<

Прихильники Трампа у США увірвалися в Конгрес, де затверджували результати виборів, загинули чотири людини

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:19 | 7.01.2021 / Новини / /
Перегляди
0
/ коментарі 2

У США в середу, 6 січня, кілька тисяч людей прорвалися через поліцейський кордон у будівлю Капітолію, де американський парламент мав затвердити результати виборів президента США.

Засідання Сенату (а згодом — і Палати представників) тимчасово перервали, а в Конгресі оголосили локдаун — будівлю зачинили на вхід і вихід. Як звернула увагу кореспондентка CNN, востаннє до цього в Капітолій сторонні вривалися в 1814 році. Це були британські війська, які підпалили будівлю під час англо-американської війни 1812-1815 років, повідомляє Громадське.

Чинний президент США Дональд Трамп незгодний із результатами виборів, де виграв не він, а демократ Джо Байден. Він зібрав прихильників і сказав їм «іти на Капітолій», де засідає американський парламент — Конгрес. Він 6 січня мав затвердити голоси — це формальна процедура, яка в реальності мало може вплинути на результати виборів.

Але цього разу все сталося інакше: протестувальники увірвалися в будівлю, де засідав Конгрес. Членів Сенату евакуювали, члени Палати представників, які були в залі засідань, забарикадувалися. Між протестувальниками й правоохоронцями відбулися сутички, є поранені з обох боків і четверо померлих протестувальників.

На тлі безладів мерчиня Вашингтона Муріель Баузер оголосила комендантську година, туди направили Нацгвардію. Трамп спершу закликав протестувальників бути «мирними», а потім — «піти додому з миром». Байден засудив події й назвав їх «бунтом». Частина протестувальників, схоже, справді пішла, когось відтіснили; деякі начебто планували лишатися там на ніч, але, схоже, вигнали і їх.

Під вечір конгресмени знову зібралися і почали затвердження результатів виборів президента, які засвідчують перемогу Байдена.

Ще до того, як люди прорвалися в Конгрес, деякі з них зчепилися з правоохоронцями, які охороняли вхід до Капітолію. Є також повідомлення про сутички між протестувальниками й поліцейськими вже всередині будівлі. Правоохоронці почали застосовувати сльозогінний газ, щоб витіснити протестувальників із будівлі.

В результаті заворушень під час штурму Капітолія у Вашингтоні загинули чотири людини. Заарештували 52 людини, які брали участь у штурмі американського парламенту.

Джо Байден виступив із екстреним зверненням. Він назвав події в Капітолії «бунтом» і закликав Трампа звернутися до своїх прихильників, щоб ті припинили «облогу» будівлі.

Майже одразу після звернення Байдена Трамп виклав у Twitter відеозвернення: кілька разів назвав вибори «сфальсифікованими» і «вкраденими», але закликав людей розійтися. «Ідіть додому, і йдіть із миром», завершив він своє хвилинне звернення. Twitter, до речі, заборонив поширювати відео в себе «через ризик насилля».




коментарів: 2
  1. А чому ніхто не підтримуе борців за чесні вибори в пиндосіі? А як сябрів підтримували…дехто

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер