<

Рятувальники області просять не спалювати сухі рослини на полях. Звернення Управління ДСНС Волинської області

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:06 | 31.08.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Шановні волиняни!

На території області триває пожежонебезпечний період, існує надзвичайно високий ризик виникнення пожеж на зернових полях, торф’яниках, в лісах. За статистикою, за останній час в області виникло 9 пожеж на зернових полях, під час яких вогонь знищив посіви на площі понад 30 га. Також трапилось майже півсотні пожеж на торф’яниках загальною площею понад 133 га, більше 70 пожеж в лісових масивах на площі 125 га, стільки ж загорань сухої трави. Під час спалювання стерні двоє господарів зазнали термічних опіків, вогонь знищив понад 10 житлових і господарських споруд.

Як засвідчили факти, 99% пожеж в екосистемах виникли з вини громадян, які зумисно спалювали на полях післяжнивні залишки або розпалювали багаття на торф’яниках і в лісах. Швидкому розповсюдженню вогню на зернові поля та величезні площі торф’яників сприяли пориви вітру, суха і спекотна погода.

Найбільше цих пожеж зареєстровано в Камінь-Каширському, Любешівському, Ратнівському, Маневицькому, Горохівському, Шацькому, Любомльському, Луцькому районах області.

Слід сказати, що якби загорання на торф’яниках були вчасно виявлені на початковій стадії та на їх локалізацію органами місцевої виконавчої влади були залучені необхідні технічні засоби, підрозділи місцевої пожежної охорони і населення, то для гасіння вищезгаданих пожеж в екосистемах не довелося б витрачати величезні матеріальні ресурси та пальне для забезпечення роботи десятків одиниць пожежної техніки, особовий склад в складі зведених загонів з інших районних підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій області.

Тому, з метою запобігання нових випадків масштабних пожеж на торф’яниках і в лісах, кожен громадянин повинен суворо дотримуватись правил пожежної безпеки в екосистемах та в побуті. Пам’ятайте, що спалювання сухої рослинності, післяжнивних залишків та розведення багать на торф’яниках – це не тільки порушення правил пожежної безпеки, а й злочин проти природи.

З метою контролю за станом дотримання вимог пожежної безпеки в населених пунктах області щодня проводитимуться рейдові перевірки за участю працівників наглядово-профілактичних органів управління ДСНС області, екологічної інспекції, лісового господарства, правоохоронних органів, органів місцевої влади та ЗМІ.

Громадяни, які допустили порушення вимог пожежної безпеки на своїх присадибних ділянках чи земельних паях, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. Контролюючими органами уже накладено 60 штрафів, а по двох фактах порушено кримінальні справи. У разі пожеж, що спричинили знищення чи пошкодження зернових культур, лісових масивів та значних площ торф’яників, до винних у їх виникненні будуть застосовані більш суворі заходи впливу аж до відшкодування завданих державі збитків.

Управління ДСНС області




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер