<

Протести в Білорусі: масові страйки на підприємствах, понад 2 тисячі затриманих та одна смерть

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:39 | 11.08.2020 / Новини / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У МВС Білорусі 10-го серпня заявили, що в Мінську під час масових протестів загинув чоловік, який нібито збирався кинути в бік силовиків вибухівку. Очевидці зазначають, що чоловіка, ймовірно, підірвали світло-шумовою гранатою, які кидали в мітингарів правоохоронці.

По це заявила пресслужба МВС країни, передає УП.

“Під час масових заворушень в Мінську на проспекті Притицького, натовп будував барикади для блокування руху. Під час протистояння зі спецназом, який прибув для деблокування площі, один з протестуючих намагався кинути невстановлений вибуховий пристрій в сторону правоохоронців.

Він вибухнув у руці, чоловік отримав травми несумісні з життям”.

В той же час очевидці та Telegram-канали наголошують, що чоловіка, ймовірно, підірвали світло-шумовою гранатою, якими правоохоронці закидували людей.

Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі протестуючих проти президента Олександра Лукашенка, що супроводжується вуличними сутичками.

11-го серпня у Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк, працівники підприємств в Мінську та інших містах масово залишають робочі місця.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Telegram-канал NEXTA_live.

У соцмережах масово публікуються відео, як люди йдуть з робочих місць і вимагають зустрічей з керівниками підприємств.

“Мінський маргариновий завод масово йде з роботи. Люди аплодують, машини сигналять”, – йдеться в одному з повідомлень.

Також відомо, що у столиці Білорусі страйкують співробітники Мінського електротехнічного заводу, Інституту хімії нових матеріалів НАН Білорусі.

За інформацією ЗМІ, на заводі БелАЗ в Жодіно робочі обговорюють формат страйку і конкретні вимоги для підприємства.

Працівники Жабінковського цукрового заводу викликали голову райвиконкому, щоб оголосити йому про початок страйку.

Співробітники підприємства “Гродно Азот” заявили, що не визнають результати виборів і також готуються страйкувати.

До слова, у Білорусі в ніч з 10 на 11 серпня під час акцій протесту, які почались після виборів президента країни, затримали понад 2 тисячі людей.

Про це стверджують у Міністерстві внутрішніх справ країни.

Також у білоруському МВС заявили, що внаслідок протистояння мітингувальників і силовиками постраждали 21 правоохоронець і військовослужбовець внутрішніх військ, 5 з них госпіталізовані.

Повідомляється, що найбільш масові протести відбулись у Мінську, Бресті, Могильові та Новополоцьку. Зокрема, у Мінську і Новополоцьку силовики «були змушені активно застосовувати спецзасоби для припинення протиправних дій».

Крім того, з команди головного конкурента президента Білорусі Олександра Лукашенка Світлани Тіхановської загалом затримано близько 20 осіб. Про це журналісту УНН розповіла довірена особа Тіхановської Ольга Ковалькова.

“Точної інформації немає. Вісім довірених осіб (було затримано — ред.) по інформації станом на вчора та ще людей 10 людей, які не є довіреними особами. Вчора було затримано ще 2 охоронців”, — розповіла Ковалькова.

Ковалькова зазначила, що наразі нікого не відпустили, окрім Марії Мороз.

Радіо свобода опублікувало фотографії другої ночі розгону протестів у Білорусі.

Найбільше повідомлялося про протести та затримання в Мінську. Поблизу торговельного центру «Рига» та між станціями метро «Спортивна» та «Пушкінська» утворилися два основні протестні центри. Також повідомлялося про затримання в інших місцях.

Вибухи лунали у різних частинах міста. Проти демонстрантів були застосовані світлошумові гранати, водомети і гумові кулі.

ОМОН біля ТЦ «Корона» на вулиці Кальварійській у Мінську
Міліціонери затримують одного з протестувальників
Протест на вулиці Притицького, між станціями метро «Спортивна» та «Пушкінська»
Протестувальники намагалися зводити барикади




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця