<

Розкрито обставини штурму Майдану 18-19 лютого 2014

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:37 | 10.10.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Розкрито обставини організації і здійснення штурму Майдану під виглядом антитерористичної операції в центрі Києва у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року. 

«Слідством встановлено, що підготовку до можливого застосування сил і засобів АТО безпідставно організовано з січня 2014 року. Безпосередній план силового розгону учасників мітингу, розроблений на виконання злочинної вказівки екс-керівництва держави спільно колишніми очільниками МВС України та СБУ, передбачав повну зачистку від мітингувальників Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок України. У свою чергу залучені «тітушки» після витіснення протестувальників до Михайлівської площі мали розсіювати їх і розганяти, – пише Під прицілом

За таких обставин організатори чітко усвідомлювали, що вказані наміри призведуть до великої кількості постраждалих і жертв, але свідомо йшли на це. Умисно та грубо порушуючи вимоги Закону України “Про боротьбу із тероризмом”, кожен з очільників органів внутрішніх справ і СБУ почав організовувати підлеглі йому органи, а також “тітушок” для досягнення злочинної мети, формально створюючи видимість організації та проведення АТО.

Для забезпечення проведення злочинних дій було припинено роботу київського метрополітену, організовано блокування трансляції окремих телевізійних каналів, а також відключення центру столиці від електромережі.
У результаті скоординованих злочинних дій керівників МВС України, СБУ та інших осіб приблизно з 19 години 18 лютого до 6 години 19 лютого 2014 року співробітниками органів внутрішніх справ та СБУ незаконно здійснено спробу силового розгону мітингувальників, у результаті чого внаслідок надмірного застосування фізичної сили, спеціальних засобів, спецтехніки і прихованого застосування вогнепальної зброї вбито 10 осіб та 64 особам заподіяно тілесні ушкодження. Пожежа, що виникла внаслідок проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок, забрала життя двох осіб та завдала значні матеріальні збитки. Під час виконання своєї ролі у злочинному плані «тітушками» вбито одну особу та заподіяно тілесні ушкодження ще 8. Постраждали у незаконній операції й правоохоронці, серед яких загинуло 5 осіб, а 10 отримали тілесні ушкодження.

Незважаючи на знищення з метою приховування злочинних дій документів, відеоматеріалів, інших відомостей, що стосувалися спецоперації з розгону мітингувальників, слідчим вдалося реконструювати хронологію подій та зібрати достатні докази для підозри колишніх високопосадовців у організації та здійсненні силового розгону мітингувальників за вищеописаних обставин.

За результатами повідомлено про підозру колишнім президенту України Януковичу В.Ф., керівникам МВС України Захарченку В.Ю., Ратушняку В.І., очільникам СБУ Якименку О.Г., Тоцькому В.В., начальнику ГУСБУ в місті Києві та Київській області, екс-керівникам ГУМВС України в м. Києві Мазану В.Б. та Федчуку П.М.

Як повідомлялося, слідство стосовно колишнього начальника ГУСБУ завершене, він перебуває під вартою та знайомиться з матеріалами розслідування. Інших підозрюваних оголошено в розшук.

Притягнуті до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів стосовно протестувальників під час цих подій також «тітушки» та їхні організатори. Зокрема, повідомлено про підозру 12 особам. Триває судовий розгляд щодо 4 осіб, 8 оголошено в розшук», – йдеться у повідомленні ГПУ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок