<

Продовжують прибувати російські і білоруські військові у Казахстан

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:23 | 7.01.2022 / Новини / /
Перегляди
1072
/ коментарі 4

У Казахстані, де продовжуються сутички протестантів із силовиками, під виглядом миротворчих сил ОДКБ продовжують прибувати військові Російської федерації та Білорусі.

Кадри із прибуттям російських десантників в аеропорт Алмати 6-го січня опублікувала пропагандистська інформагенція РИА Новости, пише zaxid.net.

На відео видно, що на летовищі сідає літак із російським триколором, а згодом з нього виходять військові у бойовому екіпіруванні і зі зброю, далі з літаків виїжджають бронеавтомобілі з кулеметами на даху.

Судячи з повідомлень російських медіа, це вже друга партія військових, які прибули у Казахстан для «сприяння контртерористичній операції, забезпечення безпеки мирних громадян, а також життєво важливих об’єктів критичної інфраструктури, їх розблокуванню та поверненню під контроль казахстанської влади». Перші військові з Росії прилетіли в Алмати у четвер вранці, 6-го січня.

«Миротворчі сили» у Казахстан сьогодні відправив також самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. В Алмати вилетіли вояки 103-ї повітрянодесантної Вітебської бригади сил спеціальних операцій.

Тим часом на площі Республіки в Алмати тривають сутички між силовиками і учасниками протестів. Російська інформагенція ТАСС повідомляє про стрілянину між сторонами протистояння, це також підтверджує Reuters.

Протести у Казахстані почались 2-го січня через підвищення цін на скраплений газ. Згодом протести переросли у заворушення, а їх учасники висунули вимогу відставки влади. Згодом демонстранти почали захоплювати адміністративні будівлі, їм вдалось на короткий час захопити аеропорт в Алмати.

У середу, 5-го січня, у Мангістауській області та місті Алмати встановили надзвичайний стан, а також комендантську годину. Згодом режим надзвичайного стану запровадили по всій країні. Ще зранку того ж дня президент Касим-Жомарт Токаєв оголосив про відставку уряду та усунення Нурсултана Назарбаєва з поста голови Ради безпеки країни. Через введення надзвичайного стану українців закликали не їхати до Казахстану.

Організація договору про колективну безпеку, куди входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан, 6-го січня оголосила про введення своїх військ в Казахстан для придушення антиурядових протестів. Про введення «миротворчих сил» повідомив голова Ради колективної безпеки ОДКБ та прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян пізно ввечері 5-го січня. Він заявив, що відповідне рішення ухвалили на підставі звернення президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва, а також нібито «через загрозу нацбезпеці, суверенітету Казахстан, викликану, зокрема, зовнішнім втручанням».




коментарів: 4
  1. Вангую, що найближчим часом хтось(читай москалі) загарбає частину території Казахстану

    • підтримую ! мабудь ту саму, шо кляті комуняки відрізали від рашки і віддали казахстану. все як сказав клятий путін – з чим прийшли в ссср, з тим і уйдете…

        • Від Кубанської народної республіки, еге ж? Яка, в свій час, самовідрізалась від Російської імперії, чи не так?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок
22 Квітня, Понеділок