<

Щедрий вечір або Свято Меланки. Де і як святкують

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:05 | 13.01.2015 / Новини /
Перегляди
42
/ Коментарі відсутні

За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), – Щедрий Вечір. За християнським календарем – це день преподобної Меланії. 

Старий Новий рік – Новий рік за юліанським календарем («за старим стилем»). У XX і XXI століттях припадає на північ між 13 і 14 січня («новим стилем»). Після переходу на новий стиль старий Новий рік продовжує за традицією неофіційно відзначатися в деяких країнах.

Географія цього свята досить обширна. Крім Росії та України, його відзначають жителі Білорусії, Вірменії, Казахстану, Грузії, Чорногорії та Сербії. Серби навіть назвали це свято Сербським новим ріком. Відзначають старий Новий рік в Македонії та Румунії, а також в деяких кантонах Швейцарії, де говорять німецькою мовою. Навіть у Парижі на старий Новий рік ресторани з російською кухнею готують історичне меню зі страв, якими Катерина Велика пригощала Потемкіна.

Щедра вечеря

Вечір напередодні Старого Нового року називається Щедрим вечором, Васильєв вечір або свято Маланки. Традиційно цього вечора господині готують кутю, але не просто багату, як на Різдво, а щедру, заправлену смальцем або салом. Також на українському столі обов’язково мають бути страви зі свинини, печеня, ковбаси, кров’янка, сало, холодець, вареники та пироги, якими пригощають рідних, хресних, гостей, а також посівальників і щедрувальників.

Щедрівки

У Щедрий вечір обов’язково щедрують, а наступного дня – посівають. Розряджена молодь збирається компаніями і ходить від одного дому до іншого. Ці гарні українські ритуали супроводжуються словами побажань добра, здоров’я і благополуччя сім’ям, піснями, танцями і засіванням зерна з побажаннями багатого врожаю. Щедрують дівчата, посівають чоловіки і не навпаки, щоб не відлякати удачу на весь рік.

Обряд водіння Маланки

На Старий Новий рік існує веселий молодіжний обряд водити Маланку з театралізованими дійствами, з масками, перевдяганнями у різних тварин, зокрема – козу, як символ врожаю. Також традиційними персонажами цього вечора є баба Маланка і дід Василь – як уособлення закінчення року і початку наступного.

Ворожіння

Святий Василь вважається покровителем незаміжніх дівчат і неодружених хлопців. А тому Старий Новий рік вважається найвідповіднішим вечором для святкових ворожінь. Саме в цей період відбувається зміна старого року на новий, творяться чудеса, відкриваються двері у потойбічний світ, а відьми намагаються вкрасти молодик, проте у них нічого не виходить.

Хлопці цієї ночі мають єдину можливість у році отримати у чорта нерозмінний рубль, на який можна все купити. А дівчата зазвичай збираються разом і ворожать на нареченого і інші хвилюючі питання.

Чародійна ніч…

Серед нашого народу існує поетичне повір’я, що новорічна ніч для віруючих людей «розкриває небо, і вони можуть просити у святих все, що їм забагнеться: перетворення води на вино, каменя – на хліб, глини – на мід».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок