<

Середній розмір пенсій в Україні перевищив п’ять тисяч гривень

20:44 | 7.04.2023 / Новини / , , , /
Перегляди
355
/ коментарі 3

В Україні з 1-го березня деякі пенсіонери одержують збільшені виплати

Про це розповіла заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, – пише Суспільне.

З 1 березня пенсії підвищили 10,5 мільйонам українців. Середній розмір підвищення становив 579 грн 10 коп. Після перерахунків, каже заступниця голови правління Пенсійного фонду, середній розмір пенсій склав понад п’ять тисяч грн. Точніше – 5 219 грн.

Чи будуть підвищувати пенсії тим, хто працює

Загалом, так. «Ті, хто після призначення пенсій продовжував працювати, набував страхового стажу, кожні два роки мають право на перерахунок», – говорить Ковпашко.

По-перше, йдеться про тих, хто після призначення попереднього перерахунку продовжували працювати й набули 24 і більше місяців страхового стажу. Право на перерахунок мають і ті, хто працював, але набув стажу менш ніж 24 місяці. Але таким перерахунок проводиться, якщо після призначення пенсій чи попереднього перерахунку минуло не менше двох років.

На скільки підвищують пенсії працюючим пенсіонерам

Для них розмір підвищення у зв’язку з перерахунком, визначається індивідуально.

«Якщо в людини була низька заробітна плата і багато страхового стажу (понад 30 років у жінок і 35 років у чоловіків), у неї з цим перерахунком може зрости лише доплата за понаднормовий стаж. Якщо ж заробітна плата була високою, значно зросте основний розмір пенсії», – пояснює Ковпашко.

У цифрах може йтися про підвищення на 400-600 гривень, говорить заступниця голови правління Пенсійного фонду України:

«У результаті таких перерахунків через два роки ми бачили саме такі підвищення. Але були й ті, у кого розмір виплати після перерахунку зростав на дуже незначну величину».

Чи автоматично відбувається перерахунок пенсій

Так, але не всім. У 2017 році законом внесли зміни щодо пенсіонерів, які працюють та продовжують набувати стаж.

«Інформація про стаж з’являється в реєстрі застрахованих осіб, страхувальники подають звіти до податкової, ми їх звідти отримуємо і бачимо в реєстрі. Визначаємо коло осіб. Щороку з 1 квітня 2023 року буде дата, коли ми будемо проводити перерахунок», – говорить Ковпашко.

Але врахувати пенсіонерам, які працюють, стаж можна не тільки таким чином, а й звернувшись за перерахунком пенсії самостійно.

«Якщо людині була призначена пенсія у вересні 2020 року, вона могла звернутися за таким перерахунком, починаючи з вересня 2022 року. Тоді їй автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня не проведуть. Лише через два роки або через 24 місяці набутого страхового стажу», – каже Ковпашко.

Коли проведуть перерахунок пенсій

Постанова Кабміну зобов’язує Пенсійний фонд провести перерахунок пенсіонерам, які працюють, саме з 1 квітня. Проте, цього ще не зробили.

«Отримуємо інформацію від страхувальників за 1 квартал 2023 року. Перерахунок буде лише після того, як ми отримаємо звіти про страховий стаж і сплачену заробітну плату, з якої пішли в бюджет Пенсійного фонду внески саме тоді, коли буде здано звіт. Оскільки право на такий перерахунок визначає і страховий стаж, набутий у січні й у лютому 2023 року», – говорить заступниця голови правління Пенсійного фонду України.




коментарів: 3
  1. Це середня ,за рахунок корумпованих колишніх суддів прокурорів і чиновників ,основна маса до трьох тисяч .Гондурас блін .

  2. Ой клоуни ті , що середні пенсії та зарплати вираховують:)))) насправді вони і близько не дотягують до реальних виплат переважній більшості громадян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер