<

Розповіли, на які пільги мають право діти-переселенці

10:31 | 2.06.2023 / Новини / , , /
Перегляди
95
/ Коментарі відсутні

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україну багато людей були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами. Серед них велика кількість дітей.

Юристи “Право на захист” розповіли, які пільги можуть отримати діти зі статусом ВПО.  

Безкоштовне харчування

Діти з числа внутрішньо переміщених осіб, які навчаються в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Для реалізації такої пільги слід звертатися до адміністрації відповідного навчального закладу.

Безкоштовне оздоровлення

Законом України “Про оздоровлення та відпочинок дітей” передбачено, що оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, зокрема, дітей з числа ВПО, здійснюється коштом державного бюджету, місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством. При цьому під час розв’язання питання щодо першочерговості оздоровлення та відпочинку дітей враховується соціальний статус дитини та матеріальне становище сім’ї, у якій вона виховується.

Для реалізації такої пільги батькам дитини слід звернутися до органів місцевого самоврядування.

Пільги у сфері освіти

Держава забезпечує дітям, зареєстрованим як ВПО, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Крім того, взята на облік внутрішньо переміщена особа має право на продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету або інших джерел фінансування. Порядок фінансування навчання категорії таких осіб за рахунок коштів державного бюджету, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Для реалізації такої пільги слід звернутися до деканату відповідного навчального закладу.

Вони наголосили, що на жаль законом не встановлено такої пільги, як першочергове зарахування дитини до дошкільного навчального закладу.

Наразі немає такого закону, який би гарантував дітям, взятим на облік як ВПО, право на першочергове влаштування у дитячі садочки, якщо, звісно, вони не належать до інших пільгових категорій (наприклад, дітей з особливими потребами, дітей військовослужбовців тощо). Однак, як показує практика, подібні пільги можуть бути передбачені за рішенням органів місцевого самоврядування в окремих населених пунктах.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер