<

Розповіли, чи буде цьогоріч картопля у ціні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:03 | 19.09.2021 / Новини / , /
Перегляди
24254
/ Коментарі відсутні

У розпалі картопляний сезон. За прогнозами, цьогоріч вродило краще, ніж минулого. Вистачить картопельки для сім’ї, ще й продати можна.

Ось тільки турбує селян, чи буде вона в ціні, пише Вісник.

Хто копачкою, а хто коником розорює рядки. Господарі стараються скликати побільше людей, бо поки погожі дні, хочуть якнайшвидше зібрати. До Анатолія та Валентини Шевчуків з Лобачівки Луцького району навіть сваха Марія з Демидівщини Рівненської області з підмогою приїхала.

Анатолій Іванович копає тракторцем, жіночки збирають. Навіть внуки Роман і Толик не пішли до школи, а взялися помагати. З маленьким відерцем біля них бігає чотирирічна Марійка.

«Хай дві картоплини підніме – то вже скоріше», – жартують дорослі. Повні мішки на підводу вантажать син із зятем.

– Хороший врожай?

“Дай, Боже, – усміхається Валентина Михайлівна. – Минулого року слабенький був, а цього «Белла роса» файно вродила”.

Жінка зазначає, що картоплю переберуть у сітки і частину відкладуть на продаж. Одразу реалізовувати не планують, бо ціни немає.

–”Розказували, що у Берестечку міняли бульбу на кавуни один до одного. А потім приїжджі машиною брали по 3,5 гривні за кілограм. То це ж насмішка, а не ціна! – обурюється. – Порахувати, скільки на посадку, кропіння, міндобриво треба витратити, а ще наша праця, то шкірка вичинки не варта! Хоча б по шість гривень купляли, тоді можна говорити про якусь віддачу для людей”.

В одному із сіл Володимир-Волинського району заїжджі купці взагалі встановили ціну дві гривні. То селяни ледве їх не налупили за це і вигнали геть.

“Хоч і були певні несприятливі умови, але розраховуємо на хороший врожай, – зазначає начальник відділу рослинництва і технічної політики управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Олександр Книш. – Однак людям не варто поспішати продавати картоплю  одразу з полів. Краще реалізовувати пізніше”.

Знаний на Волині аграрій, голова сільськогосподарського кооперативу «Волинська картопля» Анатолій Аршулік переконаний, що у нашому краї ідеальні умови для вирощування бульби. У виграші будуть ті господарі, які постійно оновлюють сорти, дотримуються технологій.

“Щодо ціни, то вона ще поки коливається, але експерти прогнозують подорожчання, – каже Анатолій Аполлонович. – Протягом тижня вже піднялася на 50 копійок. Я думаю, що у жовтні дійде до п’яти гривень за кілограм”.

На ринках області вже активно купують картоплю, щоб зробити запас на зиму. У Горохові, якщо брати оптом, продають по сім гривень за кілограм, а у Луцьку – на гривню дешевше.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер