<

Що таке поліомієліт?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:53 | 18.02.2016 / Новини /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Поліомієліт (поліо)- це дуже заразне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему  та може призвести до паралічу або навіть смерті.

Параліч може наступити на все життя і жертви поліо отримують каліцтва через це захворювання .   5-10 % паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів.

Вірус зазвичай інфікує дітей, які не вакциновані або не отримали всіх доз вакцини. У деяких випадках він може вражати підлітків і дорослих, які не отримували щеплень.

Як розповсюджується вірус?

Вірус поліо є дуже заразним. Він передається від дитини до дитини та інфікує їх без жодних симптомів, поки не призведе до хвороби та паралічу однієї дитини, яка не має щеплення. Параліч трапляється в 1 з 200 дітей, інфікованих цим вірусом. Вірус може жити в зараженій слині або калі інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Поліо передається під час контакту з калом або слиною інфікованої людини: як правило, через брудні руки до рота, а після цього розмножується у кишечнику. Побутові предмети та іграшки, які контактували з калом або слиною, можуть переносити вірус до рук та рота дитини. Вірус може заражати воду та їжу, якщо люди не миють руки.

Якими є симптоми інфекції, спричиненої вірусом поліо?

Якщо у дитини раптово з’являються такі ознаки, як слабкість кінцівок, або біль у ногах чи руках негайно повідомте медичного працівника.

 Інфекційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутись поліоміеліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різ-ними.

  • Жодних симптомів- без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. В такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишається непоміченою.
  • Грипоподібні симптоми- лихоманка, головний біль, біль в животі, горлі, нудоти і блювання- протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус  розповсюджується найактив-ніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.
  • Рухові розлади- сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вражати ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліоміеліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Інфікована людина може виділяти вірус навіть за 7-10 днів до початку захворювання і залишається заразною впродовж 3-6 тижнів після інфікування. Зовні більшість носіїв вірусу неможливо виявити вчасно- через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби. Через це вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, бо присутність і швидке поширення смертельно небезпечної хвороби лишаються непоміченими.

       Як не захворіти на поліоміеліт?

    Ліків проти поліоміеліту не існує. Єдиним захистом від хвороби є вакцинація. Альтернативів вакцинації немає. Зупинити всесвітнє поширення небезпечного вірусу вдалося завдяки вакцинації. Ще у 1988 році поліоміеліт виявили у 350000 людей у 125 країнах світу. До 2014 року кількість випадків інфікування вірусом вдалося скоротити на 99% – до 243. Але поки вірус поліоміеліта існує хоча б в одній точці світу заразитися ним ризикують усі, хто не отримав усіх щеплень, незалежно від свого географічного розта-шування. Інфіковані вірусом люди подорожують і контактують з іншими- і поліоміеліт знову розповсюджується серед невакцинованого населення планети.

      Ризик спалаху хвороби зростає у періоди соціальних негараздів та військових дій- через проблеми з дотримання гігієнічних норм та недостатню увагу до щеплень.

     Спалаху поліо і будь-якій країні можна запобігти лише у тому випадку, якщо вакцина-цією охоплені не менш 95% дітей.

    1 вересня 2015 року Міністерство охорони здоров’я України повідомило про те, що 2 випадки інфікування вірусом поліо були підтвердженні у регіональній референтній лабораторії ВООЗ, де провели аналіз калу двох дітей з Закарпатської області України. Дві дитини( одна –віком 4 роки, друга 10 місяців) отримали паралітичну форму поліоміеліту.

    В Україні вакцинація проти поліоміеліту входить у перелік обов’язкових профілактич-них щеплень. Вік для планових щеплень: 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років.

    Під час спалаху циркуляції вірусу поліо потрібна додаткова імунізація. Наразі в Україні рекомендована додаткова трьохтурова імунізація з використання поліо-вакцини для всіх дітей віком від 2 місяців до 6 років. У третій тур будуть включені діти до 10 років.

   Вакцина проти поліоміеліту вироблена у Франції. Виробник вакцини дотримується високих стандартів якості та пройшов процедуру попередньої кваліфікації ВООЗ і сертифікацію відповідності вимогам виробничої практики. Вакцину доставлено до пунктів щеплення з дотриманням всіх вимог холодового ланцюга поставок та за належних температурних умов.

   Дуже важливо забезпечити вакцинацією дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекції. Дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні теж потрібно вакцинувати, адже материнське молоко не захищає дитину від поліоміеліту. Вакцина проти поліоміеліту використовується у всьому світі починаючи з 50-их років. Протягом останніх 20 років врятували 5 мільйонів дітей від хронічного паралічу, який міг би бути викликаний вірусом поліо.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер