<

Протести в Росії на підтримку опозиціонера Навального: жорсткі сутички з поліцією, понад 2000 затриманих

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:06 | 23.01.2021 / Новини / , , /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

23-го січня в Росії відбуваються численні акції за опозиціонера Олексія Навального. У Москві, Пітері та інших російських містах вже затримали понад дві тисячі людей.

Про це інформує ВВС.

Зокрема, затримали дружину Олексія Навального Юлію – поліція відтіснила адвоката і повела її в автозак. Серед затриманих також одна із соратниць політика Любов Соболь – її жорстко повели в автозак, коли вона говорила з пресою та іншими учасниками.

Пізніше дійшло до бійок з ОМОНом, є постраждалі.

Проєкт “ОВД-Инфо“, який збирає дані про затриманих на мітингах та надає їм юридичну допомогу, повідомив про щонайменше 2250 затриманих.

У Москві головна локація протестів – Пушкінська площа. Туди стоїть величезна черга з людей, які хочуть пройти на площу через поліцейські кордони. Там вже почали виникати бійки поліції та людей.

На численних відео видно, як поліція у повних обладунках йде в атаку на шеренги протестувальників. Але ті у сцепці дають відпір і поліція відходить.

Кореспондентка ВВС Ліза Фохт повідомила: “Таке рідко трапляється на протестних мітингах у Росії. Натовп почав намагатися відтіснити поліцію, яка вклинювалась у лави людей, щоб вихоплювати по одинці. Я потрапила в заміс – протестувальники штовхалися буквально стінка на стінку з ОМОНом. Сили ніхто не застосовував, але й затримати ОМОНівцям нікого не вдалося”.

Є багато повідомлень про те, що поліцію закидують сніговими кульками чи іншими предметами.

Черга на Пушкінську площу

Учасники московської акції кричали “За батьківщину! За Навального!” і “Путін – злодій”, “Свободу Навальному”. Їх там вже багато тисяч.

“Головним гаслом стало “Свободу!”. Поліцейські оголошують в мегафони, що “роблять все, щоб забезпечити вашу безпеку”, і на тлі цього тягнуть людей в автозаки”, – описує ситуацію кореспондентка BBC Єлизавета Фохт.

Затримання почалися ще до початку акції в Москві (13:00 за київським часом) – поліція затримувала окремих людей, яких силою відправляли у автозаки.

Спочатку затримували лише дорослих чоловіків, але згодом поліція почала забирати і жінок та зовсім молодих людей.

Серед поліцейських є й представниці жіночого спецпідрозділу, які беруть участь у затриманнях.

Спостерігачі відзначають, що вгадати логіку поліцейських, за якою вони затримують людей, неможливо – адже загалом люди зібралися без символіки.

Також затримали кількох журналістів і фотографів.

Серед затриманих – відомий у Росії блогер Ілля Варламов.

Головний редактор каналу “Дождь” Тихон Дзядко розповів, що їхню трансляцію перервали поліцейські: співробітники каналу знімали з квартири в районі Пушкінської площі, але поліція вимкнула електрику, а кореспондента Олексія Коростельова везуть у відділок, щоб “встановити особистість”.

У центрі Москви помітили і прихильників президента Путіна з георгіївськими стрічками.

Напередодні суботи на під’їздах до російської столиці помітили кілька БТРів, які рухалися в бік Москви у супроводі поліції.

Акції по всій Росії

Мітинги протесту сьогодні проходять у багатьох містах Росії.

Затримання в Омську

Влада попереджає, що акції несанкціоновані, та попереджає учасників про застосування фізичної сили поліцією та адміністративну відповідальність.

Біля кожної акції зібралось багато поліцейських, зокрема ОМОНу у повній амуніції.

Затримання жінки у Петербурзі

У Санкт-Петербурзі біля місця мітингу помітили військовий бронеавтомобіль “Тигр” (такі машини використовували “зелені чоловічки” під час російської анексії Криму в 2014 році). Там також зібрались багато тисяч протестувальників.

У Пітері затримали фотографа “Медіазони” Давида Френкеля.

Почалися акції на Далекому Сході, у Хабаровську та Владивостоці, де затримали десятки людей.

Затримані в Хабаровську передали, що їх побили поліцейськими палицями.

Затриманих у Хабаровську поставили до стінки

У Хабаровську вийшло близько тисячі людей, які вигукували “Геть царя!”

Акції на Далекому Сході і в Сибіру вже називають найчисленнішими за останні десять років.

Загалом у різних регіонах РФ вже затримали сотні людей.

17 січня опозиціонер Олексій Навальний повернувся до Росії після тривалого лікування у Німеччині. Його арештували одразу в аеропорту.

Наступного дня його команда опублікувала фільм-розслідування про “палац Путіна”. Він швидко набрав понад 70 млн переглядів на ютубі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа