<

Румунський ексміністр публічно виступив за поділ України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:16 | 18.09.2022 / Новини / , , /
Перегляди
475
/ коментарів 6

Колишній очільник МЗС та Міністерства освіти Румунії Андрей Марга, що востаннє працював в уряді у 2012 році, а у радянські часи був інформатором румунської Секурітате, зробив заяву про потребу поділити частину території Україну між росією, Румунією, Угорщиною і Польщею.

Про це політик заявив цього тижня у виступі на книжковому фестивалі «Alba Transilvana» у румунському місті Альба Юлія, – пише Українська правда.

Про промову Марги стало відомо вихідними, коли на неї звернули увагу румунські медіа. У відеозаписі (з 51-ї хвилини) він стверджує, що вважає «неприродніми» кодони України.

«Я стверджую це з усією відповідальністю, Україна у неприродніх кордонах. Вона має віддати свої території: Закарпаття – Угорщині, Галичину – Польщі, Буковину – Румунії, а Донбас і Крим – росії. Це все території інших держав, не України», – заявив Андрей Марга.

Він також заявив, що «Румунія має триматися трохи далі від війни», що війна завершиться безпековою угодою США, Китаю, росії та ЄС, а також запевнив, що Україна нібито «далека від демократії».

Варто зауважити, що 76-річний Марга, хоча і має досвід роботи міністром закордонних справ, не є дипломатом. Він очолював МЗС лише протягом 3 місяців у 2012 році у першому коаліційному уряді Віктора Понти, за партійною квотою. До цього Марга працював в уряді лише понад 20 років тому – у 1997-2000 роках він був міністром освіти. В Румунії, крім партійної діяльності, він відомий як філософ і багаторічний очільник університету в Клуж-Напока – місті, що є одним з осередків угорської меншини у Румунії.

Лише після відходу Андрея Марги з активної політики стало відомо, що у часи соціалістичної Румунії той з 1977 року співпрацював з репресивною службою Секурітате та доносив про активності, пов’язані з іноземцями, в університеті Клужа, де він навчався, а потім викладав. Дружина Марги також була інформаторкою Секурітате за часів диктатора Ніколає Чаушеску. Марга намагався спростувати цю інформацію в суді, але програв, оскільки держорган, відповідальний за вивчення архівів служби безпеки, офіційно підтвердив цю інформацію.

Як відомо, Румунія офіційно підтримує Україну в опорі російській агресії. Днями Україна, Молдова й Румунія запустили тристоронній формат взаємодії.




коментарів: 6
  1. Це наслідки совкового правління ,таких дебілоїдів є дуже багато як в Угорщині ,Німеччині ,так і в нас ,про брудного кацапа навіть говорити нема чого там таких 90% ,навіть вихована в пострадянських умовах молодь так думає .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа