<

«Розлучення» Британії та ЄС: дати і деталі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:19 | 15.01.2019 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Брюссель – Британські парламентарі у вівторок, 15 січня, мають голосувати щодо угоди про вихід Сполученого Королівства зі складу ЄС, досягнутої тривалими місяцями переговорів між Брюсселем та Лондоном.

Понад два роки тому, 23 червня 2016 року, британці на референдумі проголосували за вихід своєї країни з Європейського союзу. До 29 березня цього року, дати, що є крайнім строком для остаточного «розлучення», залишилося лише 74 дні, пише Радіо Свобода.

Тож де саме у процесі «Брекзиту» нині перебувають Велика Британія та європейська співдружність? 15 січня британський парламент має сказати своє «так» чи «ні» угоді, щодо якої у листопаді з великими труднощами, компромісами та дипломатичними маневрами домовилися прем’єр-міністр Тереза Мей та очільники ЄС.

Спершу голосування було заплановане на грудень, однак Мей відклала його, усвідомлюючи, що «зеленого світла» цій угоді британські законотворці не дадуть і вона програє. Бажаючи отримати додаткові гарантії від ЄС, прем’єр-міністр намагалася у грудні відновити переговори з Брюсселем, однак ці зусилля успіхом не увінчалися.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей
Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей

Британські парламентарі повинні обов’язково висловитися щодо угоди про «Брекзит» до 21 січня, чим вони відкриють шлях для наступного голосування у Європарламенті. Тим часом думки депутатів Великої Британії щодо проекту угоди досі розходяться, і зблизити їх не вдалося навіть за період свят.

Тобто нинішній тиждень буде вирішальним для того, буде вихід Британії з ЄС організованим чи між Брюсселем та Лондоном розпочнеться період хаосу та нового протистояння навколо подальшої долі «Брекзиту».

Кілька дат:
  • 15 січня 2019 року – очікувана дата голосування щодо проекту Терези Мей
  • 29 березня 2019 року – вихід Великої Британії з ЄС
  • 30 березня 2019 року – початок 21-місячного перехідного періоду, який дозволить обом сторонам підготувати базу для майбутніх відносин. Це буде період, протягом якого ще діятимуть чинні правила британсько-європейських відносин. Однак якщо угоду буде відхилено, то цей перехідний період не застосовуватиметься, і всі правила, що регулюють ці відносини, одразу припинять свою дію
  •  30 грудня 2020 року – закінчення перехідного періоду
View image on Twitter

Що гальмує «Брекзит»?

Велика Британія та Європейський союз узгодили три принципи ведення переговорів. Перший – забезпечення прав британців, які живуть у країнах ЄС, та європейців, які живуть на території Британії. Другий – виплата Лондоном всіх своїх фінансових зобов’язань перед бюджетом ЄС. І останній – не встановлення жорсткого кордону між Північною Ірландією, яка є частиною Сполученого Королівства, та Ірландською Республікою, яка є членом співдружності. Саме цей третій елемент і створює проблему.

На сьогодні комерційні відносини, тобто, обмін товарами між двома ірландськими країнами здійснюється без жодних обмежень, адже вони перебувають у лавах спільного торговельно-економічного простору ЄС. Однак після виходу Британії ця торгівля вже не зможе здійснюватися таким вільним способом.

Запропонований прем’єр-міністром Терезою Мей проект угоди передбачає, що для запобігання встановлення кордону Північна Ірландія і загалом Велика Британія будуть і надалі притримуватися податкового і митного режиму Євросоюзу. Це мало б тривати аж до того часу, коли буде підписаний остаточний договір про «Брекзит» (так званий «backstop»).

​Аналітики пояснюють, що таким чином вирішується проблема ірландського кордону, але створюється інша: британці заявляють, що виходять зі складу ЄС для того, аби повернути контроль над своїми установами, однак саме європейці будуть вирішувати, як довго там діятиме європейське законодавство. Саме це законодавство, згідно з яким громадяни Британії більше не матимуть права голосу, продовжуватиме свою чинність в їхній країні до того часу, доки не буде досягнута остаточна угода про «Брекзит», яку погодять всі 27 країн-членів співдружності.

Переглянути зображення у Твіттері




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок