<

Розповіли, чим COVID-сертифікат відрізняється від міжнародного свідоцтва про вакцинацію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:03 | 23.10.2021 / Новини / , /
Перегляди
690
/ Коментарі відсутні

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, яка різниця між COVID-сертифікатом та міжнародним свідоцтвом про вакцинацію.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

«В Україні вже зробили понад 15 млн щеплень проти COVID-19, тож тепер понад 6 млн українців мають право отримати зелений COVID-сертифікат про повну вакцинацію та міжнародне свідоцтво про вакцинацію, і ще понад 8 млн можуть отримати внутрішній жовтий COVID-сертифікат про вакцинацію на підставі першої дози», – ідеться в повідомленні.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це паперовий документ, який можна отримати у лікаря, що проводив щеплення, чи у свого сімейного лікаря, після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19.

У свідоцтві зазначено назву вакцини, її виробника, номер серії, кількість отриманих доз та дату щеплення. Документ підписує лікар і засвідчує печаткою медичний заклад. Міжнародне свідоцтво діє в країнах, уряди яких зобов’язалися дотримуватись Міжнародних медико-санітарних правил. Термін дії – 365 днів.

COVID-сертифікат – це захищений документ у телефоні, на папері чи на іншому носії, який можна завантажити через Портал електронних послуг Дія або в мобільному додатку «Дія».

Його можна сформувати після отримання однієї або двох доз вакцини, і тому існує:

Жовтий СOVID-сертифікат – підтверджує факт отримання 1-ї дози щеплення і діє 120 календарних днів від цієї дати,

Зелений COVID-сертифікат – підтверджує факт отримання повної вакцинації і діє 365 календарних днів від дати останнього щеплення. Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозної вакцини Janssen та двох доз дводозних вакцин: Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac.

У МОЗ зауважили, що COVID-сертифікати можуть бути внутрішніми і міжнародними.

Внутрішні, відповідно до назви, діють тільки в Україні. Міжнародні є чинними всередині країни та за кордоном.

Наприклад, з міжнародним COVID-сертифікатом можна вільно подорожувати до щонайменше 43-х країн та користуватися ним всередині цих країн для входу на публічні заходи, до кафе, кінотеатрів і т.д. Це країни, які увійшли до Довірчої мережі е-здоров’я ЄС, список учасників розширюється щомісяця.

В Україні ж внутрішнім та міжнародним COVID-сертифікатом можна користуватися рівноправно. Але, щоб користуватися міжнародним, потрібно мати при собі також паспортний документ.

Зазначається, що COVID-сертифікат можна не лише показувати зі смартфона, а також роздрукувати.

«Зробити це можливо самостійно за допомогою порталу державних послуг «Дія», на якому потрібно спершу зареєструватись, вказуючи свій мейл та телефон, потім замовити послугу covid-сертифікат, зачекати від 15 хвилин до кількох годин, поки документ у форматі pdf буде створено і про це вам прийде повідомлення, потім завантажити файл. Його можна роздрукувати чорним на білому папері і пред’являти в такій формі або завантажити в телефон і показувати з екрану», – йдеться у повідомленні.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер