<

Розповіли, скільки в України триватиме перший етап вакцинації і як працюватимуть мобільні бригади медиків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:32 | 10.02.2021 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Перший етап вакцинації медиків, які працюють із коронавірусними пацієнтами, в Україні планують закінчити орієнтовно за 20 днів роботи. Щеплення під час нього проводитимуть мобільні бригади медиків, які розгортатимуть тимчасові пункти.

Про це розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій, який також братиме участь у підготовці мобільних бригад, – передає Громадське.

Він повідомив, що бригади вже сформували. Вони складаються з лікаря, двох медсестер, одного реєстратора, а також резервної медсестри. На рівні областей призначили координаторів. Для них уже провели онлайн-тренінги.

Підготовка мобільних бригад

За словами Лапія, вона має розпочатися наступного тижня і відбуватиметься як в онлайні, так і в офлайні. В останньому разі відпрацьовуватимуть практичні навички, зокрема з надання невідкладної медичної допомоги при тяжких алергічних реакціях (вони можуть виникати після щеплення — ред.).

Тренування проводитиме Міністерство охорони здоров’я спільно з ВООЗ. Долучиться також Державний експертний центр, оскільки мобільні бригади будуть, зокрема, каналом інформації про вакцинацію.

Як вони працюватимуть

За планом, одна мобільна бригада протягом робочого дня зможе зробити 100 щеплень. Нині складають маршрути їхньої роботи між медзакладами, щоб раціонально використовувати час бригади і щоб вона не простоювала.

Бригади виїжджатимуть на робочі місця медпрацівників і розгортатимуть там тимчасові пункти щеплення. Вони зможуть повернутися на одне місце кілька разів, якщо медики будуть відсутні на роботі.

Роботу мобільної бригади та паливо оплачуватиме Нацслужба здоров’я.

На другому етапі, крім мобільних бригад, створять уже стаціонарні пункти щеплень.     

Зазначимо, календарний план вакцинації уряд опублікував раніше. 

Коли розпочнеться вакцинація в Україні?

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що вакцинація може розпочатися «приблизно з 15 лютого, можливо, пізніше». Перші 117 тисяч доз вакцини мають розподілити між працівниками лікарень, у яких надають допомогу пацієнтам із COVID-19.

Загалом у межах глобальної ініціативи COVAX Україні безкоштовно мають передати 16 млн доз вакцини. Ляшко запевняє, що впродовж першого півріччя 2021 року Україна отримає в межах ініціативи від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford для проведення наступних етапів вакцинації.

Крім того, Україна домовилася отримати 12 млн доз вакцини від AstraZeneca та Novavax. Перші постачання мають відбутися в лютому.

Президент Володимир Зеленський заявив про намір вакцинуватися одним із перших, щоб у людей не було сумніву щодо вакцин.

Також Україна домовилася отримати 1,9 млн доз китайської вакцини Sinovac. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляв, що Україна закупить китайську вакцину від коронавірусу, якщо її дієвість становитиме не менш як 70%. Однак згодом у Бразилії повідомили, що ефективність препарату становить усього 50,38%.

Поки МОЗ від угоди не відмовляється — чекає офіційного звіту про ефективність від компанії-розробника.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер