<

Що подорожчає в Україні восени

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:16 | 26.08.2016 / Новини /
Перегляди
2
/ коментарі 2

З 1-го вересня в Україні подорожчають тарифи на житлово-комунальні послуги, що, згідно з прогнозами Міністерства економічного розвитку і торгівлі, призведе до чергової хвилі інфляції. Зокрема, восени найбільше можуть подорожчати молочні продукти, м’ясо, соняшникова олія і хліб.

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), №220, з 1 вересня електроенергія, при споживанні від 100 кВт×год,стане дорожчою на 81%.

Зараз при споживанні до 100 кВт×год кожен кіловат коштує 57 коп., а вже у вересні буде коштувати 71,4 копійки. При споживанні від 100 до 600 кВт×год за чинним тарифом кожен кіловат коштує 99 коп., а з 1 вересня – 129 копійок. Наприклад, якщо за 300 кВт×год сім’ї доводиться платити 255 грн, то в наступному місяці за таку ж кількість електроенергії доведеться віддати 329 гривень. Ці тарифи будуть актуальні до березня 2017 року. Уже в квітні наступного року 300 кВт× од подорожчають до 426 гривень.

Затягуємо паски: стало відомо, що подорожчає в Україні восени

Крім того, цієї осені українці отримають перші платіжки з новими тарифами на опалення. Так, у результаті подорожчання газу на 47% підприємства переглянули тарифи на гарячу воду й опалення. У кожному місті теплокомуненерго розрахували, наскільки доведеться підняти тариф через дорогий газ. Так, за даними “Київенерго”, якщо раніше на 1 Гкал тепла доводилося витрачати газу на 392,45 грн, то після подорожчання блакитного палива ця сума зросла до 902,97 гривень.

Затягуємо паски: стало відомо, що подорожчає в Україні восени

Приміром, за квадратний метр опалювальної площі в Києві після подорожчання доведеться платити 32,97 грн, а за 1 Гкал – 1 416 гривень. Таким чином, опалення однокімнатної квартири у столиці на 30 кв. м обійдеться в 989 гривень, двокімнатної на 50 кв. м – у 1684 грн, а трикімнатної на 70 кв. м – у 2307 гривень.

Окрім цього, Мінекономрозвитку прогнозує зростання цін восени через тиск із боку світового ринку, підвищення тарифів на гарячу воду, опалення та електроенергію. У Кабінеті міністрів розраховують, що в 2016 році інфляція досягне 12%. За сім місяців ціни виросли на 4,8%, у другому півріччі, припускають чиновники, ціни можуть вирости ще на 7,4%.

Водночас влітку, як зазначили в Мінекономрозвитку, ціни на продукти знижувалися.

“Причинами зниження цін на споживчому ринку були, перш за все, типові для літніх місяців чинники. Перш за все, це сезонність – збільшення пропозиції сільськогосподарської продукції: як продукції рослинництва, через надходження на ринок овочів нового врожаю відбулося їхнє суттєве здешевлення, так і продукції тваринництва. Надлишок сировини на ринку молока зумовив зниження цін на молочну продукцію”, – зазначили там.

Експерти дослідницької компанії “Інфагро” зазначають, що з жовтня почнуть дорожчати молочні продукти і м’ясо (у середньому на 30%). Також, за їхніми підрахунками, стане більше недорогої ковбаси, сирів, а імпортна і вітчизняна продукція вищого сорту подорожчає на 35-40%. Також великі виробники вже прогнозують подорожчання соняшникової олії на 10%, виростуть ціни і на хліб.

Однак експерти зазначають, що восени також варто очікувати пожвавлення українського бізнесу і підвищення зарплат.

“Традиційно восени спостерігається пожвавлення бізнесу. Звичайно, будуть рости зарплати, але це залежить від багатьох факторів, зокрема і від економічної ситуації. В окремих секторах зарплати можуть вирости і на 20%, але в цілому можна зараз говорити, що бізнес налаштований стримано. Зарплати зростають, але водночас восени з ринку зникнуть сезонні вакансії, переважно у сфері обслуговування”, – зазначив HR-експерт Олександр Білоус.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер