<

Росіяни вчинили понад 300 злочинів проти культурної спадщини України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:21 | 15.05.2022 / Новини / , , /
Перегляди
103
/ коментарі 2

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти культурної спадщини, станом на 14 травня вже задокументовано 331 епізод.

Про це повідомляє Українська правда.

“За невеликий період з моменту оновлення статистики зафіксованих злочинів росіян проти нашої культурної спадщини вони ракетою поцілили у єврейське кладовище у Глухові. Чим вони відрізняються від фашистів, які знищували євреїв 80 років тому? У День пам’яті та примирення вони повністю зруйнували Георгіївський скит Свято-Успенської Святогірської лаври московського патріархату на Донеччині.

В Одесі була пошкоджена пам’ятка архітектури початку XIX століття – Воронцовський палац. Окупанти знову влучили по о. Хортиця, сакральному місцю для українців. Так безбожно нищити нашу культуру можуть тільки варвари”, – міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Злочини росіян проти культурної спадщини зафіксовані на території 13 областей України та у Києві. Наразі найбільше руйнувань зазнала культурна спадщина Харківщини – це 90 епізодів.

В Донецькій області зафіксовано – 70, з них 52 у Маріуполі. В Київській області постраждали 62 об’єкти, з них найбільше – 37 в Бучанському районі. В Чернігівській області зафіксовано 37 випадків, в Луганській області – 22, в Сумській області – 20. Крім того, 8 – в Запорізькій області, 6 – в Житомирській області, по 5 – в м. Києві та в Херсонській області та 3 – в Миколаївській області. Також спадщина пошкоджена у ДніпропетровськійОдеській та Львівській областях.

Внаслідок обстрілів, ракетних та бомбових ударів росіянами в Україні зруйновані та пошкоджені 110 об’єктів культурної спадщини. Серед них: 20 пам’яток національного значення, 83 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

МКІП відомо про знищення або пошкодження окупантами 114 релігійних споруд, з них 42 – перебувають на обліку як пам’ятки історії, архітектури та містобудування.

Пошкоджені або зруйновані: 41 меморіальний пам’ятник на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 26 будівель та комплексів музеїв і заповідників, 62 споруди будинків культури, театрів та бібліотек, а також деякі інші об’єкти цінної історичної забудови.

Нагадаємо, руйнування об’єктів культурної спадщини – це воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер