<

РНБО просить Верховну раду заборонити роботу УПЦ мп в Україні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:12 | 2.12.2022 / Новини / , , , /
Перегляди
255
/ коментарі 2

1-го грудня Рада національної безпеки та оборони України на засіданні доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити в Україні діяльність релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в росії. Ідеться про Українську православну церкву (московського патріархату).

Про це йдеться у вечірньому зверненні Президента України Володимира Зеленського.

«Сьогодні відбулося засідання РНБО. Засідання, на якому ми розглянули численні факти зв’язків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором”, – повідомив президент.

На жаль, навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла. Що ж, маємо створити такі умови, коли будь-які залежні від держави-агресора діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини.

Перше. РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій.

Друге. Державній службі з етнополітики та свободи совісті – забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом і за необхідності – вжити передбачених законом заходів.

Третє. Забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Четверте. Всім органам, до компетенції яких належить питання у сфері забезпечення національної безпеки, активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України. І застосувати персональні санкції – прізвища будуть оприлюднені невдовзі.

І пʼяте. Потребуємо підвищення статусу й посилення можливостей Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави.

“Цими та іншими рішеннями ми гарантуємо Україні духовну незалежність”, – йдеться у зверненні глави держави.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер