<

Проект плану формування об’єднаних громад на Волині врахував більшість побажань громад Прибужжя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:55 | 26.06.2015 / Новини /
Перегляди
19
/ коментарів 6

Від 25-го червня 2015 року Волинська область, завдяки більшості депутатів облради, має орієнтир та основу для об’єднання територіальних громад. «Ми не зобов’язуємо всіх створювати нові громади саме за цим планом. Ми лише даємо людям можливий варіант, згідно з яким, ці громади будуть ефективними і спроможними”, – сказав автор – розробник даного проекту, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук.

Одними із тих, хто залишився задоволеними – це громади та влада Володимир-Волинського району. Адже, їхні пропозиції врахували на максимальний відсоток. Чого не скажеш про місто. Хоча, міський голова Петро Саганюк не висловлював відкрито бажання приєднати до міста хоча б одну з двох найзаможніших сільських рад району – Зарічанську чи Зимнівську – однак, нитковидно в інтерв’ю та на нарадах такі думки з уст мера звучали.

Щодо приєднання до Володимира-Волинського Льотничанської сільради, Саганюк також висловлював бачення входження цієї громади до міста, хоча і розумів, що це проблемна сільрада (під питанням стоїть виконання піврічного поточного бюджету, не говорячи вже про якесь перевиконання чи самозабезпечення – ред.).

Однак, орієнтовний план Володимир-Волинського району виглядає від 25-го червня так: місто обласного значення Володимир-Волинський залишається центром майбутнього повіту, не приєднавши до себе жодної сільської громади. Населення міста – 39 тисяч 100 чоловік, згідно із Методикою об’єднання територіальних громад, дає можливість не приєднувати до себе нікого.

Володимир-Волинський район ділитиметься на 5-ть громад:

Березовичівська територіальна громада
(Березовичівська сільська рада – 1,268 мешканців та приєднані: Хобултівська сільська рада (1, 202 селян) та Хмелівківська сільська рада (1, 068 чоловік);

Зарічанська територіальна громада
(Зарічанська сільська рада – 3, 566 мешканців та приєднана Ласківська сільська рада – 836 чоловік);

Зимнівська територіальна громада
(Зимнівська сільська рада – 1,393 мешканців та приєднані: Бубнівська сільська рада – 1, 069 чоловік, Селецька сільська рада – 650 чолові, Льотничівська сільська рада – 2, 318 мешканців);

Оваднівська територіальна громада
(Оваднівська сільська рада – 2, 289 чоловік, Красноставська сільська рада – 535 чоловік, Галинівська сільська рада – 772 чоловіка, Білинська сільська рада – 832 мешканця);

Устилузька територіальна громада
(Устилузька міська рада – 2, 795 чоловік, Микитичівська сільська рада – 784 чоловік, Стенжаричівська сільська рада – 597 чоловік, П’ятиднівська сільська рада – 998 чоловік, Лудинська сільська рада – 1, 057 чоловік, Рогожанська сільська рада – 516 чоловік, Хотячівська сільська рада – 434 чоловіки, Зорянська сільська рада – 477 чоловіки);

Нововолинська територіальна громада залишилася у складі міста Нововолинська, нікого до себе не приєднавши. Чисельність громади – 53 тисячі 245-ть містян.

Перед затвердженням депутатами проектного плану, йшло чимало розмов та дискусій по приєднанню до міста шахтарів Бужанківської сільради. Однак, громада категорично не бажала вступати у лави містян, а прагнула приєднатися до Поромівської сільської ради. Що, власне, і сталося. Зі слів Бужанківського сільського голови Сергія Тимощука, міський голова Віктор Сапожніков приїжджав на переговори у село, однак у доцільності об’єднання громади із Нововолинськом, селян не переконав. “Ми не хочемо у місто. Громада має достатній кошт для забезпечення себе водою, до 2018-го року у нас є договір про вивіз і утилізацію сміття, нормально справляємося із ремонтом доріг. А Нововолинську потрібні наші землі, а не наші проблеми”, – резюмував сільський очільник.

Міська влада Нововолинська в лиці заступника міського голови Володимира Рожелюка, стверджує, що ніколи і на меті не мала затягувати Бужанку у місто. “Переговори були – але ж це виключно в інтересах села! Їхні землі вже всі давно продані, що з них місту? А ось сільська рада від приєднання до міста отримала б чимало плюсів. Це ж зовсім різні рівні фінансових можливостей. Треба про розвиток громади дбати, а в селі на це грошей ніколи не вистачить”, – стверджував Рожелюк.

Але, очевидно, врахувавши ментальність та бажання сільських мешканців, обласні очільники Проекту територіальної реформи залишили їм право об’єднатися із собі подібними.

Отже, Іваничвський район, згідно із Проектом плану формування об’єднаних громад на Волині, виглядатиме так:

Іваничівська територіальна громада
(Іваничівська селищна рада – 7, 080 чоловік, Мишівська сільська рада – 2, 037 чоловік, Соснинська сільська рада – 1, 023 чоловіки);

Литовезька територіальна громада
(Литовезька сільська рада – 1, 326 мешканців, Заболотцівська сільська рада – 1, 327 мешканців, Заставненська сільська рада – 654 чоловіки, Грибовицька сільська рада – 787 людей, Мовниківська сільська рада – 800 мешканців);

Павлівська територіальна громада
(Павлівська сільська рада – 1, 566 мешканців, Милятинська сільська рада – 1, 001 мешканців, Переславичівська сільська рада – 1, 011 мешканців; Старопорицька сільська рада – 680 чоловік, Риковичівська сільська рада – 1, 003 чоловіка, Топилищанська сільська рада – 465 мешканців, Радовичівська сільська рада – 649 мешканців, Жашковичівська сільська рада – 522 чол., Колонська сільська рада – 893 чол., Луковичівська сільська рада – 882 чол.);

Поромівська територіальна громада
(Поромівська сільська рада – 1, 784 мешканців, Морозовичівська сільська рада – 1, 005 чол., Старолішнянська сільська рада – 1, 630 чол., Грядівська сільська рада – 2, 645 чол., Бужанківська сільська рада – 1, 481 чол.).

Хоч і точилися суперечки навколо Шацької територіальної громади та доцільності її існування, все ж на сесії вирішили, що такому центру бути. Шацька територіальна громада об’єднала в собі усі сільські ради теперішнього району з єдиним адміністративним центром.

Процес змін даного проекту триває. Депутати обласної ради прийняли це рішення за основу, однак ті сільські ради чи міста, які категорично не згідні із запропонованим поділом, мають змогу висловитися і влада Волині обіцяє прислухатися до них. Але, слід пам’ятати – процес не безкінечний. 15-го липня Україна готова прийняти хоча б у першому читанні Закон про новий територіальний устрій держави. Відтак, пропозиції з областей уже повинні бути закумульовані у Києві.




коментарів: 6
  1. А нас хтось питав про приєднання Нововолинська до котроїсь із територіальних громад Іваничівщини? Особисто я бажав би бути приєднаним до Поромівської сільради у повному складі міста. :))) Це моя приватна думка. А феодальну міську раду та виконком Нововолинська ліквідувати, як антинародний місцевий режим і відправити всіх у м. Снєжноє Донецької області. Громадяни тільки виграли б від таких змін, безсумнівно. Подалі від Сапожнікова і його прихвостнів!

    • Ти шо, з бодуна? Шо ти мелеш? Сам хоч розумієш? Станеш мером-будеш триндіти, а зараз твоя маячня нікого не цікавить, хлопче!

      • Я не вживаю. Зовсім. А тобі я вже один раз обіцяв, що назву прізвище і розповім про “асфальтну хворобу” та перебування у реанімації у дводобовій алкогольній комі. Ти у мене дограєшся.

  2. Це просто жах якийсь. У Грядівській сільській раді ніхто навіть сходів селян не збирав, і ніхто ні з ким не говорив. Де логіка? Для чого нам Поромівська сільська рада? Ми до міста хочемо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер