<

Що означає Великдень для відомих західноукраїнців

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:31 | 30.04.2016 / Новини /
Перегляди
5
/ коментарі 2

Перед святом Христового Воскресіння ми запитали у західноукраїнських знаменитостей, що ж для них особисто означає Пасхальне свято.

Фронт-мен гурту ФІОЛЕТ Сергій Мартинюк (“Колос”), Марина Хромих, Богдан Бальбуза та Антон Бугайчук поділилися із БУГом своїми надміру особистими враженнями та спогадами.

Марина Хромих, менеджер гурту «Фіолет»:

Marina_Khromikh

Пасха для мене – це дуже вагоме свято, і його, гадаю, завжди треба зустрічати із найближчими і найріднішими людьми. Я зазвичай святкую Великдень зі своєю сім’єю. Цього року моє святкування пройде у два етапи: перший – із моїми батьками, братом і його дружиною, а другий – із моєю найкращою подругою, але вже у Карпатах. Взагалі, я думаю, що саме це свято – це не лише привід для розпиття алкоголю і поїдання ковбаси (посміхається J), а це, перш за все, наші культурні цінності та традиції. Тому, мені як справжній українці є досить важливим саме факт дотримання цих наших традицій – пекти паски і малювати писанки. Це дуже вагомо, адже на таких речах тримається кожен народ і кожна нація.

Антон Бугайчук, журналіст-аналітик:

Bugaychuk_Anton

Традиційно ми проводимо перший день Пасхи за святковим столом. Зрозуміло – це не  триває повністю увесь день, але це є іще одним приводом для того, щоб зібратися родиною і переконатися – ми міцна і дружна сім’я. Мої батьки у цей день святять паску й інші стави, які ми разом традиційно готуємо. Так склалося, що мені не вдається щоразу долучитися до цієї спільно справи. Для мене це просто традиційне українське свято, коли можна порадіти тому, що нарешті настала весна, усе розцвітає, і ще раз скуштувати якихсь смачних став, а релігійність певним чином відходить на другий план.

Богдан Бальбуза, голова Всеукраїнської організації «Національний Альянс»:

Bogdan_Balbuza

Останні декілька років традиції святкування відійшли на інший план, тому що я активізував свою діяльність у «Національному Альянсі», а тут постійно є якісь рухи. Не завжди виходить відсвяткувати Великдень вдома. Але, все ж, у мене залишилися дитячі спогади про те, як ми відзначали це свято. Найбільше мене вражало те, що коли я приходив до церкви на саму Пасху, то помічав, що всі присутні люди були зовсім не такими буденними, як зазвичай. І ще: вранці, коли прикидаєшся, перше – це по-справжньому урочиста і святкова атмосфера: зелень, або квіт за вікном. Такий спогад саме про перший день цього сімейного і особливого свята. Інші дні – це якісь певні поїздки, чи навіть просто вільний час. Цьогоріч я планую поїхати додому і зустріти Великдень саме в колі своєї сім’ї.

Сергій Мартинюк «Колос», соліст гурту «Фіолет»:

Cergiy_Martinyuk__Kolos

Я – людина зовсім не релігійна, але , зазвичай подібні приводи я використовую для того, щоб зібратися разом із сім’єю, бо я поважаю їхні релігійні погляди, вірування і традиції. Все інше – це «класика жанру»: західноукраїнські традиції святкування Пасхи. Для мене особисто це не тільки можливість побачитися із батьками, а й з братами, й загалом із усіма рідними. Адже ми бачимося, на жаль, досить рідко.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок