<

СБУ повідомила Шарію про підозру у держзраді

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:38 | 17.02.2021 / Новини / , /
Перегляди
5
/ коментарів 5

Служба безпеки України оголосила проросійському блогеру Анатолію Шарію про підозру у вчиненні державної зради. За версією слідчих, його дії шкодили національній безпеці України в інформаційній сфері.

Про це повідомила Служба безпеки України.

Так, у відомстві припускають, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур. Слідство вважає, що дії Шарія були спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні, зокрема на розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

«Пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни», — йдеться у повідомленні. 

У відомстві зазначають, що заяви та дії Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема телеканали «Россия 24», «Россия 1», телеканал Міністерства оборони Росії «Звезда» та інші.

Шарія викликали на допит до СБУ на 22 лютого. Про це повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в пресслужбі відомства.

«Рішення про оголошення Анатолія Шарія в розшук буде ухвалено в разі його неявки на допит. Враховуючи останній пост Анатолія Шарія, де він читає текст підозри, — він її отримав. Тобто підозра дійшла до адресата», — зазначили в СБУ.

Водночас сам Шарій вважає, що підозра у держзраді — це «чиста політика».

«Дякую СБУ за пред’явлення підозри шляхом публікації пропагандистського ролика в телеграм за статтею “Державна зрада”. Тепер мені не треба зайвий раз доводити в ЄС, що всі справи на мене — чиста політика», — написав він.

Шарію оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • частиною 1 статті 111 — Державна зрада. Санкція передбачає ув’язнення від 12 до 15 років;
  • частиною 1 статті 161 — Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Санкція передбачає ув’язнення до 5 років або штраф від 227 тисяч гривень до 567,5 тисяч гривень. 

Зокрема, його підозрюють у розпалюванні національної, расової або релігійної ворожнечі та ненависті, приниженні національної честі та гідності.

Зазначимо, що Анатолій Шарій наразі проживає в Іспанії. Нещодавно українська громада в Іспанії навіть зверталася до уряду країни з проханням звернути увагу на Шарія, зокрема на походження коштів, за які він придбав будинок, у якому зараз мешкає.

Що відомо про Анатолія Шарія?

Це колишній журналіст, нині відеоблогер і лідер «Партії Шарія», яку де-юре очолює його дружина Ольга. 

З 2005 року працював у жіночих журналах, газеті «Сегодня» (підконтрольна олігархові Рінату Ахметову), російському виданні «Московский комсомолец». Згодом — в інтернет-виданнях «Обозреватель» і From-UA. Звинувачував Київський департамент МВС у покриванні наркоторгівлі, а разом із журналістами телеканалу «1+1» проводив розслідування про нібито нелегальне казино в Києві.

У 2012 році виїхав з України до Москви, а потім до Нідерландів, був оголошений у розшук і отримав статус «політичного біженця» в Литві.

16 липня 2013 року Шарія арештували в Нідерландах за запитом української влади. МЗС України зробило заяву про його можливу екстрадицію, але Нідерланди відмовили. У лютому 2015 року МВС Литви проводило певну перевірку з метою можливого позбавлення притулку Анатолія через його ймовірну антиукраїнську діяльність. Але Шарій тоді наголосив на тому, що саме за критику влади він і просив собі притулок. У квітні 2020 року його зняли з розшуку в Україні.

Шарій став популярним після Революції гідності, створивши відеоблог на YouTube, де глузливо критикував українську владу та події загалом. З жовтня 2019 року блоги Шарія транслювали на нині заблокованому телеканалі «112 Україна», що належить Тарасові Козаку, соратнику кума президента РФ Володимира Путіна — Віктора Медведчука. 

Володіє інформаційним сайтом «Шарий. Net». Його представників часто критикують націоналістичні рухи, називаючи маніпуляторами та «рупорами Кремля». Це призводить до численних сутичок і скарг представників Шарія на тиск. За даними моніторингової мережі alexa.com, найбільшу популярність сайт має серед росіян.

Дані онлайн-сервісу Tubular свідчать, що майже 40% ютуб-аудиторії Шарія в березні-травні 2020 року становили користувачі з Росії. Медіаексперти зазначають, що значна частина підписників блогера — боти, зокрема російські.




коментарів: 5
  1. Коли я побачив що є люди які голосували за партію шарія, то зрозумів що ті, хто голосували за зе не такі вже й дурні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок