<

Природні чудеса Волині показали на широкому екрані

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:48 | 28.12.2016 / Новини /
Перегляди
29
/ Коментарі відсутні

У червоній залі кінокомплексу «Адреналін Сіті» відбулася презентація документального фільму «Сім природних чудес Волині».

Волинський туристичний клуб «Ми», творче об’єднання «По Віт Ру» запросило на кінопрем’єру працівників Волинського ОУЛМГ, управління екології та природніх ресурсів облдержадміністрації, Шацького НПП, НПП «Прип’ять-Стохід», Ківерцівського НПП «Цуманська пуща», Черемського природного заповідника, державних лісопідприємств, природолюбів, студентську та шкільну молодь, усіх шанувальників кіно, – пишуть Хроніки Любарта.

Ведуча Інна Меліхова представила команду, яка працювала над створенням фільму-візитівки про природні перлини Волинської області. Зал оплесками зустрів автора ідеї та керівника проекту – голову Волинського туристичного клубу «Ми» Руслану Мельник, автора сценарію та режисера Віталія Герасимлюка, операторів Андрія Повзуна, Костянтина Кіца та В’ячеслава Майбороду (останній відповідав за зйомки квадрокоптером), консультанта Сергія Цюриця. Розпорядниця дійства також повідомила, що над монтажем фільму працювали Андрій Повзун, Володимир Красилов та Марина Марищук, комп’ютерну графіку створив Андрій Повзун, окремі епізоди відзняли Марія Лукашевич (була у залі), Богдана Вишинська, Ростислав Журавчак. Підводні зйомки надав для фільму голова «Дайвінг клубу» киянин Сергій Бойко. А ось текст дуже професійно начитала екс-диктор Волинського радіо Галина Старцева, музичне оформлення здійснила Світлана Рибальченко. Серед консультантів – також старший науковий співробітник Черемського природного заповідника Лариса Шевчук. А ще у фільмі використано уривки фільмів «Лісова пісня» та «Сліпий музикант», тексти багатьох знаних науковців, письменників, журналістів…

Звертаючись до глядачів, головний організатор цього мистецького і еколого-просвітницького проекту Руслана Мельник наголосила, що її команда працювала впродовж чотирьох років і відзняла понад 50 годин унікального природничого кіноматеріалу, та на екран змогла потрапити лише дещиця відзнятого.

Головний режисер і сценарист Віталій Герасимлюк уточнив: «Тривалість фільму – рівно одна година і одна хвилина, а розповідає він про Черемський природний заповідник, Шацький національний природний парк, Національний природний парк «Прип’ять-Стохід»,  Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща», загальнозоологічний заказник «Зубр», пам’ятку природи «Оконські джерела», ботанічний заказник «Воротнівський», ландшафтний заказник «Нечимне».

«Сім природних чудес Волині» – не просто документальний фільм, це природний науково-пізнавальний продукт для волинян та всіх охочих познайомитися з навколишнім середовищем нашого краю,така собі туристично – природна візитівка Волині.

Цим фільмом  ми хочемо  привернути  громадськість питань  охорони  бережного ставлення до природи. Тому що змінюється клімат, ландшафти, з часом я впевнена цей фільм буде відігравати і історичну роль, тому що  зникають багато озер, боліт, річок, джерел. Наприклад річка Оконка замулилася, покрилася ряскою, а ще три роки назад там  місцеві жителі ловили форель.

Своїми думками про роботу над фільмом поділилися також житомирянин В’ячеслав Майборода, лучани Андрій Повзун, Костянтин Кіц, Сергій Цюриць.

А потім було представлено слайд фільм про творців цієї захоплюючої кінострічки. Відтак співак, композитор, член Ліг українських письменників та композиторів, завідувач відділу Обласного науково-методичного центру культури Ігор Баранюк виконав кілька пісень про Волинь і ось нарешті довгоочікувана зустріч із природними перлинами Волині і Полісся на широкоформатному екрані. Зал на годину затамував дихання, а з останнім кадром вибухнув оваціями…

І начальник відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ та голова обласної організації Товариства лісівників України Борис Бабеляс, і заступник начальника управління екології та природніх ресурсів облдержадміністрації Вікторія Тимощук від імені глядацької зали висловили захоплення і вдячність творцям фільму, зійшовшись на думці, що у нас є нарешті своя кіновізитівка про природно-заповідні перлини рідного краю і її несоромно буде показати ні в Європі, ні в Америці.

– Хто допомагав вам у створені цього природознавчого фільму? – поцікавилися в головної натхненниці цього проекту Руслани Мельник.

– Усіх тепер навіть важко згадати, – мовила на це Руслана Григорівна. – Адже допомога була найрізноманітніша – від матеріальної, фінансової до організаційно-консультативної та моральної. Хтось показував потайну стежку через болота, інші рятували від холоду цілющим чаєм, а хтось, як львівський науковець Павло Ященко, пожертвував заради фільму цілим днем своєї відпустки. Дуже доброзичливо кіномитців зустрічали майстри лісу та лісничі, екологи, єгері, науковці, навіть звичайні люди…

Звичайно працювати разом було не легко, адже всі творчі люди із різними характерами та поглядами на прекрасне,тому закономірно, що виникали суперечки, особливо у питаннях, який кадр поставити тут чи там. Але  ми долали труднощі завдяки неперевершеному гумору, шукали компроміси у складних ситуаціях.

Словом, природа, іі збереження, охорона, відновлення, любов до неї це той  це той фактор, який має об’єднати нас усіх незалежно від віросповідань, віку, статі та світоглядів!

Наша команда дякує за всебічну підтримку керівництву Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації, Товариства меліораторів та водогосподарників Волинської області, народному депутату України Ірині Констанкевич, депутату Волинської обласної ради Василю Байциму (2006-2014р.), ТзОВ «Шацький молокозавод», Скулинській сільській раді, Шацькій селищній раді, Світязькій сільській раді та багатьом іншим нашим великим і малим шанувальникам.

Фільм «Сім природних чудес Волині», на думку усіх присутніх, достойно презентуватиме природні перлини Волинського краю, стане наочним  посібником для молоді, яка навчається у школах  та вузах. «Сім природних чудес Волині»  слугуватиме і засторогою тим, хто знищує природу, не береже її для наших нащадків. Він сприятиме популяризації іміджу Волині, адже розповідає про її неповторну  красу,  унікальність її природи, утверджує головну ідею – продовжуючи життя навколишнього світу, ми продовжуємо життя собі.

Зараз, зізнаються творці фільму, починається не менш відповідальний період у їх роботі: переклад фільму англійською та тиражування дисків. То ж бажаючі можуть підтримати команду фільму коштами чи мистецтвом перекладу.

Прикро, що в нас  на Волині та в Луцьку немає програми розвитку та фінансової підтримки  кіномистецтва на Волині.

Найближчим часом «Сім природних чудес Волині» з’являться на голубих екранах. Пізнавальний фільм можна буде також замовити для широкого показу у кінозалах «Адреналін Сіті» та інших кінотеатрів Волині, що актуально для студентської і учнівської молоді. Буде фільм і в Інтернеті, уточнюють автори, але через якийсь час…




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер