<

Продаж землі в Україні: депутати хочуть заборонити купувати її іноземцям до 2023 року

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:09 | 11.10.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Депутати зареєстрували у Верховній Раді альтернативний законопроект, який забороняє іноземним громадянам і компаніям купувати землі сільськогосподарського призначення на першому етапі запровадження в Україні ринку землі. Також пропонується обмежити площу сільгоспземель на одного власника – до 500 га для фізосіб і до 50 тисяч га для юросіб.

Ініціатором законопроекту №2178-6 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» є позафракційний народний депутат Сергій Лабазюк, – повідомляє УНІАН.

“Встановити, що до 1 січня 2023 року набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть виключно громадяни України”, – йдеться в тексті документа.

Надалі, після відпрацювання механізму купівлі-продажу, пропонується надати доступ до ринку юридичним особам, створеним за законодавством України і кінцевими бенефіціарними власниками яких є виключно громадяни України.

«Такий підхід покликаний знизити соціальну напруженість серед населення, 70% якого виступає проти введення ринку землі через занепокоєння з приводу масової купівлі української землі іноземцями», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

При цьому зазначається, що іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року.

Крім цього, законопроектом пропонується встановити обмеження загальної площі сільгоспземель, які можуть перебувати у власності фізичних осіб – до 500 га, юридичних – до 50 тис. га, що запобігає надмірному накопиченню масивів земель в одних руках.

Видання повідомляє, що за даними Соціологічної групи “Рейтинг”, 19% українців підтримують введення продажу землі, 73% опитаних – проти цієї ініціативи. На думку понад 40% українців, найбільший ризик введення ринку землі пов’язаний з викупом її іноземцями.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер