<

РФ щороку вивозить із Донбасу вугілля на 288 мільйонів доларів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
02:51 | 21.01.2019 / Новини / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Україна ініціюватиме міжнародне розслідування постачання Росією вугілля з окупованих територій Донбасу до Європи.

7 січня біля берегів Туреччини затонуло вантажне судно “Волга-Балт” під панамським прапором. На борту були 13 людей. 11 із них — громадяни України, четверо загинули. В Міністерстві з тимчасово окупованих територій заявили, що судно доставляло вугілля з Росії в Туреччину. Київ підозрює, що воно з Донбасу. В Туреччині відкрили кримінальну справу через аварію судна, – пише Gazeta.

“Перевіряємо походження вантажу. Ми знаємо про російські спроби змішувати вугілля з окупованих територій зі своїм і вивозити його. І не тільки в Туреччину, — каже міністр закордонних справ України Павло Клімкін. — Були російські спроби вивозити змішане вугілля і до деяких європейських країн. Працюємо, щоб провести відповідне розслідування”.

“Є підтвердження, що через порти Росії вивозять вугілля, незаконно видобуте і доставлене з окупованого Донбасу, — говорить міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш, — Наприклад, порт “Азов” Ростовської області, з якого вийшло затонуле біля Туреччини судно, за останні роки збільшив перевалку вугілля на 50 відсотків. Подібне — і в сусідніх портах Росії”.

З окупованого Донбасу РФ щороку вивозить 2,8 млн тонн антрацитового вугілля на $288 млн, говорить міністр.

У 2015–2016 роках паливо з окупованого Донбасу надходило на підконтрольні Україні території для потреб теплоелектростанцій і металургійних підприємств.

Власники копалень — більшість належать компанії ДТЕК Ріната Ахметова — перенесли бізнес на підконтрольну Україні територію. У грудні 2016-го активісти почали блокаду окупованих районів із вимогою припинити торгівлю з ними. У відповідь ДНР і ЛНР “націоналізували” шахти. 15 березня 2017 року Рада нацбезпеки й оборони ухвалила рішення припинити перевезення вантажів через лінію протистояння на Донбасі. За півроку стало відомо про постачання Росією вугілля з Донбасу до Польщі за сфабрикованим сертифікатом походження. Москва приймала вугілля як імпорт з України. Далі відправляла за кордон.

“Експорт Росією українського вугілля з ОРДЛО до третіх країн важко контролювати. Ні РФ, ні бойовики не дадуть інформації. Маємо лише приблизні цифри. Стратегія української влади може полягати в максимальному розголосі факту. Міжнародне розслідування цьому сприятиме”, — каже експерт з енергетики Андріан Прокіп.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер