<

Розповіли, скільки коштують фальшиві сертифікати вакцинації і як за це судять на Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:16 | 15.10.2021 / Новини / , , /
Перегляди
908
/ 1 коментар

На Волині засудили 19 осіб за підробні сертифікати вакцинації. Ніхто не сів, але в копійку влетіли. Штрафи сягають 8,5 тисяч гривень.

Як карають за використання сертифікатів без вакцинації, – досліджував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

24 лютого 2021 року в Україні зробили перше щеплення від Covid-19. Документи, які засвідчують курс профілактики від небезпечної хвороби, почали видавати з 1 липня. З того часу волинські суди винесли 19 вироків у справах про підробку сертифікатів про вакцинацію від Covid-19 міжнародного зразка.

Усі вони відносно громадян, які спершу придбали завідомо підроблені документи, а потім намагались використати їх під час перетину державного кордону. Поки – жодного вироку відносно осіб, які їх видали.

Усі ці справи розглядав Любомльський районний суд. Саме тут розглядають більшість місцевих справ про порушення на кордоні з Польщею, оскільки митний пост «Ягодин» розташований саме у колишньому Любомльському районі.

Проаналізувавши всі вироки внесені в Єдиний державний реєстр судових рішень до 10 жовтня цього року, «Сила правди» встановила, що серед засуджених – 8 волинян за походженням, семеро уродженців Рівненщини, двоє – з Київщини, по одному – з Донеччини та Харкова. З них – 13 чолоків і 6 жінок.

Дехто замовляв довідки через групу у Viber і отримував на «Новій пошті». Ніхто з них не видав осіб, які їм так «допомогли». Сертифікати купували не тільки за гривні, а й за польські злоті та євро. Найдешевший коштував 100 польських злотих, а це трохи більше 660 гривень, а найдорожчий – 60 євро, що в перерахунку на українські гривні становить понад 1800.

Яке ж покарання отримали засуджені? Вони теж доволі різні, але всі у вигляді фінансових стягнень від 1,7 до 8,5 тисяч гривень. З 19 вироків лише три набрали чинності. Тобто для засуджених минув термін апеляційного оскарження і вони ним не скористалися. 

Більшість сертифікатів видані звичайними аферистами, тобто незареєстрованими як юридичні чи фізичні особи. Однак фігурують у справах і цілком реальні лікувальні установи.

Тричі у провадженнях, які розглядали на Волині, згадується комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» Чернівецької міської ради», по одному разу комунальне підприємство «Волинська обласна клінічна лікарня», Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднаннякомунальне некомерційне підприємство «Перша міська поліклініка м. Львова»

У судових документах йдеться, що видані сертифікати не засвідчувались вищезгаданими закладами і у базу даних Електронної системи охорони здоров’я не вносилися.

Разом з тим на початку жовтня Служба безпеки України повідомила про викриття схеми з внесення в електронну базу даних про вакцинацію осіб, які насправді її не отримали. Довідки підробляв програміст Ратнівської районної лікарні. Слідство встановило, що за час своєї діяльності чоловік встиг виготовити 50 сертифікатів про вакцинацію. Вартість одного становила від 1,5 до 2 тисяч гривень.

В СБУ заявили, програміст використовував електронний цифровий підпис лікарів медзакладу для доступу до електронної системи «eHealth». Бланки свідоцтв видруковував у своєму робочому кабінеті. 

Наразі правоохоронці встановили імена усіх громадян, які платили за підроблені міжнародні COVID-сертифікати. Їхні дані будуть видалені із системи, – йдеться в офіційному повідомленні.

Розпочате кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 «Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки» Кримінального кодексу України.

Якщо раніше сертифікат був потрібний для безперешкодного перетину державного кордону, то тепер масштаби злочинів мають всі перспективи для зростання, адже уряд запроваджує заходи з обов’язкової вакцинації, що викликають супротив суспільства. Не меншає і кількість охочих «підзаробити» на хвилі цих настроїв.




один коментар
  1. Значить треба брати свою частку мзди, плюс 8,500 зверху на штраф.
    Вот і все!
    Добру справу робите, хто маєте доступ, робіть і надалі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок