<

Родина емігрантів зберігає українську вишивку та знайомить з нею світ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:45 | 10.11.2020 / Новини / /
Перегляди
20
/ Коментарі відсутні

Українська родина Галабурдів народилася у повоєнній Німеччині і нині живе на різних континентах. Але вже протягом кількох поколінь зберігає українську культуру та знайомить з нею світ.

Про це йдеться у шостій історії із серії “Країна ззовні”. Цей проєкт став результатом експедиції команди Ukraїner за кордоном, – передає 24 канал.

У період радянського панування на території України еміграція українців мала виражений політичний характер. Рятуючись від переслідувань і репресій, зі своїх етнічних земель виїздили незгодні з режимом люди — як інтелігенція, так і селяни та робітники. 

Вони прагнули зберегти в інших країнах свою ідентичність та передати її нащадкам, формуючи українську діаспору. Родина Галабурдів утворилася після Другої світової війни в окупованій Німеччині.

Іван і Параскевія ініціювали українське громадське життя у таборі переміщених осіб, а потім — і в Бельгії, дали життя чотирьом донькам, яких виховали в любові до України.

“У нас в хаті була Україна завжди на першому місці. Батьки були переконані, що вони колись повернуться на батьківщину”,
– розповіла Надія Галабурда.

Вона називає себе українською фламандською націоналісткою. Вона служила у війську, працювала у 2 українських виданнях і протягом десятків років активно бере участь у діаспорному житті Мюнхена.

Надія Галабурда та її сестри — Марічка, Ольга та Одарка / Фото з сімейного архіву.

Надія з сестрами захоплюється вишиванням, створює вироби за автентичними схемами і збирає колекцію українських вишиванок, на основі якої мріє зробити велику виставку у Німеччині.

“Найважливіше – це державність, мова. Але культурна частина теж є важливою для держави. Бо коли не маєш своєї ідентичності, ти є загубленою людиною, бо нікого не являєш собою”, – додала вона.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер