, – пише канал 24.

Цього року гірники залишились без державної підтримки. Спершу їм обіцяли фінансування скорочувати поступово – по 20 % протягом 5 років. За цей час копальні мали б вийти на самоокупність. Врешті-решт у бюджеті на вугільну галузь немає жодної копійки. Шахтарі кажуть, якщо держава допомагати не хоче, нехай встановить таку ціну на вугілля, яка дозволить виживати самим.

Поки у Києві погодились на тисячу 80 гривень за тонну вугілля. І то – неофіційно. Паралельно міністерство наказало готувати до закриття три шахти Львівсько-Волинського басейну.

Тих запасів, що залишились у Львівсько-Волинському басейні – досить, щоб бодай частково допомогти вітчизняній енергетиці, – кажуть гірники.

Завтра шахтарські профспілки вирушають до Києва. Думатимуть, як змусити державу згадати про вугільну галузь. Гірники готують протести. Щоправда зізнаються – зупиняти шахти не будуть. Тим паче підприємтсва самі стануть, якщо державної підтримки так і не не буде.

Зазначимо, криза у вугільній галузі посилюється, і це може призвести до незворотних економічних і соціальних наслідків в країні.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця