<

Росія призупиняє постачання газу до Польщі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:38 | 27.04.2022 / Новини / , , /
Перегляди
250
/ Коментарі відсутні

Газпром призупиняє поставки газу до Польщі у межах довгострокового Ямальського контракту.

Про це повідомила у твіттері польська державна нафтогазова компанія PGNiG, передає Укрінформ.

“PGNiG отримала лист від Газпрому про повне припинення поставок за Ямальським контрактом. Компанія стежить за ситуацією і готова до різних сценаріїв. Наразі поставки одержувачам здійснюються відповідно до попиту”, – йдеться у повідомленні польської компанії.

На ситуацію з припинення поставок газу відреагували у польському уряді.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький зазначив, що припинення поставок пов’язане з незгодою Варшави платити за газ у рублях, як того вимагає москва. Він зауважив, що таким чином росія хоче “покарати” Польщу, однак влада готова до такого розвитку подій.

Глава уряду зазначив, що польські газосховища наповнені на 76%. Крім того, завдяки власному видобутку та отриманню газу з інших напрямків Польща зможе покрити власні потреби без російського газу.

Уповноважений уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський підкреслив, що попри припинення росією поставок газу з рф, споживачі отримуватимуть його на нинішньому рівні, без перебоїв.

Як повідомлялося, наприкінці березня президент рф путін підписав указ, згідно з яким країни, які запровадили санкції щодо росії за збройну агресію проти України, мають платити за газ у рублях, а не в доларах чи євро. Більшість країн ЄС, які купують газ у росії, відмовилися це робити. Єврокомісія визнала ультиматум москви незаконним.

Так званий Ямальський контракт між Польщею та росією, що був підписаний у 1996 році та згодом продовжений, передбачає поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу.

Згідно з формулою “бери або плати” (take-or-pay), яку Газпром нав’язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до кінця 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу. Польща вже задекларувала, що не продовжуватиме контракт з росією.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер