<

Річниця інавгурації: Зеленський дав прес-конференцію про рік президентства

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:38 | 20.05.2020 / Новини / /
Перегляди
1
/ коментарів 10

20-го травня Володимир Зеленський вирішив дати прес-конференцію про підсумки першого року президентства.

Рівно рік тому, 20 травня 2019 року, відбулася його інавгурація. Тоді глава держави приймав поважних гостей церемонії у Маріїнському палаці. В цей день у парку поруч з цим палацом він поспілкувався з журналістами. Громадське вело відео- та текстову трансляцію події.

Про повернення анексованого Криму

Питання Криму я обговорюю з усіма європейцями. США, Канада, більшість країн ЄС розуміють — і публічно кажуть, — що санкції не будуть зняті, поки Крим не повернеться. Поки це єдиний спосіб, якщо говорити про Крим.

Ми порушували це питання на «Нормандії» — і я тоді сказав Володимиру Путіну, що Росія, схоже, не хоче обговорювати питання Криму.

Треба нові майданчики для вирішення цього питання. У «нормандському форматі» питання Криму не порушується, й це несправедливо.

Про кримськотатарських переселенців

Нещодавно на Банковій у нас була зустріч, на якій були присутні Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров та Ахтем Чийгоз. Ми консолідовано ухвалили рішення створити окрему групу, куди ввійдуть вони, представники громадськості та вчені. Ця група напрацює зміни до законодавства та Конституції України.

З Реджепом Тайїпом Ердоганом (президентом Туреччини) ми домовилися в Херсонській області побудувати 500 квартир для кримськотатарських переселенців, ще раніше — тисяча квартир у Херсоні, Львові, Одесі, Дніпрі. Маємо ще проєкт великої мечеті, навіть вже знайшли землю в Києві, буде будівництво.13:36

Про звільнення голів обласних державних адміністрацій

Щодо чинних голів ОДА, робитимемо висновки вже після закінчення коронавірусу. Одним з найкращих очільників облдержадміністрацій є Чернівецький (Сергій Осачук).

Коронавірус показує, які «хвороби» є в нас в держапараті. Я боюся звільнити очільників ОДА, бо там зруйнується весь процес.

На більшості посад очільників облрад — представники партії «Блок Петра Порошенка». У тих областях, де очільники ОДА потужні та сильні дипломати й знайшли порозуміння з облрадою, там все спрацювало. А в тих регіонах, де виникла війна між главою ОДА і губернатором — там все складно.13:28

Про мовні квоти на телебаченні та державний телеканал

З мовними квотами треба навести порядок, залучити засоби масової інформації та інші канали. Ми не вводили квоти — вони були ще до нас. Є якісь важливі деталі, які втрачені, через що є певна несправедливість.

Я хочу, щоб в Україні державний телеканал був кращим, ніж будь-який інший. У нас немає Газпрому, але є Нафтогаз. Треба щось придумати, це буде сюрпризом для них.13:24

Про державну мову та права національних меншин

Питання мови в Україні — не стоїть, це дуже штучне питання. Справедливість повинна бути для всіх: як українськомовних, так і для меншин. Маємо захищати права меншин, але всі мають знати рідну мову, і це нормально.

Угорщина через питання історії та мови блокує членство в ЄС і НАТО. Віктор Орбан (прем’єр-міністр Угорщини) висловив готовність до монументальної зустрічі, де ми б підписали базовий меморандум із питань історії та мови. На жаль, в нас непрості відносини, хоча наші народи перебувають у дружніх відносинах. Ми це питання вирішимо найближчим часом.13:18

Про критику його як президента

До критики своєї діяльності з усіх інформаційних каналів я вже звик, я спокійно це сприймаю. Хочу попросити не чіпати моїх дітей і мою дружину. Проєкти моєї дружини, крім добра, нічого не несуть, а ті, хто їх критикують, це нижче звання людини.13:11

Про справу щодо плівок брата глави Офісу президента Дениса Єрмака

Справа Єрмака — «порожня». Я знаю, хто проводив записи, хотів мене ними шантажувати, знаю, хто це зробив. Не хочу про це говорити, йде слідство, але я знаю відповідь. Хто має таку техніку для запису? Її має держава.

Ця подія готувалася, щоб шантажувати Офіс президента і мене особисто. Жодної людини, що була на записах, немає на посаді.

З часом суспільство про все дізнається. Якщо прослідити, хто викладав відео і хто перший оприлюднив їх у Facebook та Telegram-каналах — і одразу стає зрозумілим не лише те, хто співучасник, а й кому належать ці канали.13:04

Про поїздку в Оман

Це була моя приватна поїздка. Тоді, 29 грудня, ми забрали полонених, а 31 грудня були складні перемовини. Завдяки допомозі Німеччини, Франції та особистим домовленостям з Володимиром Путіним ми отримали 3 млрд доларів США від Газпрому. У мене була розмова з президентом Росії, і ми підбили тоді домовилися про наступний обмін.

Зазначимо, що гроші від Газпрому надійшли 27 грудня.

Водночас у мене є сім’я, яка полетіла зі мною в Оман просто на відпочинок, вони мають усі права на це. Це не державні зустрічі. Я полетів до своєї сім’ї, пробув там три доби, а потім сталася трагедія (збили літак МАУ в Ірані), і я повернувся якнайшвидше в Україну.

Моя сім’я оплатила готель. Я летів не інкогніто, на квитку було написане моє ім’я. Я не повинен говорити про свою приватну поїздку… Я ще в душ ходжу, сплю і люблю дітей та дружину. Це мої приватні речі. 12:56

Про реформу Укрзалізниці та вартість квитків

Укрзалізниця — це окрема держава. На папері є повністю реформа, однак не вірю, що це відбудеться найближчим часом.

Ми не можемо у складні часи підвищити ціни на пасажирські квитки. Укрзалізниця переважно заробляє на вантажних перевезеннях, а зараз через коронавірус більшість з них зупинені.

Вони мають програму про розширення виробництва вагонів та інших напрямків, однак наразі це не реалізується через COVID-19.12:46

Про війну на сході України

Я знаю, що там відбувається. Там є як росіяни, так і громадяни України, які взяли російські паспорти. Бойовики, які в нас стріляють і взяли російські паспорти, — вже громадяни Росії.

У Мінську ми розуміємо, що ми розмовляємо з Росією. Серед суб’єктів Мінська є Україна, Росія та ОБСЄ. І коли представники окупованих територій виходять і комусь телефонують — ми знаємо, до кого ці дзвінки.

Про реформу освіти

У нас є виконувачка обов’язків міністра освіти (Любомира Мандзій), однак немає повноцінного міністра освіти. Буде міністр, тоді можна буде подивитися, що є з реформою освіти.

У парламенті є відповідальний глава профільного комітету Сергій Бабак. Скільки разів я йому пропонував очолити Міносвіти й взяти відповідальність за освіту в країні на себе, однак той він відмовляється через роботу в комітеті.

Про медичну реформу

Кожен новий уряд приходить і каже, що щось зробить, а раніше було погано. Зробили «первинку», там усі задоволені, але COVID-19 показав, що реформи не вийшло. Були зроблені нормальні речі, але ми опинилися «медично голі» перед таким викликом.

Про українських олігархів

Вони (олігархи — ред.) не можуть натиснути на мене, поставити людей на ту чи іншу посаду. Мене питають, чому звільняють, я кажу: тому, що помітили.

Я з ними (олігархами — ред.) говорю, і вони готові вкладати свої гроші: аби окуповані території побачили, як у нас добре.

Про Мінські домовленості

Будемо боротися до кінця за Мінськ, бо до них прив’язані санкції — не лише Росія, а й багато європейських країн. Але ми будемо боротися. Рік я даю на те, що ми будемо боротися.

Я даю собі ще декілька місяців, щоб ми змогли знайти дипломатичний вихід із цієї ситуації. Є і план «В», і план «С», але я не хотів би їх застосовувати. Суспільство по-різному оцінює прямі перемовини Зеленського і Володимира Путіна, але я впевнений, що ми повинні це робити, не скидаючи Мінськ, а паралельно.

Про міського голову Черкас Анатолія Бондаренка

Народовладдя має бути. Країна складна і суперечлива. Розчаровують люди. Не знаю, як говорити, коли міський голова має 19 кримінальних проваджень. Я за один стіл з такими бандитами не сяду. Але його обрав народ.

У нас до карантину що було? Не було аптек, працювали 300 ШВЛ, 12 ліжок в інфекційних лікарнях, лише на 6-7 з яких можна лягти. А держрезерв порожній, при тому, що у країні 40 мільйонів людей.

Де був мер Черкас 2 місяці тому? Де було його звернення: «чим можу допомогти владі»? Де були його літаки? Де були його особисті гроші, якими він наповнив аптеки й лікарні свого міста? Вибачте, але це просто популізм. І на чому? На кількості смертності через коронавірус? Скільки він був у каденції? 5 років? Я навіть не знаю, що це за людина.

Про шляхи подолання бідності

Уряд зараз готує програми, аби цього не було. Але треба врахувати, що прожитковий мінімум і середня зарплата в нас менші. Тому інформація ЮНІСЕФ не дуже адекватна (в хорошому сенсі). Там говорять про менш як 5-6 тисяч гривень — і ЮНІСЕФ вважає, що це вже бідність. Але в нас це не є бідністю.

Ми запровадили програму 80+ і кожному пенсіонеру додали 500 гривень. Далі буде 75+, цю програму веде Марина Лазебна (міністерка соцполітики — ред.). Скоро вона покаже пенсійну реформу. Індексація пенсій пройшла.

Усім пенсіонери, які отримували менш як 5 тисяч пенсії, ми додали 1000 гривень. У нас 12 мільйонів пенсіонерів у країні — як 2-3 невеличкі країни Європи. Дуже складно підвищити всім.

Усі рекомендації ЮНІСЕФ врахували. Урядом готуються всі ці програми. Але ми дуже багато грошей винні міжнародним кредиторам. Ми країна гарна, але бідна країна, яка повинна виплачувати щороку мільярди доларів США. Не ми їх набрали, але будемо виплачувати. Допомагати людям будемо, але як можемо.

Про міністра внутрішніх справ Арсена Авакова

Аваков не є моїм кумом, близьким товаришем. Чи потужний він міністр? Так. Чи складна в нас ситуація? Вважаю, так. Але його відповідальність — справа Шеремета. Він почав цю справу — він повинен довести її до кінця, щоб усі, хто вбив Шеремета, були покарані, а то буде, як… Не буду продовжувати, не хочу.

Про звільненого з посади голови Державної митної служби Максима Нефьодова

Макс — нормальна людина, але на митниці беруть хабарі, їде контрабанда. Він гарний, симпатичний, професійний — але замало.

Я пропонував, і Макс це може підтвердити, змінити змінимо законодавство, щоб наші військові, СБУ зробимо загони, які зайдуть на митницю і повністю зупинять контрабанду. Ні, все зробимо самі, як результат — мінус десятки мільйонів щороку.

Про звільненого з посади голови Державної митної служби Максима Нефьодова

Макс — нормальна людина, але на митниці беруть хабарі, їде контрабанда. Він гарний, симпатичний, професійний — але замало.

Я пропонував, і Макс це може підтвердити, змінити змінимо законодавство, щоб наші військові, СБУ зробимо загони, які зайдуть на митницю і повністю зупинять контрабанду. Ні, все зробимо самі, як результат — мінус десятки мільйонів щороку.

Макс може повернутися, працювати в Офісі президента, займатися окремими проєктами, аби досягти результату. Михайло Федоров (віцепрем’єр — ред.) усіх айтішників, яких Макс завів на митницю, залишив. Гарними людьми в костюмах із красивою освітою не можна наповнити бюджет.

Макс може повернутися, працювати в Офісі президента, займатися окремими проєктами, аби досягти результату. Михайло Федоров (віцепрем’єр — ред.) усіх айтішників, яких Макс завів на митницю, залишив. Гарними людьми в костюмах із красивою освітою не можна наповнити бюджет.

Про справу Павла Шеремета

Справа Шеремета складна й неоднозначна. Мене запросили — я прийшов. На всі резонансні справи якщо мене запросять — я приїжджаю.

Зараз відповідальний Арсен Аваков. Якщо суд доведе, що люди, які зараз є, вбивці — вони сядуть у тюрму. Якщо ні — нестимуть відповідальність ті, хто довів справу до суду з цими невинними людьми.

Я готовий нести будь-яку відповідальність, але не за слідство. За нього відповідальність несуть ті, хто його веде. Я хочу, щоб ми знайшли вбивць Шеремета і щоб вони сіли за ґрати. Але президент не може впливати на суд і на слідство. Якщо були помилки слідства чи щось спровоковано — я готовий робити серйозні висновки, кадрові висновки, там, де я можу впливати.

Про справу Катерини Гандзюк

За мою каденцію люди, які вбили, посаджені. Є питання — хто замовив. Ми знаємо, хто. Зараз ця справа передана до суду. Я певен, що замовники сядуть за ґрати. Суд має бути незалежним і дати незалежний вирок. Тиснути на суд не будемо, але зробимо все… Сонечко вийшло, захищає нас із вами… щоб ці люди сіли до в’язниці.

Про можливість розпуску парламенту

Якщо COVID-19 пройде, будуть місцеві вибори. Що стосується розпуску парламенту: поки партія «Слуга Народу» буде голосувати за всі важливі законопроєкти для країни, які ми в програмі передбачили, я буду підтримувати цю партію.

Якщо вони будуть лобіювати інтереси тієї чи іншої групи впливу на політику України, я буду, не думаючи ні про що, розпускати парламент.

В Києві я буду підтримувати кандидата від партії «Слуга Народу». Будуть праймеріз у Києві. Там будуть і від партії «Слуга Народу», і незалежні люди, які готові боротися. Хто буде кращим, того я і підтримаю.

Про журналіста «Схем» Михайла Ткача

Чи є у світі хоч одна країна, де всередині кортежу президента їздить журналіст, знімаючи. І йому (президенту — ред.) каже його особиста охорона: так не може бути, по закону неправильно, що робити — забрати авто, говорити з цим журналістом?

У світі чи існує таке… Нахабство? Думаю, ні. Між журналістикою і владою не можна переходити закон. Що я зробив? Нічого. Це щось не зробили батьки цих людей. Я не диктатор, хоча, мені здається, баланс цей пан Ткач порушив. З усією повагою до журналістів.

Зеленський до схем: «Ви вважаєте, що це нормально? Тоді до «Схем» у мене питань немає».11:47

Про законопроєкти щодо референдуму та амністію капіталу

Пакет законів про народовладдя повністю готовий, незабаром він буде переданий (на розгляд парламенту — ред.). Амністію капіталу введемо в цьому році.

Щоправда, там були пропозиції щодо відсотка. Думаю, сьогодні дуже складна ситуація в країні, тому якщо є якась нерухомість, треба послаблювати відсоток, може, амністувати навіть під нуль, щоб в Україні всі платники податків хотіли бути «чистими».11:45

Про експрезидента Петра Порошенка

Що стосується вироку Порошенку, я впевнений в тому, що все це ще попереду. Ви бачили вчорашній скандал. Це не мої повноваження — це вироки суду.

Мають реагувати правоохоронні органи, прокуратури. Генпрокурорка ще вчора через Деркача зареєструвала кримінальне провадження. Це може кваліфікуватися як державна зрада — питання до правоохоронців.

Йдеться про те, що вчора депутат Деркач оприлюднив начебто записи розмов Порошенка й Джозефа Байдена як доказ «зовнішнього управління» Україною.11:41

Про коронавірус на окупованих територіях

Знаєте, яка там ситуація з COVID-19? У мене є реальна інформація про людей, яких там хоронять — без захисту. Ми пропонували їм гуманітарну допомогу. Я зміг напряму домовитися з Товариством Червоного Хреста — і вони дозволили завезти допомогу.

Сьогодні була оця заява Леоніда Пасічника, що ми стріляли, що це фіксувала ОБСЄ. Я вам скажу: півтора місяця коронавірус, десятки машин ОБСЄ не попускають. Жодної машини. Ми не стріляємо. Єдиний вплив на них має Російська Федерація. У нас буде термінова зустріч у Мінському форматі, і Росія має на них вплинути.

Вони спрямувалися проти України тільки тому, що не знають, що робити, бо звинувачують нас у гуманітарній кризі. Але ми не перекриваємо воду, хоча довгий час вони не платять за цю воду.11:37

Про участь Леоніда Кучми у ТКГ

Про Кучму — це неправдива інформація, він бере участь у засіданнях ТКГ, зараз просто такий формат. Сьогодні за заявою Леоніда Пасічника (так званий ватажок терористів «ЛНР») Кучма скликає засідання ТКГ. Йому складно, і складно кожному учаснику. Це дуже складний процес. Дійсно, Кучма звертався і казав: ми підвищили статус нашої групи: є Олексій Резніков (віцепрем’єр), то давайте передамо мої повноваження йому.

Я попросив, щоб був оновлений склад ТКГ, і якщо ви втомлені за стільки років складної праці в ТКГ, то будемо з шаною дякувати вам.11:28

Зеленський журналісту «Української правди» Роману Кравцю: 

Мені потрібні помічники. У мене їх аж два: Марина Левченко і Сергій Шефір. Я вас запрошую. Приходьте? Підете працювати? Я пропоную вам працювати на будь-якій посаді, я «наріжу вам план», будете працювати 25 годин на добу як Андрій Єрмак.

Я не можу знайти багатьох людей, які були б і професійні, і чисті. Виклики в кадровій політиці — щоденні.11:24

Про призначення «своїх людей» на посади

Я не буду призначати жодного кума чи армійського друга на важливі посади.

Щодо Ірини Венедіктової: я обіцяв, що до влади прийдуть інші люди. І ви мене питаєте, чому генпрокурорка ніколи не працювала у Генпрокуратурі (сьогодні Офіс генерального прокурора — ред.). Я її раніше не знав. Вона досвічена людина, має освіту, практик, була народною депутаткою у Верховній Раді за списком «Слуги Народу. Ми запропонували людей, які були «чисті», раніше не працювати у ГПУ, тому вона й стала генпрокуроркою.

Якщо ви скажете, що я не призначив на посаду генпрокурора людину, яка є чиста, — якщо у вас є такі кандидати, то дайте. У нас «кадровий голод». У нас не можуть призначити міністрів освіти, культури, енергетики. Яку б ми не взяли людину, на наступний день пишуть: це людина Ахметова чи Коломойського.

Андрій Єрмак не має досвіду як кінопродюсер, хай він мене пробачить. Він є досвідченим юристом і має освіту — ІМВ, міжнародне право, — яка підходить на посаду глави Офісу президента. Я йому довіряю.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, мені здається, — і професійний, і чистий.

Іван Баканов нічого не боїться. Усе, що він має, було придбано давно до його політкар’єри, навіть до «Кварталу 95». Ми дійсно товаришуємо, я поважаю порядну людину. Може, з точки зору професійності й досвіду, щось не те, але такого чесного глави СБУ ніколи не було.11:19

Про приватизацію державних підприємств

Середня й мала приватизація триває. Фонд держмайна перевиконав план. Що стосується середньої й великої приватизації: все готово, все буде після COVID-19, перший об’єкт — готель «Дніпро» — готовий до передачі. Це буде пілотним проєктом, потім передадуть ще, і буде приватизація.

Центренерго теж буде готуватися до приватизації.11:16

Про інвестиції

Інвестиційний офіс відкриємо в кінці вересня 2020 року. Керівник — очільник Аджарії Леван Варшаломідзе, який будував місто Батумі в Грузії.

Тільки в керівництві України 25 держпідприємств займалися інвестиціями. Тому ми ухвалили рішення — один окремий прозорий інвестиційний офіс працюватиме з вересня і займатиметься інвестиціями. Я вже погодив план: 18 місяців, 7,5 млрд доларів США інвестицій.

Законопроєкт про «інвестняні» готовий, найближчими днями буде зареєстрований у Верховній Раді. Тому всі інвестиційні закони будуть зареєстровані у ВР і будуть проголосовані. Вони вичитані, я дав на них добро. Ми щодо «інвестнянь» дещо змінили, бо через кризу у світі кожен бореться за інвестиції. Зараз у світі — економічний націоналізм, інвестиції неохоче дають.11:09

Про будівництво та реконструкцію мостів

Запланована велика програма, моя відповідальність — знайти ще 3 мільярди доларів на мости. Згадайте міст у Запоріжжі через Дніпро: роботи розпочались. І через 2-2,5 роки ми побудуємо цей великий міст11:04

Про тривалість каденції

Я до кінця своєї каденції… Народ України вирішить, скільки триватиме моя каденція. Я хотів би бути президентом, якого запам’ятають як того, хто зробив в Україні дороги.

Думаю, що будь-який президент, який має 10-15% відсотків підтримки на початку кампанії, просто не має права головувати державою, бо суспільство не підтримує. Я йду на один термін. Але якщо буде велика підтримка народу України — я буду думати. В мене є чим.

Чи встигну я? От є медична реформа, будівництво мостів, список поповнюється. Дійсно, недостатньо буде одного терміну.11:02

Про шляхи підтримки розвитку інфраструктури під час карантину

Згортання великих програм не відбудеться. Програма «Великого будівництва» йде повним ходом. Ми дійсно збільшили в дев’ять разів кількість доріг, які побудуємо цього року — попри проблеми, попри кризу, попри COVID-19. Ми побудуємо 4200-4500 доріг. Наша задача — побудувати всі дороги, які з’єднають країну й будуть вітриною нашої європейської держави.

Будуються дитсадочки, школи. Може, зараз пригальмувалося будівництво приймальних відділень, лікарень, бо брак авіасполучення. Але всі 210 приймальних відділень від грошей, які ми отримали від російського Газпрому, повинні побудувати.

Також плануємо побудувати 25 спортивних комплексів для кожної області. Хочу, щоб ми назвали ці стадіони на честь наших спортивних легенд сучасності.10:57

Про «нормандську зустріч» та ділянки розведення

На зустрічі в «нормандському форматі» ми домовилися про три обміни: 135 українців були звільнені. Навіть попри коронавірус ми змогли дотиснути й повернути ще 20 людей. Домовляємося з Росією про повернення після пандемії політв’язнів із Криму й Росії.

Щодо ділянок розведення: ще не було зустрічі в Мінську. Але ми перезавантажили Мінську групу, змогли показати, що люди, які є представниками так званих «Л/ДНР», мають російські паспорти.

Про прямі переговори з президентом Росії

У мене не було зустрічей з Володимиром Путіним у будь-якому форматі, зокрема й дзвінків. Ми не відпускаємо питання повернення окупованих територій, Криму. І Німеччина, й Франція — всі підтримують, що після спаду коронавірусу в нас має бути зустріч у «нормандському форматі».10:52

Про етапи виходу з карантину

Очікували десь півтора місяця. Здається, десь місяць тому був план. П’ять етапів, ми їх усі оприлюднили. Ба більше, що стосується транспорту: якщо ми думали, що це буде на іншому етапі, то нинішня статистика гарна, непогана, завдяки нашим лікарям, дозволяє деякі етапи наближувати до сьогодення.

Сьогодні уряд розглядає запуск роботи громадського транспорту із 22 травня. Міжміський ми не можемо забезпечити: тільки шість областей готові до цього. Тому транспорт буде працювати з 22 числа, дитсадочки отримають сьогодні всі вказівки від МОЗ.10:50

Зеленський про доплати медикам

У всіх областях усім медпрацівникам, які борються з COVID-19, буде забезпечена доплата в розмірі 300%. Станом на два дні тому в 15 областях України повністю виплачені ці зарплати. На цьому тижні збільшиться кількість областей. Думаю, дійдемо до кінця. Всі кошти були перераховані державою Україна з бюджету до місцевої влади. Повністю.10:42

«Я готовий відповідати на будь-які запитання. У нас 40 тисяч журналістів. Тому на наступний раз чекаю від журнспільноти пропозиції формату, як я можу спілкуватися з усіма журналістами», — прокоментував Зеленський недопуск частини журналістів.10:29

Прессекретарка Зеленського Юлія Мендель розповіла нам, за якими критеріями відбирали медіа для пресконференції, адже потрапили далеко не всі, хто подавався.

За її словами, загалом заявки подали близько 200 ЗМІ, з них відібрали кілька десятків: «Було кілька критеріїв, здебільшого це рейтинговість, а також динаміка розвитку. Це зрозуміло, що пресконференція президента мають висвітлювати рейтингові видання. У нас також є деякі молоді видання, але вони швидко набирають рейтинги».

Вона додала, що на заході будуть представники ЗМІ «різних поглядів», щоби не було «однобокості в ідеології».

А так виглядає власне локація, для прес-конференції.

А доки президент готувався до зустрічі з журналістами, у тому ж Маріїнському парку зібралися активісти зі спільноти «Хто замовив Катю Гандзюк». Вони нагадують, що ще балотуючись у президенти, Зеленський обіцяв, що всіх змовників вбивства Гандзюк буде покарано. Але за рік цього не сталося, тому вони прийшли запитати у нього, коли винуватці понесуть покарання.




коментарів: 10
  1. Все гуд Вовка ,не парся цьому народу ніколи невгодиш, роби те що задумано ,та їдем далі)

  2. Пэця після цієї конференції всрався.
    Байден ще пару днів раніше в штани наклав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця