<

Розповіли, що не так із хресною ходою УПЦ МП на Хмельниччині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:10 | 23.08.2022 / Новини / /
Перегляди
2540
/ коментарів 7

На Хмельниччині цьогорічна хресна хода прихильників московського патріархату викликала бурхливу реакцію у соціальних мережах. Воно і не дивно, адже після початку повномасштабної рашистської агресії, кількість релігійних громад області, котрі прийняли рішення перейти до ПЦУ, збільшилася у рази.

До людей прийшло розуміння, хто ж таки приносив нам довгий час цей «русскій мір», передає «Незалежний громадський портал».

Більше того, нещодавно заступник голови відділу зовнішніх відносин упц мп протоєрей Микола Данилевич звинуватив представників ПЦУ в тому, що це, нібито, їхні дії стали причиною війни, яку росія веде проти нашої країни.

«Це щоб ви, шановна аудиторія, розуміли настрій верхівки Московського Патріархату в Україні. Вони не відчувають жодної відповідальності за пропаганду «русского міра», за підтримку прокремлівських політиків усіх штибів – від Януковича до Мураєва.

Вони не розуміють причинно-наслідкового зв’язку між їхнім «наш патріарх Кирил» і його благословенням російським військам вбивати українців» – прокоментували у ПЦУ.

Чи на часі хресна хода представників московського патріархату?

У сусідніх з Хмельниччиною областях вирішили відмінити хресні ходи, розуміючи усі можливі наслідки.

«Відповідно до наказу Начальника Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова на території Вінницької області забороняється проведення масових публічних заходів, зокрема хресної ходи до Почаївської Успенської лаври Тернопільської області» – йдеться на сайті ОВА.

Вінницька єпархія упц підтримала ОВА та заявила, що у зв’язку з воєнним станом у нашій країні традиційної хресної ходи не буде. Можлива організація та прийняття рішення про участь у хресному ході є справою совісті християн та їхньої особистої відповідальності.

«Заборонити релігійним організаціям на території Чернівецької області хресні ходи» – розпорядження начальника Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка.

Нагадаємо, що Володимир-Волинська Єпархія УПЦ МП також скасувала щорічний хресний хід через війну.

«Традиційний міжнародний Хресний хід волинською землею до Успенської Почаївської Лаври на свято Почаївської ікони Божої Матері, в зв‘язку з війною Російської Федерації проти Української Держави та неможливістю гарантування безпеки багатолюдного заходу, переноситься на невизначений термін», – йдеться у повідомленні керуючого Володимир-Волинською єпархією упц мп – митрополита Володимира.

15-го серпня 2022 року в Кам’янець-Подільській єпархії повідомили, що участь у хресній ході до Почаївської лаври є особистим вибором паломника, а єпархія не може взяти на себе відповідальність за організацію паломницької подорожі у зв’язку з воєнним станом. Про це йдеться у Зверненні митрополита Кам’янець-Подільського та Городоцького Феодора.

22-го серпня очільник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій  прокоментував звинувачення нардепа та очільника обласної організації «ЄС» Хмельниччини Володимира Ар’єва у тому, що паломники несуть рашистський триколор.

«Будь-який натяк на триколор під час війни в Україні вважаю державною зрадою, незалежно від того, хто його використовує. Наші правоохоронці правильно реагують на будь-які прояви колабораціонізму. І цей випадок не був би виключенням. Але триколору під час ходи не було, це стрічки — в тому числі з надрукованими на них молитвами, — зазначив Гамалій.

Він також додав, що Хмельниччина є лідером з переходу релігійних громад з колишнього московського патріархату до ПЦУ та у незалежні православні громади.

Про те, чому цей хресний хід дозволили проводити в області під час війни – ні слова.




коментарів: 7
  1. Чого б в кінці їхнього ходу не викопати прірву, шоб вони всі разом туди провалились і на концерті кобзона був аншлаг?

  2. фанатичного прокацапського бидла таки назбиралось багато і все це любителі рускага лайна .Пора щось з цими “св’ятошами ” робити ,бо в ВР теж сидить велика частина їх послідовників і ніяких законів забороняючих цю секту вони не приймуть ,бояться розізлити кацапську спільноту,а деякі ще чекають приходу путіна ,то як тоді виправдаються .

      • В кацапській ,вже років десять не був ,в нашу хожу на великі св’ята ,до фанатів релігії себе не відношу в Бога вірю .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер