<

Розповіли, як триває реабілітація 13-річного волинянина із пересадженим серцем

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:10 | 28.12.2021 / Новини / /
Перегляди
268
/ 1 коментар

Через три місяці після трансплантації серця 13-річний Максим Давидюк почуває себе добре. Хлопець нині проходить реабілітацію вдома, щодня приймає ліки, навчається і підтримує тих, хто ще чекає на трансплантацію.

Суспільне побувало у селі Зарудці, поспілкувалося з Максимом, його батьками та медиками, які стежать за станом здоров’я хлопця.

В липні у Максима стався інсульт, врятувати життя могла лише трансплантація серця.

“Найскладніше було дійти до тієї операції.Ми дуже великі кошти витрачали на те, щоб протримати його до тієї пори, поки знайдеться донор”, – розповідає мама хлопця Тетяна Давидюк.

Серце від 54-річного донора Максиму пересадили у вересні львівські лікарі спільно із командою Бориса Тодурова з Інституту серця. Хлопець каже, що про трансплантацію нового серця дізнався вже після операції.

Всередині жовтня хлопця виписали додому. Тепер щомісяця після трансплантації Максим з батьками їздить на обстеження у Львів або Київ.

Аби не було відторгнення серця Максим щодня приймає 14 різних препаратів, які розділені на 10 прийомів.

На велотренажері, подарованому мамою, Максим займається щодня. За день обов’язково накручує до 5 кілометрів. Поступово має збільшувати навантаження.

“До операції своє серце я майже не чув, а зараз добре чую, як воно б’ється”, – каже Максим.

Зі слів хлопця, відвідувати школу він поки що не може, тому вчиться вдома онлайн. Поставив собі за мету – повернутися до однокласників і звичного навчання.

З друзями поки спілкується через інтернет. В перервах між заняттями знімає ролики для інстаграму і спілкується з іншими підлітками, які чекають на трансплантацію.

“В Інстаграмі мені пишуть двоє хлопців і запитують, як я себе почуваю, тому що одному мають пересадити серце, він стоїть на черзі, а в одного була операція на серці. Їм обом по 17 років”, – розповідає Максим.

Як розповіла директорка Центру первинної меддопомоги Любешівської селищної ради Світлана Трофимук, на життєво необхідні ліки, які приймає Максим, щомісяця потрібно 15 тисяч гривень. Зараз є гроші, яких вистачить на п’ять місяців.

“Максимко забезпечений повністю усіма необхідними ліками. Кошти виділені по програмі соціального захисту населення Любешівської ТГ на 2021-й-2025 роки.

Ми, як лікарі, провели усі необхідні розрахунки, надали у фінансовий відділ нашої ОТГ і на сесії були виділені кошти”, – зазначила Світлана Трофимук.

Читайте також: Хлопець з Любешівщини став першою дитиною в Україні, якій зробили трансплантацію серця.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер