<

Робота на кума путіна і корупційні скандали: що відомо про родину колишнього заступника Волинської ОВА

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:44 | 6.04.2022 / Новини / , , /
Перегляди
1107
/ Коментарі відсутні

Звільнений заступник голови Волинської військової адміністрації Андрій Ярмольський підозрюється в оборудках з митними вантажами. До слова, батько чиновника – колишній Маяківський сільський голова, ексголова Луцької РДА Ігор Ярмольський, який має шлейф скандалів.

Нагадаємо, днями стало відомо про інцидент, коли на територію луцького складу, де зберігалася гуманітарна допомога Волинської військової адміністрації, не допускали бійців батальйону «Луцьк», які отримали наказ взяти об’єкт під охорону, повідомляють Волинські Новини.

Власника складу, який погрожував бійцям зарядженою зброєю, приїхав виручати такий собі Тарас Дембіцький, який є давнім товаришем ексзаступника голови Волинської ОВА Андрія Ярмольського, якого звільнили.

На складі гуманітарної допомоги, яка належить Волинській військовій адміністрації, серед іншого, виявили бронежилети, бронепластини та плитоноски. Підозрюють, що їх ввезли під виглядом гуманітарної допомоги, а згодом збирались продати. Наразі склад опечатаний і цією справою займаються правоохоронці. Згідно з документами на складі мав перебувати зовсім інший вантаж.

Як відомо, Ярмольський працював заступником голови ОДА з вересня 2021 року. На Волинь він прийшов працювати з Івано-Франківської ОДА, де обіймав посаду першого заступника голови. Як повідомляли ЗМІ, Ярмольський був представником інтересів кума путіна – Віктора Медведчука, який зараз зник і переховується.

Родина Ярмольських на Волині добре відома. Батько звільненого посадовця Ігор Ярмольський – багаторічний Маяківський сільський голова. Очолював він сільську раду з 1994 року аж до 2015-го.

За 20 років на посаді сільського голови сім’я Ігоря Ярмольського «нажила» 16 земельних ділянок площею понад шість гектарів (6,33 га). Причому землі родини Ярмольських розташовані у далеко не бідних селах Луцького району та в сусідньому Рожищенському районі. «Все від Бога…» – заявив тоді журналістам видання «4 влада» сам Ігор Ярмольський.

Він також був фігурантом у рамках кримінальної справи щодо екс-касирки Маяківської сільської ради Луцького району Оксани Шумерук, яку підозрювали у розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Як зазначала голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб, свого часу Ігор Ярмольський організував схему з видачі землі селянам, яка передбачала внесення на рахунок сільради грошових коштів. Людей ставили перед фактом – якщо вони оплачують рахунок, то буде відповідне рішення сесії щодо виділення ділянки.

Аби легалізувати схему, депутати сільради прийняли спеціальне положення, відповідно до якого «через погане матеріальне становище сільради» прописали можливість отримання благодійних внесків громадян, а натомість – видача землі. Це положення прокуратура відміняла, проте його прийняли згодом. Фінансова інспекція перевірила ці дії і наклала на сільську раду штраф у розмірі 600 тисяч гривень.

Кошти «на землю» можна було у якості благодійної допомоги перерахувати на банківський рахунок або ж вносити готівкою. Екс-касирку звинувачували в тому, що вона належним чином не обліковувала отриману готівку, як цього вимагає Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність».

А в кінці 2014 року за усним розпорядженням голови сільради Ігоря Ярмольського виділила 120 тисяч гривень з коштів вищезгаданого фонду на волонтерську допомогу на формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Батальйон територіального захисту «Придніпров’я», буцімто на покупку волонтерського автомобіля. Незважаючи на те, що в той час активно збирали волонтерську допомогу для волинян, які боронять державу на сході, Ярмольський вирішив допомогти саме цьому об’єднанню не випадково.

Зі слів Олени Твердохліб, заступник керівника штабу «Придніпров’я» Ігор Дорохін є близьким другом сина Ярмольського. Відповідно до документів, 29 грудня 2014 року за наказом Ярмольського екс-касирка передала представнику ГФ «Придніпров’я» на ім’я Віталій 120 тисяч гривень (на той час – близько 5,5 тисяч доларів). Згодом, як підтвердження, їм відправили фото буса Volkswagen Т4, якого нібито купили за ті кошти. Разом з тим, Олена Твердохліб зазначала – автомобіль, фото якого надали сільраді, і гроші на який виділили 29 грудня, їздив зоною АТО ще 19 грудня. Про це свідчать публікації на сторінці батальйону в соцмережах.

Проте це не всі епізоди з біографії Ярмольського-старшого. Після програних виборів у 2015 році ексголова сільради вирішив замітати сліди. Практично всі рішення ради, ухвалені за 20 років, швиденько відправили в архів, а новообраній голові дістався лише обмежений перелік документів. Хоча рішення місцевих рад протягом трьох років мають перебувати в так званому оперативному зберіганні. Тобто – в самих радах, під рукою у чиновників та депутатів.

Журналісти видання Волинь24 отримали копії деяких «засекречених» рішень у результаті декількох спроб. Ось п’ять найцікавіших рішень Маяківської сільської ради, прийнятих протягом 2007-2008 років.

1. Премії та надбавки. Кожна перша сесія поточного року розглядала рішення «Про преміювання, встановлення надбавки і виплату матеріальних допомог, грошової винагороди сільському голові». Приміром, на початку 2007 року «за інтенсивність роботи і високі досягнення у праці» депутати проголосували за +50% надбавки Ігорю Ярмольському. А ще – вирішили щомісячно преміювати голову у розмірі 25% від окладу з усіма надбавками і виплатити грошову винагороду «на оздоровлення» за усі 13 років роботи. У січні 2008 року – нова надбавка «за інтенсивність» +50%, а розмір премії зріс до 75% поточного заробітку. Крім того, наприкінці 2008 року проголосували за ще одне рішення на користь матеріального благополуччя голови Маяків – «Про призначення надбавки за вислугу років» у розмірі 25%, починаючи із 1 вересня 2007 року.

2. Готель замість радгоспу. Земельну ділянку під колишнім радгоспом продали за 23 тисячі гривень. Невдовзі тут з’явився готельно-ресторанний комплекс «Колобок». Маяківська сільрада прийняла рішення «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для продажу у власність Покровському А.В. та Куренді А.М.» 28 грудня 2007 року. Щоправда, перед цим будівля пережила пожежу і ділянка, звісно, справді втратила в ціні.

Цікавим збігом є те, що під час розбудови готельно-ресторанного комплексу «Колобок» недобудоване приміщення знову горіло. Місцеві пригадують: на місце пожежі оперативно приїхав Ігор Ярмольський і переживав подію в таких сильних емоціях, що зрештою йому навіть викликали карету швидкої допомоги. В очевидців закралася підозра, що сільський голова має неабиякий інтерес в появі цього об’єкта.

3. Мобільна вишка. На початку 2007 року депутати віддали в оренду «Київстару» на 49 років землю для встановлення базової станції стільникового зв’язку. За таку оборудку попросили скромні гроші: 100 гривень за квадратний метр на рік. Фактично, без малого півстоліття місцевий бюджет буде отримувати копійки за стратегічний об’єкт від солідної компанії.

4. Твердохліб і аптека. Протистояння Ігоря Ярмольського із Оленою Твердохліб почалися задовго до політики. Повернувшись із заробітків, жінка надумала відкрити в Маяках цех із пошиття одягу, надивилася приміщення, яке багато років стояло пусткою, проте ніяк не могла домовитися із сільським головою. «Відмовити» – таким було рішення сільради на чисельні прохання дати в оренду приміщення колишньої аптеки. Ярмольський аргументував відмову тим, що в будівлі неодмінно знову має здійснюватися продаж медикаментів. Зрештою, голова сам знайшов «підходящого» претендента і здав будівлю в оренду «Волиньфармпостачу» … за 1 гривню.

5. Оренда за 15 гривень. Серед рішень Маяківської сільради – чимало тих, що стосуються продажу чи оренди землі. Суми, тим більше у порівнянні з нинішніми ринковими, вражають своєю скромністю: близько 200-400 гривень за оренду десяти соток та десь близько 20-30 тисяч за продаж. Знайшлося кілька взагалі шокуючих цифр. Приміром, 15 соток в Маяках здали в оренду на 49 років підприємству «Горизонт» за …40 гривень на місяць. А підприємцю Наталії Богданович повезло іще більше: оренда 12 соток під міні-маркет у Зміїнці їй коштувала 15 гривень в місяць.

Але й на цьому скандали навколо Ігоря Ярмольського не стихли. Після невдалих місцевих виборів ексголова сільради з влади не пішов. У 2015 році його призначили на посаду голови Луцької РДА. Уже на цій посаді він налаштував жителів Гіркої Полонки проти об’єднання з Луцьком, залякуючи їх «віджимом» землі.

У 2017 році у сесійній залі Луцької районної ради він наніс тілесні ушкодження депутату районної ради Вадиму Веремчуку. Відзначився Ярмольський і у «автоандонах», припаркувавши автомобіль таким чином, що перекрив вхід у будівлю райради.

У декларації за 2017 рік голова Луцької РДА Ігор Ярмольський, який неодноразово потрапляв у різні інциденти на автомобілі Lexus (у т.ч. у скандальне ДТП), чомусь вирішив не вказувати його в декларації. Натомість йoгo дружина, як зазаначає «Район.Луцьк», вказала у своїй декларації інший легкoвий автoмoбіль – Тoйoта Кемрі 2007 рoку випуску.

У 2018 році Луцька райрада висловила йому недовіру. Того ж року його звільнили з посади голови РДА.

У 2021 році Ігор Ярмольський знову виринув на чиновницькому горизонті: він претендував на посаду заступника голови Івано-Франківської ОДА. У січні 2021 року Ігор Ярмольський з сином Андрієм стали радниками голови Івано-Франківської ОДА.

З цього моменту естафету чиновницької кар’єри батько передав синові. Андрій Ярмольський у березні 2021 року вже став першим заступником голови Івано-Франківської ОДА. Але вже 26 серпня 2021 року Кабмін погодив призначення Ярмольського на посаду заступника голови Волинської ОДА. Місяцем раніше було звільнено голову Івано-Франківської ОДА Андрія Бойчука.

І ось трохи більш як за пів року роботи на посаді заступника голови Волинської ОДА Андрія Ярмольського звільнили з посади. Він, до слова, очолював координаційний центр військової адміністрації і з-поміж іншого курував питання гуманітарної допомоги. Нині цим займаються правоохоронці.

Нагадаємо: Голова Волинської військової адміністації призначив нову заступницю: вона очолила координаційний центр.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця