<

Розповіли, як зміниться вартість навчання на контракті у 2021 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:49 | 16.09.2020 / Новини / , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

У 2021 році мінімальний розмір плати за контрактну форму навчання може зрости. 

Про це розповів виконуючий обов’язки міністра освіти Сергій Шкарлетповідомляють на офіційному сайті Міністерства освіти та науки, – передає Українська правда

“У 2020 році мінімальний розмір плати за навчання для студентів 1 курсу контрактної форми за цими (31) спеціальностями становить 60% цієї собівартості.

У разі якщо 60% індикативної собівартості є меншими за три середньомісячні заробітні плати штатних працівників у межах області розташування ЗВО, то вартість навчання дорівнюватиме цим трьом середньомісячним заробітним платам.

На наступний рік планується вже 70% індикативної собівартості незалежно від навчального плану й наповнення освітньої програми”, – повідомив Сергій Шкарлет.

Індикативна собівартість навчання на контракті у 2020 році коливалася між 6 та 47 тисячами гривень.

За словами очільника МОН, вартість навчання у закладах вищої освіти на контрактній формі залежить від особливостей організації навчального процесу, а також викладацького складу закладу. 

“Вартість навчання у закладах вищої освіти залежить від навчального плану й обсягу освітньої програми, наповнення викладачів: числа кандидатів, докторів наук, доцентів, професорів чи звичайних викладачів, що читають предмети, кількості лекційних і практичних занять, кількості студентів у ЗВО”, – зазначив в.о. міністра освіти та науки Сергій Шкарлет.

В міністерстві також зауважують, що серед вишів поширена практика, коли в порівнянні з конкурентами заклади знижують плату для контрактників. Це допомагає залучити більше абітурієнтів. 

“Відтак істотна частина фактично понесених витрат на надання освітньої послуги не покривається платою, передбаченою договорами. Такі деформації у встановленні плати за навчання є можливими через те, що заклади освіти паралельно отримують фінансування з державного (місцевих) бюджету”, – пояснюють у міністерстві. 

Раніше в інтерв’ю Українській правді теперішній ексзаступник міністра освіти та науки Єгор Стадний пояснював, чому демпінг може бути згубним для системи освіти. 

“Університети давно ставлять ціну, яка є значно меншою собівартості підготовки. Вони це розуміють, але мають подушку у вигляді держфінансування. Тому є явище дотації навчання контрактників за рахунок бюджетних грошей. Треба закінчувати з таким підходом, тому що це питання якості навчання, зарплат викладачів і забезпеченості університетів”, – зазначив Стадний.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер