<

Роз’яснення прав і обов’язків риболова

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:57 | 29.02.2016 / Новини /
Перегляди
444
/ коментарі 4

В останні роки спостерігаються деякі непорозуміння між рибалками-любителям та орендарями окремих водойм.

Так і до Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся рибалка, який хотів би знати свої права і обов’язки відпочиваючи з вудкою на березі водойми.

Як правило, при ловлі риби на плесі річки проблем не виникає. А от коли на ставку, у якого можуть бути орендарі, тоді часто  виникають конфлікти: орендарі нерідко проганяють з водойми рибалок, мотивуючи це тим, що вони запускають у ставок рибу і ловити її абикому не можна.

Для багатьох стане великим відкриттям те, що вони на законних підставах можуть ловити рибу навіть на орендованих ставках. Адже існує низка законодавчих актів, які захищають права рибалок-любителів. Ось, до прикладу, існують такі положення  законодавства України.

З питань використання водойм в Україні діє Конституція України,     Водний кодекс України,  Закон України “Про аквакультуру”.   У відповідності до цих законодавчих актів водні ресурси є об’єктами права власності українського народу.

Зокрема ст. 47 Водного кодексу України визначає, що загальне водокористування здійснюється громадянами України для задоволення їх потреб безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів. У статті перелічені деякі основні потреби громадян, до яких входять купання, плавання на човнах, водопій тварин, любительське і спортивне рибальство. На водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених орендарем, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду.  Орендар, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.  Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.

Згідно вимог ст.51 кодексу водні об’єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом. А орендарі водного об’єкта зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом. Заборона загального водокористування водними об’єктами, наданими в користування на умовах оренди, та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди.

Згідно з Порядком здійснення любительського і спортивного рибальства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від   18 липня 1998 р. N 1126 у рибогосподарських водоймах України (за винятком водойм, які знаходяться у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, риборозплідних  господарств,  водойм, які  мають  обмеження  щодо  їх спеціального використання (питні, технічні тощо),  а також  водойм  або  їх ділянок,  на  яких  лов  водних   живих   ресурсів  заборонено)  дозволяється здійснення любительського і спортивного рибальства всім громадянам України, іноземним громадянам, а також особам без громадянства.  Любительське і спортивне рибальство (далі – любительське рибальство)  на  водоймах загального  користування   здійснюється безоплатно та без надання спеціальних дозволів. Любительське  рибальство  на  окремих  водоймах  або  їх ділянках (далі  – водойми) в місцях концентрації (скупчення) риб, водних  безхребетних здійснюється  на  засадах  їх   спеціального використання за спеціальними дозволами органів рибоохорони.

Дозволяється  одній особі вилов за одну добу перебування на водоймі таких видів у таких кількостях: риба – 3 кг,    раки — 30 шт.  Вивезення з водойми риби та безхребетних – як у свіжому,  так і  в  обробленому вигляді,  – незалежно від терміну перебування на водоймі дозволяється в розмірі  не  більше  за  добову  норму,  за винятком  випадків,  коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму вилову.

Орендар не має права забороняти любительське рибальство на водоймі. Категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів. На орендних ставках орендарі можуть здійснювати попередження любителів рибної ловлі про обмеження вилову видів риби, яку розводять, або висувати вимоги про повернення у ставок такої риби у разі проведення контролю за виловом. Але при цьому на вимогу  повинні бути надані необхідні документи про час зариблення ставка, видів риб, якими проводилося зариблення, актив виконання відповідних робіт та середню вагу кожного з видів риб в день вилову.

Якщо в період рибалки виникають суперечки, то вони вирішуються у відповідності до законодавства, при тому виклики до водойми працівників поліції покладаються на орендаря, а рибалка призупиняється тільки після складання протоколу про порушення вимог чинного законодавства однією із сторін, якщо таке здійснено риболовом-любителем. У разі необхідності суперечки вирішуються на загальних підставах у суді.

Нагадаємо, що   у місті Володимир-Волинський  відкрито центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги для жителів місцевих громад Володимир-Волинського, Горохівського, Іваничівського, Локачинського, Любомльського, Шацького  районів, міст Нововолинська та Володимира-Волинського та інших населених пунктів Волинської області, який знаходиться за адресою вул. Устилузька, 19.

У центрі, а також за тел.(03342) 38011, 38016 чи скайп-зв’язку: Володимир-Волинський МЦ з НБВПД безкоштовно можна отримати юридичну консультацію та правову інформацію, а незахищеним категоріям осіб надаються послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях.

Головне фото взяте із сайту Rivnefish.com




коментарів: 4
  1. Таке враження ,що писав дилетант,який навіть не вникнув в закони та нормативні акти а просто скопіював дурницю написану таким самим писакою.Головне на рибалці всі керуються правилами любительського рибальства де чітко написано на яких об’єктах розповсюжуються ці правила а на яких ні.І в яких чітко написано,що є маса водойм на які не розповсюджуються правила любительського рибальства і на них безкоштовно ловити не дозволяється.І порада таким писакам, якщо не розібрались не пишіть дурниць не підбивайте рибаків на не правомірні дії а краще не займайтесь тим чим не вмієте…ГАНЬБА.

    • таке враження, що коментує орендар якому рибалки не одноразово наголошували на дотриманні цього закону. якщо ви вважаєте цей закон дурницею, так це вам ГАНЬБА!!!! краще поясніть рибалкам зрозумілою для них мовою що ви маєте на увазі під своїм незрозумілим, загальним бла-бла-бла і піною з рота що це все дурня!

  2. В України дії єдиний для громадян принцип – Дозволено все, що не заборонено законом.
    Таким чином платна рибалка можлива тільки там – де це прямо передбачено законом (на підставі саме закону укладено правочини. які дають право брати оплату за рибалку).
    Якщо хтось бере гроші за рибальство на підставі Правил для рибаків – це злочин – шахрайство.
    Якщо такий ділок перестане ділитися прибутками з місцевими чиновниками – його скоро посадять як злочинця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер